Zeven verbluffende natuurwonderen in Azië

Deze plekken moeten op je bucket list

Door Jodi Ettenberg
Ban Gioc-Detian Falls in Vietnam
Ban Gioc-Detian Falls in Vietnam.

Met zijn enorme scala van landen en culturen heeft Azië geen gebrek aan steden om te bezoeken en opwindende gerechten om te ontdekken. Maar het continent biedt ook spectaculaire natuurwonderen, de ene nog opmerkelijker dan de andere. Of je nu uit bent op een korte wandeltocht tussen kegelvormige heuvels, een surrealistisch landschap van kalksteen in alle kleuren van de regenboog of een meerdaagse trek naar meren in de Himalaya – je vindt ze in deze top 7 van natuurwonderen. Geniet ervan!

Een trektocht naar de Gokyo Ri in de Himalaya brengt je boven de 5300 meter. Hoog boven kratermeren en wolken kun je genieten van een geheel nieuwe kijk op zijn buur, de Mount Everest.
Foto door Kiwisoul, Getty Images

Gokyo Lakes Trek, Nepal

Een imposant alternatief voor de populaire klim naar het Everest Base Camp is de beklimming van de Gokyo Ri (5357 meter), via het turquoise water van de Gokyo-meren. Gevoed door de gigantische Ngozumpa-gletsjer, strekken deze zes meren zich uit over bijna tien kilometer land en vormen het hoogst gelegen zoetwaterstelsel ter wereld. De top van de Gokyo Ri biedt – als het weer meezit – vergezichten over hoge Himalaya-giganten als de Lhotse, de Nuptse, de Makalu, de Cho Oyu en Gyachung Kang. Schitterende uitzichten op de Everest maken deze tocht zo spectaculair – en die krijg je zonder dat je een beroep hoeft te doen op de beperkte voorzieningen van het Everest Base Camp zelf.

Zo kom je er: Boek een trektocht naar de Gokyo-meren bij een touroperator in Kathmandu, met een korte vlucht naar Lukla.

In het regenseizoen zijn de Chocoladeheuvels op het eiland Bohol in de Filippijnen weelderig groen. Bezoek de heuvels in de droge tijd en ontdek waarom ze hun naam hebben gekregen.
Foto door Afriandi, Getty Images

Chocoladeheuvels, Filipijnen

In het regenseizoen zijn deze heuvels eerder groen dan chocoladekleurig, maar als de regen eenmaal stopt, nemen ze hun kenmerkende bruine kleur aan. Het gebied telt ongeveer 1776 heuvels die verrijzen op het eiland Bohol en een nationaal geologisch monument van de Filippijnen vormen. Geologen denken dat het karstgesteente hier gelijktijdig door erosie is weggesleten, waardoor de heuvels en het huidige weelderig begroeide landschap is ontstaan. Plaatselijke legenden bieden iets kleurrijker verklaringen, zoals het verhaal dat twee reuzen het tegen elkaar opnamen en elkaar met rotsen en zand bekogelden, totdat ze te moe waren om verder te vechten. Wat achterbleef, waren de perfect gevormde Chocoladeheuvels.

Zo kom je er: Vanuit Tagbilaran, de provinciehoofdstad van Bohol, boek je een georganiseerde tour naar de heuvels of neem je op eigen gelegenheid de bus naar Carmen, gevolgd door een tien minuten durende wandeling vanaf de hoofdweg.

Kelimutu, Indonesië

Het afgelegen maanlandschap en de glinsterende meren rond de berg Kelimutu maken deze plek tot een wandelbestemming die zeker de moeite waard is. Gelegen op het eiland Flores, kan de Kelimutu bogen op drie meren in zijn kratertop, elk met een verschillende kleur water. Geologen onderzoeken de meren al jaren vanwege hun kameleonachtige eigenschappen. In de loop der jaren verandert elk meer van kleur, omdat ze in contact komen met dieper gelegen, mineraalhoudend water uit fumarolen onder de waterspiegel. Het verrassende van een bezoekje aan de Kelimutu is dat je niet kunt voorspellen welke kleuren de meren zullen hebben wanneer je eenmaal op de top bent aangekomen.

Zo kom je er: de Kelimutu ligt op het eiland Flores, met Ende als het dichtstbijzijnde stadje. Een vlucht van West-Flores (Labuhanbajo) naar Ende is de gemakkelijkste optie. Reizigers kunnen dichter bij de berg komen door de bus naar het plaatsje Moni te nemen.

De kleurrijke gesteentelagen van het Zhangye Danxia-landschap bij Zhangye, China
Foto door Melinda Chan, Getty Images

Danxia-landschap bij Zhangye, China

De term ‘Danxia’ beschrijft niet alleen de bergen van het Geopark Zhangye Danxia-landschap, bij Zhangye in China, maar ook meerdere andere gebieden in China. Al die streken werden gedurende miljoenen jaren gevormd door platentektoniek en de erosie van zandsteen, wat tot magnifieke landvormen heeft geleid. De gesteentelagen van de Danxia-rotsen ontstonden door verkreukeling van de kalksteen onder grote druk gedurende een lange periode. In 2010 erkende de UNESCO zes gebieden in China als ‘Danxia-landschappen’. Het Zhangye Danxia-landschap is de grootste en beslaat 322 km2. Verschillende uitkijkplatforms bieden de mogelijkheid om van het uitzicht op de omringende rotsen, met gesteentelagen in talloze kleuren, te genieten.

