Uit het National Geographic-boek Food Journeys of a Lifetime

Capogiro Gelato, Philadelphia, Pennsylvania

De ambachtelijke gelato’s en sorbets van Capogiro Gelato worden elke dag met de hand uit de meest verse ingrediënten bereid (zoals melk van koeien die op Amish-weiden grazen), met smaken die je nergens anders tegenkomt: Bourbon-Madagaskar-vanille, melograno (granaatappel), nocciola Piemonte (hazelnoot), Vietnamese kaneel, Thaise kokosmelk (met een scheutje rum) en zucca (pompoen). Planning: Capogiro heeft vier salons in Philadelphia.

Ted Drewes Frozen Custard, St. Louis, Missouri

Bereid uit verse room, eieren en suiker, is ‘frozen custard’ een crèmeijs-variant uit de Amerikaanse Midwest die hetzelfde aanvoelt, smaakt en oogt als ‘gewoon’ consumptie-ijs. Deze ijskraam op de Grand Boulevard werd al in 1931 geopend en serveert sindsdien crèmeijs in hoorntjes, shakes en root beer-toppings. Tot de specialiteiten van het huis behoren Hawaiian Delight en Crater Copernicus. Planning: Drewes heeft meerdere vestigingen in St. Louis.

Bombay Ice Creamery, San Francisco, Californië

In deze ijssalon in de wijk Hispanic Mission kun je het allerbeste Indiase ijs proeven, met smaken die je buiten het Indiase subcontinent zelden aantreft: chiku (sapodilla), kardemom, chaithee, saffraan, roos en gember. Ook de traditionele kulfi (een dessert van bevroren melk) en lassi (yoghurtdranken) staan op het menu. Planning: De openingsuren veranderen per seizoen, dus controleer ze voordat je deze ijssalon bezoekt.

Devon House, Kingston, Jamaica

Devon House werd eind negentiende eeuw gebouwd als onderkomen voor de eerste zwarte miljonair op Jamaica en is een meesterwerk van Caribisch-Victoriaanse architectuur. En het is ook de residentie van de beroemdste ijssalon van het eiland. De 27 smaken variëren hier van traditioneel kersen en pistache tot exotische eilandgeneugten als mango, kokosnoot en zuurzak. Ze hebben er zelfs een uitzonderlijk, op bier gebaseerd ijs genaamd Devon Stout. Neem een hoorntje en rust uit in de uitgestrekte tuin. Planning: Devon House is gevestigd in het centrum van Kingston. Een rondleiding door het huis en toegang tot de tuin behoren tot de mogelijkheden.

Helados Scannapieco, Buenos Aires, Argentinië

Dit piepkleine en onopgesmukte winkeltje lijkt weinig te zijn veranderd sinds 1938, toen de Italiaanse immigranten Andres en Josefina Scannapieco er hun ijssalon begonnen. Leden van de Scannapieco-clan bereiden hier nog altijd ijs op de manier zoals de familie dat al zeventig jaar heeft gedaan. Op het menu staan vijftig smaken, van chocolade en vanille tot andere heerlijkheden, zoals durazno (perzik), canela (kaneel), citroenchampagne en caipirinha (een Braziliaanse cocktail met cachaça en limoen). Planning: Helados Scannapieco is gevestigd in de Avenida Córdoba nr. 4826 in de wijk Palermo.

Ice Cream City, Tokio, Japan

Met tientallen salons waar in totaal meer dan driehonderd smaken worden aangeboden, doet deze ijsketen in Tokio zijn naam eer aan, onder andere met zeer ongebruikelijke ijssoorten, van sojakip en orchideewortel tot eilandzeezout en unagi (aal). Voor wie de voorkeur geeft aan traditioneler smaken, zijn er Italiaanse gelato’s en Amerikaanse ijscoupes. Planning: Ice Cream City is onderdeel van het ‘voedselamusementspark’ Namja Town in het winkelcomplex Sunshine City, op een kwartier lopen van het treinstation Ikebukuro.

Glacé, Sydney, Australië

Glacé is beroemd om zijn vernieuwende, op ijs gebaseerde desserts, zoals ‘bombe Alaska’, schaakbordterrines en petitfours met chocoladedip. Rozenblaadjes, vanilleboon, aardbeien-pistache en Belgische chocolade behoren tot de klassiekers van deze ijssalon. Planning: Glacé heeft één vestiging, in Marion Street nr. 27 inde wijk Leichhardt in Sydney.

A’jia Hotel, Istanboel, Turkije

Er is niets zo romantisch als een zomeravond aan de Bosporus, vooral als je daarbij kunt genieten van een ijsgerecht op het buitenterras van het A’jia Hotel. Het dessertmenu bevat soorten als gebakken vanille, passiefruitsorbet en traditionele Turkse dondurma, gemaakt van geitenmelk. Planning: Het negentiende-eeuwse stadspaleis, dat is veranderd in een hippe trekpleister aan het water, ligt op de westoever van de Bosporus.

Vaffelbageriet, Kopenhagen, Denemarken

Dit honderd jaar oude ijssalon is te vinden in het amusementspark Tivoli en is gespecialiseerd in grote wafelhoorns genaamd ‘Amerikaner’, waarin vier bolletjes ijs plus een topping van siroop, slagroom en meringue met chocoladedip (ter vervanging van het maraschino-kersje) passen. Planning: Tivoli ligt midden in Kopenhagen en is geopend van half april tot eind september. Tot de attracties behoren concerten, achtbanen en veertig restaurants.

Perchè No!, Florence, Italië

Sinds 1939 serveert Perchè No! (Waarom niet?) ijs met intense smaken dat elke dag in de salon zelf vers wordt bereid. De keuze varieert, maar tot de klassiekers behoren honing en sesamzaad, groene thee en een rijk koffieijs met stukjes chocola. Ze verkopen er ook een breed assortiment van vruchtensorbets en granita’s. Planning: Perchè No! is gevestigd in de Via dei Tavolini, op ongeveer twee minuten lopen van de Duomo.