Op zoek naar een reisbestemming met prachtige landschappen en vriendelijke mensen? Probeer dan eens de landen die in een VN-rapport als ‘de gelukkigste landen ter wereld’ van 2016 worden aangeduid. Elk jaar beoordelen de Verenigde Naties de kwaliteit van leven voor de gemiddelde burger, aan de hand van opiniepeilingen en de analyse van gegevens. Dertien landen blijken telkens weer in de top van deze sinds 2012 bijgehouden VN-lijst terug te keren. Wat maakt deze landen tot de ‘gelukkigste’ ter wereld? Wel, ze beschikken allemaal over een combinatie van goed bestuur, goed ontwikkelde gemeenschapszin, respect voor medeburgers en een hoge levensstandaard. Hoewel de resultaten geen rekening houden met ervaringen van bezoekers aan een van deze landen, is het rapport toch een uitstekende leidraad voor reizigers. “De landen in de top 10 scoren hoog wat betreft betrouwbaarheid en ruimhartigheid van de bevolking,” zegt John Helliwell, die aan het rapport meewerkte. “De mensen zijn er vriendelijk en geneigd goede dienstverlening te bieden, en het zijn – op grond van mijn eigen ervaringen – ook schitterende plekken om te bereizen.” Hier volgt de top 10 van de meest gelukzalige reisbestemmingen.

1 DENEMARKENFOTO GERALD HAENEL LAIFREDUX2 ZWITSERLANDFOTO FRANK HEUER LAIFREDUX3 IJSLANDFOTO PEP BONET NOORREDUX4 NOORWEGENFOTO GERALD HAENEL LAIFREDUX5 FINLANDFOTO FRANK HEUER LAIFREDUX6 CANADAFOTO THOMAS LINKEL LAIFREDUX7 NEDERLANDFOTO REMKO DE WAAL EPAREDUX8 NIEUWZEELANDFOTO BERTHOLD STEINHILBER LAIFREDUX9 AUSTRALIFOTO DESIGN PICS INCNATIONAL GEOGRAPHIC CREATIVE10 ZWEDENFOTO GREGOR LENGLER LAIFREDUX

10. Zweden

Zweden is een van de vijf noordse landen die telkens weer in de top of subtop van het VN-rapport over gelukkige landen terugkeren en die getuigen van de hoge mate van tevredenheid onder de bevolking van Scandinavië. Om aan den lijve te ondervinden wat dit land zo gelukkig maakt, kun je gewoon een koffiebar binnenstappen: Zweden is een van de drie grootste koffieconsumenten ter wereld. De gemeenschapszin wordt versterkt door de traditie van de fika, de koffiepauze, wanneer Zweden onder het genot van een kop koffie bijpraten, het laatste nieuws bespreken en soms cake eten. Neem jouw fika in het historische Vete-Katten in Stockholm, een plaatselijk koffiehuis sinds 1928.

9. Australië

Australië is het op vijf na grootste land ter wereld, heeft weinig last van vervuiling en kan bogen op een hoog niveau van burgerparticipatie en een saamhorige bevolking. De populaire Australische barbecue brengt mensen bij elkaar: in de meeste nationale parken, in groengebieden en op andere plekken waar mensen samenkomen, kun je een grill gebruiken, gratis of door er een muntje in te gooien. Reizigers die geen Australische kennissen hebben om ze op sleeptouw te nemen, kunnen zich melden voor de rondleiding ‘XXXX Brewery and BBQ’, voor een kennismaking met de plaatselijke bevolking in brouwerijen en tijdens het proeven van gevarieerde vlees- en zeevruchtengerechten. Of je kiest voor een etentje met uitzicht over het water, op een cruise-met-barbecue over het Kununurra-meer in West-Australië. (Zie ook: Geluk is... een Aussie zijn).