Zo kom je er: Zhangye, in de Chinese provincie Gansu, is de dichtstbijzijnde stad. Vanuit Zhangye kun je een taxi nemen naar het park. Ook dagtrips zijn mogelijk vanuit Zhangye.

Er valt genoeg te ontdekken in de Hang Son Doong-grot, in het Nationale Park van Phong Nha-Ke Bang in Vietnam. De grot is een van de grootste ter wereld en mag alleen met een bevoegde gids worden verkend.
Foto door Cartsen Peter, National Geographic Creative

Hang Son Doong-grot, Vietnam

Gelegen binnen het Nationale park van Phong Nha-Ke Bang, is de Hang Son Doong een van de grootste grotten op aarde, met een hoofdspelonk die groot genoeg is om een Jumbojet te herbergen. Een brede, snelstromende rivier heeft zich door het gesteente gevreten en de Hang Son Doong in de loop der tijd uitgesleten. De naam van de grot betekent in het Vietnamees dan ook ‘bergriviergrot’. Het was de Vietnamees Ho Khanh die tijdens het schuilen voor een storm de Hang Son Doong in 1991 ontdekte. Daarna bleef het stelsel tot 2009 gesloten, maar nu is de grot opengesteld voor het toerisme. Nieuwe projecten, waaronder een kabelbaan, stuiten op protest van milieuactivisten. Voorlopig heeft alleen Oxalis Tours toestemming om toeristen door de Hang Son Doong te gidsen.

Zo kom je er: Oxalis biedt meerdaagse expedities à 3000 dollar aan. Een alternatief voor bezoekers aan dit gebied is de Thien Duong-grot (‘Paradijsgrot’) in hetzelfde nationale park. Vanuit Dong Hoi en Hanoi rijden er bussen naar Phong Na.

Watervallen van Ban Gioc-Detian, grens van Vietnam en China

Zoals de Niagarawatervallen op de grens tussen de VS en Canada liggen, zo bevinden ook de watervallen van Ban Gioc-Detian zich op een grens, die tussen Vietnam en China. Omringd door karstrotsen en groene wouden, stort de dubbele waterval zich in etages in de eronder stromende rivier Quay Son. Hoewel de verticale val niet groot is, zorgt de breedte van de watervallen voor een spectaculair uitzicht. Zwemmen is er verboden, maar op een bamboevlot kun je tot aan de rand van het watergordijn komen. In het warme regenseizoen, van mei tot september, zwelt de Quay Son aan, waardoor de watervallen aanzienlijk breder worden.

Zo kom je er: Aan de Chinese kant bevinden de watervallen zich op drie tot vier uur rijden vanuit de stad Nanning, met een dagelijkse busverbinding vanaf het busstation Langdong. Ook dagtrips kunnen vanuit Nanning worden geboekt. Aan Vietnamese kant liggen de watervallen op ruim 360 kilometer van Hanoi; bussen vertrekken vanaf het busstation My Dinh naar de stad Cao Bang. Vandaar zet een tweede bus je bij de watervallen af.

Kleurrijke vegetatie omringt het Oyunuma-meer in Jigoku-Dani, bij Noboribetsu, Japan. De geothermische bronnen zijn een populaire bestemming voor bezoekers aan het Shikotsu-Toya National Park.
Foto door Sean Paveone, Getty Images

Jigoku-vallei, Japan

Gelegen op het eiland Hokkaido, maakt de Jigoku-vallei deel uit van het Shikotsu-Toya National Park bij de stad Noboribetsu. De regio is beroemd om zijn geneeskrachtige onsen of heetwaterbronnen, waarvan kan worden genoten in de hotelspa’s van deze stad of in openluchtbronnen. Een zwavelhoudende keuze is de ‘Hellevallei’, de geothermische krater die achterbleef na de uitbarsting van de vulkaan Kuttara, duizenden jaren geleden. De stad heeft looppaden door de vallei laten aanleggen, zodat bezoekers kriskras langs de vele stoomgrotten en geisers kunnen lopen. Bezoek ook het natuurlijke voetbad van de Oyunuma-beek, een geneeskrachtige bron binnen het park.

Zo kom je er: Er rijden treinen naar het station van Noboribetsu, dat op een korte busrit van de warme bronnen ligt.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Deze man reed in een elektrische auto naar de andere kant van de wereld
Reizen
Take a hike! Vijf van de prachtigste wandelroutes door Europa
Reizen
Kirgizië: de stilte, de storm & het speelkwartier

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.