De 10 mooiste tuinen ter wereld

Door Redactie
N.v.t.
De tuinen in Versailles worden doorkruist met paden die naar bloembedden, stille hoeken en decoratieve meren voeren. Zelfs een kanaal, waar koning Lodewijk gondeltochten op maakte, ontbreekt niet.
Foto door Foto: Pete Turner/Getty

Uit ‘The 10 Best of Everything’ van National Geographic

Château de Versailles

Versailles, Frankrijk

www.chateauversailles.fr

De beroemde Franse landschapsarchitect André Le Nôtre ontwierp deze tuinen ten zuidwesten van Parijs in de 17e eeuw in opdracht van Lodewijk XIV. De Zonnekoning wilde dat ze de roem van zijn paleis in Versailles – op zichzelf een monument van zijn absolute heerschappij – nog verder vergrootten. De 101 hectare aan tuinen wordt doorkruist met paden die naar bloembedden, stille hoeken met klassiek beeldhouwwerk en decoratieve meren voeren. Zelfs een kanaal, waar koning Lodewijk gondeltochten op maakte, ontbreekt niet.

Koninklijke botanische tuinen in Kew

Kew, Richmond, Surrey, Engeland

www.kew.org

Te midden van 132 hectare aangelegde tuinen bevinden zich kassen - een van de trekpleisters in de tuinen. Onder hun koepels komen botanische wetenschap en natuurbehoud samen in een elegante omgeving op slechts 16 kilometer van Londen. Het Temperate House is de grootste Victoriaanse kas ter wereld, terwijl het Bonsai House bomen huisvest van meer dan 150 jaar oud. Onder het hellende glazen dak van het Palm House bevinden zich tien klimaatzones waar baobabs en vanille-orchideeën groeien. Queen Charlotte’s Cottage is ideaal voor een koninklijke picknick, terwijl de Orangery een bekoorlijke omgeving biedt om te lunchen.

Powerscourt Gardens

Enniskerry, County Wicklow, Ierland

http://www.powerscourt.ie/

De tuinen en de grote Paladijnse villa in Powerscourt, ten zuiden van Dublin, werden in de 18e eeuw ontworpen en bevinden zich te midden van 19 hectare aan ommuurde tuinen en schaduwrijke vijvers. De grond, watervallen, parken, tuinpaviljoens en mooie, met bomen omgeven priëlen zijn gebaseerd op de Italiaanse Renaissance en de geweldige landhuizen en tuinen in Frankrijk en Duitsland. De aflopende terrassen en strakke landschappen worden doorkruist door zorgvuldig uitgekiende wandelpaden die worden omlijst door de zachte schoonheid van het Wicklowgebergte.

Butchart Gardens

Vancouvereiland, Brits-Columbia

www.butchartgardens.com

De Butchart Gardens vormen een duizelingwekkend voorbeeld van een geslaagd ontginningsproject. Het land werd jarenlang gebruikt door Portland Cement en raakte in 1904 in onbruik omdat de grond was afgegraven. Daarop vulde Jennie Butchart, de vrouw van de eigenaar van Portland Cement, de ruimte met grond van nabijgelegen boerderijen. Haar visie leidde tot een groot oppervlak van 22 hectare met 700 verschillende soorten planten die bloeien van maart tot oktober.

Villa d'Este

Tivoli, Italië

Tijdens de Renaissance besloot een kardinaal om het leven in Tivoli draaglijk te maken door een vervallen Benedictijns klooster te verbouwen tot een prachtige villa, de Villa d'Este. Het geheel werd omlijst door een van de meest fascinerende tuin- en fonteincomplexen ter wereld; onlangs werd het project door UNESCO uitgeroepen tot een van de 31 belangrijkste historische/artistieke locaties van Italië. Tot de meest betoverende exemplaren van de met mos bedekte bronnen behoren de Fontana del Bicchierone (waar water uit een groot bassin in de vorm van een schelp stroomt), de Romettafontein (een kleine zigeuner, inclusief Romulus en Remus die door een wolf worden gespeend) en de Laan met honderd fonteinen, waar dierenkoppen, leliën, een kleine boot, bekkens en andere objecten water spuiten.

Dumbarton Oaks

Washington, D.C.

www.doaks.org

Wanneer je een van de tuinen rond dit landgoed ten noorden van Georgetown, een van de chicste buurten in Washington, bezoekt, krijg je het gevoel alsof je op een set van Merchant Ivory bent aanbeland. Wijnranken vloeien over stenen muren langs het fonteinterras, terwijl de Lovers' Lane langs een amfitheater in Romaanse stijl, gebouwd rondom een kleine, diepblauwe vijver, meandert. Wat ooit een simpel koepad was dat bij de vijver vandaan voerde, heet nu ‘Melisande's Allée’ - wellicht een verwijzing naar de ontroerende opera Pelleas et Melisande.

De tuinen van Villa Ephrussi de Rothschild

Saint-Jean-Cap-Ferrat, Frankrijk

www.villa-ephrussi.com

Aan het begin van de 20e eeuw bouwde Béatrice Ephrussi, barones van Rothschild, een roze villa in Venetiaanse stijl, omgeven door adembenemende tuinen en tegen de achtergrond van de glinsterende zee. De zeven tuinen worden doorkruist door paden, maar het echte hoogtepunt vormen de Franse tuinen met hun vijver vol leliebladeren, springende fonteinen en een Tempel der liefde naar voorbeeld van het Trianon in Versailles. Er zijn ook een Provençaalse tuin vol olijfbomen en lavendel, een uit steen gehouwen tuin met beeldhouwwerken die te groot zijn om in de villa te worden tentoongesteld, en Spaanse, Japanse, Florentijnse en exotische tuinen.

Stourhead

Warminster, England

www.nationaltrust.org.uk

Voor de Engelse upperclass uit de 18e eeuw gold: hoe klassieker, hoe beter. Stourhead is een groots voorbeeld van de fascinatie van de deftige stand voor het verleden. Henry Hoare II doorspekte de tuinen van zijn landgoed in Wilshire met nieuw aangelegde ruïnes en replica's van gebouwen uit de oudheid, zoals het Pantheon en de Tempel van Apollo.

The Master of the Nets Garden

Suzhou, China

www.suzhou.gov.cn/English/Travel/7.shtml

Deze residentiële tuin in het zuidoosten van China, in het Chinees ‘Wangshiyuan’ geheten, werd aangelegd tijdens de Song-dynastie (A.D. 960-1270). De indeling van paviljoenen, hallen, muziekkamers, innemende bamboebossen en zitjes langs het water vormt een oefening in natuurlijke harmonie. Het centrale deel vormt een wereld op zichzelf: stapels gele stenen vormen ‘bergen’ inclusief holen, terwijl een kleine boogbrug - het zogenaamde ‘pad naar rust’ - over een vijver naar een klein paviljoen in het midden voert.

Sanssouci

Potsdam, Germany

www.spsg.de

Frederik II van Pruisen bouwde een prachtig rococopaleis om daar zijn zomer zorgeloos - sans souci - door te brengen. De weelderige tuinen zijn doorspekt met borstbeelden van Romeinse keizers, decoratieve standbeelden en een Chinees theehuis.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.