Uit het boek ‘Four Seasons of Travel’ van National Geographic

Sonoma County, Californië

www.sonomacounty.com

Met bladeren aan zowel bomen als wijnstokken gaat de herfst in Sonoma County er dubbel zo hard aan toe. Rijd langs Arnold Drive door Sonoma Valley en geniet van de veelkleurige kronen van eiken en esdoorns. Rijd vervolgens door naar de Russian River Valley, waar wijngaarden de grond bezaaien met vurige kleuren en de wijnoogst en pompoenoogst in oktober samenvallen.

Noorden van New Mexico

www.enchantedcircle.org

In een staat die ten onrechte wordt getypeerd als een woestijn met maar een seizoen, beweegt de noordpunt van New Mexico - gelegen aan de voet van de Rocky Mountains - met de seizoenen mee. Volg de Enchanted Circle, een weg van 134 kilometer tussen Taos en Red River, en geniet van het gevarieerde en bekoorlijke landschap met zijn groene valleien, cottonwoodbossen en met espen omzoomde bergmeren die van eind september tot oktober goud kleuren.

Holmes County, Ohio

fallinamishcountry.com

In het hart van Ohio, daar waar de Amish leven, hangen esdoorns, eiken en de kastanje – hét symbool van de staat – over smalle wegen die door golvende maïsvelden kronkelen. Rijd onder de bogen met helderrode en -gele bladeren door en deel de weg met paardenkoetsjes van de Old Order Amish. Vergeet ook niet om onderweg te stoppen bij een van de stalletjes waar boeren hun producten verkopen.

Gaspésie, Quebec, Canada

www.tourisme-gaspesie.com

Langs de kust van Quebec kleuren de esdoornbladeren net zo rood als het blad op de Canadese vlag. Op het schiereiland Gaspésie staan de bomen tegen de achtergrond van de blauwe wateren van de Saint Lawrencerivier. Wandel in de bergen van Parc National de la Gaspésie of geniet van de bladeren én van het uitzicht op walvissen in Forillon National Park, waar in oktober wel zeven verschillende walvissoorten te vinden zijn.

Dourovallei, Portugal

www.dourovalley.eu/en/

In de herfst verandert de vallei van de rivier Douro, die door het noorden van Portugal slingert, in een zee van rood, oranje en geel wanneer de terrasvormige wijngaarden langs de oever zich klaarmaken voor de winter. Maak een cruise over de 200 kilometer lange waterweg en wapen jezelf tegen de herfstkou met een glas befaamde lokale port.

Beieren, Duitsland

www.romanticroadgermany.com/

Zuid-Duitsland is bezaaid met kleurrijke Alpenbossen die opvallen tegen de achtergrond van besneeuwde bergen. Meander langs de Romantische Straße met zijn lengte van 360 kilometer, die zich vanuit de wijnregio in Franken – waar de agenda in de herfstmaanden wordt gedomineerd door lokale wijnfeesten – naar het zuiden uitstrekt en langs eeuwenoude stadjes voert, zoals het middeleeuwse Rothenburg ob der Tauer en Dinkelsbühl. De steden die in de zomer uitpuilen van toeristen, bieden in de herfst een veel lager tempo, waardoor je heerlijk kunt genieten van de bladeren.

Transsylvanië, Roemenië

romaniatourism.com

De herfst breekt de toverspreuk van graaf Dracula in Transsylvanië, een plaats die boordevol is van legenden en sepiakleurige middeleeuwse kastelen en beneveld maanlicht. Daag jezelf uit op de Transfăgărășan, een weg van 90 kilometer door het Făgărașgebergte die is vergeven van bochten van 90 graden, haarspeldbochten en spectaculaire uitzichten over de mooiste herfstbladeren.

Moskou, Rusland

mgomz.com

Moskou schudt het stereotype van een verboden grijze metropool uit het Sovjettijdperk van zich af en verandert de landerijen van voormalige tsaren in openbare parken die de stad schilderen in alle mogelijke herfstkleuren. Probeer Kolomenskoje, waar witte paleizen en blauwe uivormige kerkkoepels boven een bos en rijen met appelboomgaarden uitsteken.

Jiuzhaigou-vallei, Sichuan, China

whc.unesco.org/en/list/637

De Jiuzhaigou-vallei vormt een van de plaatsen met de gevarieerdste flora en fauna van China. De herfst ontketent een kleurrijke wedstrijd tussen de dramatisch rood-oranje bladen, gebedsvlaggen in alle kleuren van de regenboog in Tibetaanse dorpjes en smaragdkleurige meren waarmee het landschap is bezaaid.

Kyoto, Japan

www.japan-guide.com

In Japan herhaalt zich bij het vallen van de bladeren – ‘koyo’ geheten – de gewoonte die hoort bij de kersenbloesems in het voorjaar. Een van de beste plaatsen om koyo mee te maken is het eiland Honshu: hier omlijsten kleurrijke bladeren de hellende tempeldaken – overblijfselen van de eeuwenoude keizerlijke geschiedenis van de stad. Van half november tot december worden de doorzichtige en zware takken, die dan op het hoogtepunt van hun kleurenpracht zijn, verlicht.