‘Ik ben dan wel de oudste zoon, maar mijn jongere broer heeft ons familiehotel overgenomen.’ Markus Hetteger staat in de staldeur van zijn boerderij in het gehucht Ellmau, ergens in een hoekje van het Großarltal in Oostenrijk. Achter hem scharrelen paarden, kippen, geiten, een varken en een schaap met drie lammetjes. Hetteger loopt er onverschrokken tussendoor.
Hij draagt een spijkerbroek en een oud t-shirt, makkelijke outdoorschoenen en heeft een baard van een paar dagen staan. Juist daarom blijft hij liever op de achtergrond in zijn familiebedrijf. Het is ook nogal een contrast. Hotel Tauernhof, tegenover het dalstation van de hypermoderne Kieserlbahn in het dorp Großarl, is modern, grondig gerenoveerd en straalt rimpelloos comfort uit.
Het gazon met speeltoestel keurig gemaaid, het verwarmde buitenzwembad als visitekaartje voor absolute ontspanning na een dag wandelen in de zomer of skiën in de winter. ‘Netjes aangekleed achter de receptie is niets voor mij,’ lacht Hettegger. ‘Dat mag mijn broer doen. Ik help in de keuken, begeleid wandeltochten of laat hotelgasten onze boerderij zien.’
Slingerend de berg op in Großarl
Dat laatste is een vast onderdeel in het wekelijkse activiteitenschema van het familiehotel. Eerst met een tractor vanuit het dal omhoog de berg op slingeren. Dan de stal in om het kleinvee te aaien. Wie wil mag een rondje op een van de paarden rijden en uiteindelijk wordt er gegeten en gedronken bij een grilplaats in het bos.
‘Zowel kinderen als hun ouders vinden het geweldig,’ zegt Hettegger. ‘En het is voor ons belangrijk om de boerderij te laten zien. Het hotel zit nu drie generaties in de familie, maar de boerderij is al eeuwenlang ons DNA.’ Het is precies de ontwikkeling die het Großarltal de afgelopen eeuw heeft gevolgd.
Van boerenvallei diep in de bergen tot toeristenbestemming waar families met jonge kinderen hoog in het vaandel staan. ‘Dat is niet gek,’ zegt Hettegger. ‘Heb je gezien hoe netjes en verzorgd werkelijk alles in Großarl is? Geen huis is hier vervallen of heeft achterstallig onderhoud.’
Niets missen van onze verhalen? Volg National Geographic op Google Discover en zie onze verhalen vaker terug in je Google-feed!
Nog steeds wordt vrijwel alles in dit dal beheerd door families zoals de Hetteggers, mensen die hier zelf vandaan komen. Hier vind je geen hotelketens of investeerders die voor het snelle geld komen, maar mensen die vooral ‘het beste willen voor de omgeving. Want het is de plek waar ze zelf vandaan komen’.
Vermaak voor iedereen
Dat is te merken in het hele dal, dat doorloopt tot je in het laatste dorpje Hüttschlag tegen de grenzen van Nationaal Park Hohe Tauern aan loopt en niet meer verder kunt. Van de hotels en sportwinkels in het dal tot de berghutten op de almen, alles wordt uitgebaat door locals. En, zonder dat het er al te dik bovenop ligt: het hele gebied is geschikt voor jong en oud.
Leestip: Deze ijsgrotten in de Alpen zijn als een tijdmachine voor archeologen
Toegankelijke wandelroutes leiden naar de mooiste plekken zonder dat je er uren voor hoeft te lopen. Een keer de gondel nemen is leuk, maar zeker niet nodig. Bij vrijwel elke berghut is er vermaak voor kleine kinderen. Van een zelfgebouwde speeltuin bij de Kreealm-Bichlhütte tot een kinderboerderijtje op de Breitenebenalm.
Er is een stempelpas voor oudere kinderen die zo wandelend en spelenderwijs speldjes kunnen verdienen. En heb je geen kinderen? Dan stoort het niet. In de bergen is ruimte genoeg. Kom je niet naar een almhut om er geiten te aaien, dan wel voor de beste kaiserschmarrn van de weidse omgeving. Of zelfgemaakte brettljause, een houten plank met brood, kaas en vleeswaren.
Alles lokaal
Want ook voor alles wat je eet en drinkt op de berg geldt: het komt hier vandaan. Lokale wetgeving schrijft de ruim veertig bemande berghutten in het Großarltal voor dat als je iets serveert, het zelf geproduceerd moet zijn. De zoetigheden zelf gebakken, de kaas en het vlees van koeien die op de berghellingen grazen waar de berghut over uitkijkt.
Ook dat past bij het DNA van de vallei. Waar het de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden om je uitstoot zoveel mogelijk te reduceren, was die hier altijd al te verwaarlozen. Met net als de gastvrijheid vanwege een simpele reden. Door bij jezelf te blijven. Zoals dat hier al honderden jaren gedaan wordt.
Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van het Großarltal.
Meer ontdekken? Krijg onbeperkt toegang tot National Geographic Premium en steun onze missie. Word vandaag nog lid!








