Een supermaan komt op achter een van de replicas van het Vrijheidsbeeld bovenop het Liberty Building in de binnenstad van Buffalo in de Amerikaanse staat New York

De laatste supermaan van dit jaar was gelijk ook de beste. Bij het vallen van de nacht werden sterrenkijkers over de hele wereld beloond met de helderste supermaan van dit jaar.

Op foto's is een volle maan te zien die helderder en groter was dan de vorige volle manen van 2017. Ook stond hij dichter bij de aarde. Het relatief zeldzame spektakel kan alleen worden waargenomen wanneer de baan en de cyclus van de maan op precies het juiste moment overeenkomen.

Wanneer een volle maan op het punt in zijn baan aankomt waarbij hij het dichtst bij de aarde staat, levert dit een waar spektakel op. Dit gebeurt maar af en toe, omdat de baan van de maan meer op een ovaal lijkt, dan op een cirkel.

De supermaan van 3 december leek zeven procent groter en zestien procent helderder dan een normale volle maan, volgens Andrew Fazekas, de 'Night Sky Guy' van National Geographic. Hij merkte op dat de maan rond 10:00 uur 's ochtends het dichtst bij de aarde stond. Het beste moment om de supermaan op zijn helderst te zien was echter net na zonsondergang. Dit komt door een optisch effect dat maanillusie wordt genoemd.

(Schijnt de zon nog steeds in jouw deel van de wereld? Lees meer tips van Andrew Fazekas over hoe je de supermaan het best kunt bekijken.

Sterrenkijkers die te maken kregen met een bewolkte hemel, krijgen net na nieuwjaar een nieuwe kans. Op 2 januari staat er namelijk een nieuwe supermaan aan de nachtelijke hemel.

Bekijk de andere gebeurtenissen in de sterrenhemel in december die je niet mag missen.