1. Glen Coe

Denk je aan de Schotse Hooglanden, dan zie je de beroemde vallei Glen Coe voor je. Grillige bergtoppen, watervallen en meren, vaak gehuld in regen en nevel, vormen een van de mooiste landschappen ter wereld. Zo mooi als de natuur is, zo lelijk is de geschiedenis. Tijdens het bloedbad van Glencoe in 1692 werd de Macdonald-clan afgeslacht door de Campbell-clan.

Glen Coe
Glen Coe.
Chris Ford, Flickr

2. Isle of Skye

De eilanden van de binnen-hebriden aan de westkust zijn ruig, grillig en grandioos. Een van de grootste en mooiste eilanden is Skye, verbonden door een brug met het vaste land. Maak de wandeling naar het schitterende berglandschap van Stor, bezoek Dunvegan Castle of maak een boottrip naar de omliggende eilandjes als Eigg en Rum, waar National Geographic-fotograaf Jim Richardson zijn hart verloor.

3. Edinburgh

De hoofdstad van Schotland is charmant en vriendelijk. Castle Rock is een 135 meter hoge zuil van vulkanisch gesteente in het hart van de stad, met op de top het eeuwenoude, onverzettelijke Edinburgh Castle. Edinburgh is beroemd om zijn festivals, met als belangrijkste The Fringe in augustus, als de stad uit zijn voegen barst met theater, comedy en muziek. De oude binnenstad staat op de Unesco lijst van werelderfgoederen. Voor een goed overzicht van de stad begin je je bezoek met een wandeling naar de top van Calton Hill.

4. North Coast 500

Deze autoroute langs de kustlijn van het noorden van Schotland begint in Inverness en gaat via de westkust omhoog langs de stranden van Durness en de Orkney eilanden. ‘Je zult er langer over doen dan google maps heeft aangegeven, simpelweg omdat je na elke bocht weer wilt stoppen om van het uitzicht te genieten.’ aldus digital Nomad Veerle Witte, die de route voor Traveler aflegde.

5. Loch Ness

Meer dan duizend mensen beweren een glimp te hebben opgevangen van een gigantisch wezen dat zijn kop uitsteekt boven het wateroppervlak van Loch Ness, om vervolgens weer onder te duiken. Maar of je Nessie nou spot of niet, het legendarische meer is zeker een bezoek waard. Ness is het tweede grootste loch van Schotland, iets kleiner, maar wel dieper dan het zuidelijker gelegen Loch Lomond.

6. Schotse Whisky

De Schotten zijn trots op hun nationale traditie: de productie van hun beroemde Whisky. Er zijn meer dan honderd distilleerderijen, elk met een eigen aroma en karakter. Op veel plekken kun je en rondleiding krijgen, zoals bij Bruichladdich op het eilandje Islay, dat maar liefst 11 distilleerderijen telt.

Vaten vol whisky bij deArdbeg distilleerderij op Islay
Vaten vol whisky bij de Ardbeg distilleerderij op Islay.
Hemis, HH

7. Glasgow

Schotlands grootste stad, al sinds de 15de eeuw een centrum van scheepsbouw en handel, is de afgelopen jaren veranderd in een glanzende cultuurstad die zijn industriële erfgoed kunstzinnig gebruikt. Bezoek vooral het Kelvingrove Art Gallery en de Botanische Tuinen. Ook de gebouwen van de Schotse architect Rennie Macintosh zijn de moeite waard.

8. Eilean Donan Castle

Schotland telt meer dan drieduizend kastelen en een van de meest iconische kastelen is Eilean Donan, spectaculair gelegen op een eiland in Loch Duich in de Hooglanden. Voor het beste uitzicht op dit dertiende eeuwse kasteel maak je een korte wandeling naar Point Aldeve.

9. Ben Nevis

De Ben Nevis is met 1343 meter de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Aan de voet ligt Fort William, een populaire uitvalsbasis voor wandelaars en mountainbikers. Vergis je niet, het beklimmen van Mount Nevis is alleen voor ervaren wandelaars weggelegd. De weersomstandigheden aan de top kunnen pittig zijn, met hagel of sneeuwstormen, ook in de zomer.

De Jacobite steam train rijdt over het Glenfinnan viaduct
De Jacobite steam train rijdt over het Glenfinnan viaduct.
Peter Adams/Getty Images

10. Jacobite steam train

Harry Potter-fans opgelet: de stoomtrein uit de film (de Zweinsteinexpres) rijdt dwars door de Schotse Hooglanden en behoort tot een van de mooiste treinreizen ter wereld. Stap op in Fort William en geniet van een rit vol prachtige panorama’s, waarbij het stukje over het Glenfinnan viaduct het hoogtepunt vormt. De route eindigt in kustplaats Mallaig.