8. Nieuw-Zeeland

Het dubbeleiland Nieuw-Zeeland wordt nog maar zo’n achthonderd jaar door de mens bewoond. Van de Blue Mountains tot de wilde pinguïns op South Island kan de plaatselijke bevolking zijn hart ophalen aan de prachtige natuur in dit ecologische paradijs. Vandaag de dag heeft Nieuw-Zeeland nauwelijks last van vervuiling en is een van de landen met de hoogste biodiversiteit in de wereld. Nieuw-Zeelanders zijn trots op hun ecologische hotspot en werken er hard aan om die in stand te houden. Sla een bezoek aan de vulkanen, oude Maori-vindplaatsen en kraters in de nationale parken van Tongariro en Whanaguni niet over.

7. Nederland

Nederlandse burgers hebben de hoogste percentages aan lichaamsbeweging waar ook ter wereld. Het land is trots op zijn ruim 32.000 kilometer aan veilige fietspaden, en de hoofdstad Amsterdam wordt gezien als een van de fietsvriendelijkste ter wereld. Huur een fiets om je, zoals de Nederlanders, te verplaatsen en geniet intussen van wat leuke lichaamsbeweging. Plan zelf een fietsroute door Amsterdam of huur een plaatselijke gids die je de stad kan laten zien.

6. Canada

Het uitgestrekte en weidse Canada is het op één na grootste land ter wereld en strekt zich tot aan de Noordpoolcirkel uit. In dit enorme en cultureel diverse land valt genoeg te ontdekken. In delen van het noordwesten kunnen reizigers die via de oude Trans-Canada Highway reizen, tijdens het hondensleeseizoen leren om deze vervoersmethode onder de knie te krijgen. Wie liever beide benen op de grond houdt, kan in het Nationale park van Banff of een van Canada’s vele andere nationale parken de flanken van de Canadese Rocky Mountains beklimmen.

5. Finland

Zweet je zorgen uit je lichaam in de traditionele Finse sauna, een aanbeden ritueel in dit land. Op een bevolking van slechts 5,2 miljoen mensen telt Finland 3,3 miljoen sauna’s. Je vind ze in huizen aan de oevers van meren, in kantoren en zelfs in het parlement.

4. Noorwegen

Wie een bezoek brengt aan dit land, dat vanwege zijn prachtige landschappen tot de mooiste bestemmingen ter wereld behoort, kan zijn voordeel doen met de weidse natuur. Op een trektocht langs Noorwegens magnifieke fjorden kun je je tent opslaan waar je maar wilt. Beklim in de zomermaanden de berg Skala, een van de hoogste van het land, voor een schitterend uitzicht over deze bergachtige streek en zijn gletsjers.

3. IJsland

Voor veel mensen was het een verrassing dat IJsland ook na de financiële crisis van 2008 in de top 10 van gelukkigste landen bleef staan. Volgens Helliwell bracht de recessie “de mensen dichter bij elkaar”, en droeg ze bij aan de heropleving van het toerisme. Het land biedt nu goedkope vluchten tussen de VS en Europa aan, met uitgebreide tussenstops in de hoofdstad Reykjavík. In IJsland zelf genieten reizigers van overdekte markthallen en buitenbaden in de hoofdstad, en van de vele, goed toegankelijke nationale parken. Wie de tijd heeft, neemt de auto en rijdt over de Ringweg voor een rondje langs vulkanen, stranden en andere hoogtepunten in het IJslandse landschap.

2. Zwitserland

Het gelukkigste land van 2015 was volgens de VN-lijst Zwitserland, bekend om zijn welvaart, magnifieke skihellingen en heerlijke chocolade. De uitbundige natuur van het land biedt de Zwitsers ook een gezonde levensstijl: het land kan bogen op het laagste aantal mensen met overgewicht in Europa. Ontdek in Interlaken enkele van de ongerepte plekken van dit land, per kano, kajak of parapente, en verken het weidse berglandschap.

1. Denemarken

Het is niet de eerste keer dat Denemarken tot het gelukkigste land ter wereld is uitgeroepen. Het land biedt een overvloed aan gratis openbare voorzieningen, zoals gezondheidszorg en scholing, en is trots op zijn sterk ontwikkelde gevoel voor samenzijn en gemeenschapszin. Je kunt de expositie van feestelijk gedekte kerstdissen van de firma Royal Copenhagen bekijken of meer te weten komen over hygge, oftewel ‘gezelligheid’ met familie en vrienden rond de tafel.