Dit artikel werd oorspronkelijk op 18 december 2019 gepubliceerd op NationalGeographic.co.uk.

Maar weinig filmreeksen – James Bond misschien uitgezonderd – zijn op zoveel verschillende locaties in de wereld gedraaid als Star Wars. Je kunt dit afleiden uit de grote verscheidenheid aan werelden in de negen films van de ruimtesaga – 43 jaar geleden begonnen met Star Wars: A New Hope die wordt afgesloten met de negende en laatste film Star Wars: The Rise of Skywalker die verschijnt op Disney+ vanaf 5 mei.

Het planetaire kleurenpalet in de Star Wars-films heeft gevarieerd van het oranjebruin van een uitgedroogde planeet, het sneeuwwit van een bevroren wereld en de niet minder ijzige tinten van de interieurs van ruimteschepen en schurkenpaleizen tot het groenbruin en blauw van alle mogelijke moeras-, bos- en waterwerelden. Geen van deze wonderbaarlijke plekken is echt, wat betekent dat de producers van de reeks vóór de opkomst van de digitale animatietechnologie geschikte locaties hier op aarde moesten vinden om ze te kunnen uitbeelden.

De beroemdeStar Warsrobots C3PO en R2D2 naderen het paleis van Jabba the Hutt op de planeet Tatooine inReturn of the Jedi In werkelijkheid werd de scne opgenomen in de Californische Death Valley
De beroemde Star Wars-robots C-3PO en R2-D2 naderen het paleis van Jabba the Hutt op de planeet Tatooine in Return of the Jedi. In werkelijkheid werd de scène opgenomen in de Californische Death Valley.
AF Archive, Alamy

Zelfs in de huidige filmwereld van schijnbaar onbeperkte digitale visualiseringen zijn fantasiewerelden nog altijd gebaseerd op reële landschappen, die de kijker als een soort blauwdrukken het gevoel van herkenbaarheid moeten geven.

(The Walt Disney Company heeft een meerderheidsbelang in National Geographic Partners.)

Hoewel onze huidige planeet en zijn beschavingen in de Star Wars-reeks tot een toekomst en een sterrenstelsel behoren die zich – om de beroemde openingstekst aan te halen – ‘far, far away’ bevinden, doen veel van die werelden sterk denken aan landschappen die verrassend dicht bij huis liggen. Dus als je jouw ideale bedevaart naar Star Wars-locaties zou kunnen samenstellen, welke plekken zou je dan bezoeken?

Tunesië

New Hope (1977) en The Phantom Menace (1999)

De woestijn van dit Noord-Afrikaanse land is mogelijk de enige locatie uit de Star Wars-reeks die is vernoemd naar een reële plek, want de naam van de planeet Tatooine is afgeleid van die van het Tunesische stadje Tataouine. Het beeld van een verzengende en kurkdroge woestenij in de eerste Star Wars-film, met de ondertitel A New Hope, en ook in de prequel The Phantom Menace, is te danken aan dit woestijngebied.

Enkele sets voor de oorspronkelijke film staan hier nog altijd overeind, in de buurt van het havenplaatsje Ajim en op het eiland Djerba. Sommige van de meer afgelegen filmsets die in opdracht van George Lucas werden gebouwd, zijn nu vervallen en worden langzaamaan door het woestijnzand verzwolgen, maar de meeste worden door toegewijde inwoners onderhouden omdat ze een grote toeristische waarde hebben. De Tunesische toerismesector werd zwaar getroffen door de terroristische aanslagen van 2015 en de politieke onrust die erop volgde en veel locaties zijn sindsdien in verval geraakt. Maar er zijn nog bestemmingen die het bezoeken waard zijn, zoals het Sidi El Driss Hotel, de traditionele onderaardse Berber-woning die in A New Hope fungeerde als het huis waarin Luke Skywalker opgroeide.

Deze set in de buurt van het dorp Nefta in de Tunesische Saharawoestijn werd gebouwd voor de oorspronkelijkeStar Warsfilm waarna er in de jaren negentig nog meer decors werden gebouwd voor de Prequeltrilogie Veel van de bouwsels staan nog overeind ondanks het oprukkende woestijnzand
Deze set in de buurt van het dorp Nefta in de Tunesische Saharawoestijn werd gebouwd voor de oorspronkelijke Star Wars-film, waarna er in de jaren negentig nog meer decors werden gebouwd voor de Prequel-trilogie. Veel van de bouwsels staan nog overeind, ondanks het oprukkende woestijnzand.
ACCEPTPHOTO / ALAMY

Skellig Michael, Ierland

The Last Jedi (2017)

Dit tweetal rotseilandjes voor de zuidwestkust van Ierland bestaat uit loodrechte klippen die meer dan zeshonderd meter hoog uit de noordelijke Atlantische Oceaan oprijzen. Het grootste van de twee, Skellig Michael (‘Sceilg Mhichíl’ in het Iers), is een Werelderfgoed vanwege zijn grote belang als vogelbroedplaats en ook vanwege de zeer oude en afgelegen kloostercellen op de rots. Het klooster van Saint Fionan werd tussen de zesde en achtste eeuw gebouwd en behoort tot de oudste van Europa. De monniken op het geïsoleerde eilandje woonden hier in kleine hutjes van steen en leefden van de visvangst, zodat ze hun geloof zonder vrees voor vervolging konden belijden. In The Last Jedi figureren het eilandje en zijn kloosterruïnes als toevluchtsoord voor de ouder wordende Luke Skywalker.

Op deze luchtfoto rijst Skellig Michael het grootste van twee eilandjes van zand en leisteen voor de zuidwestkust van Ierland op uit de Atlantische Oceaan
Op deze luchtfoto rijst Skellig Michael, het grootste van twee eilandjes van zand- en leisteen voor de zuidwestkust van Ierland, op uit de Atlantische Oceaan.
.

Hardangervidda, Noorwegen

The Empire Strikes Back (1980)

Deze streek in Noorwegen figureerde als de onherbergzame ijsplaneet Hoth en onthaalde het filmteam zelfs op enkele levensechte sneeuwstormen. In enkele gevallen konden ze de juiste beelden gewoon voor de deur van hun hotel in het dorpje Finse filmen. Veel van de winterscènes zijn gefilmd op de naburige gletsjer Hardangerjøkulen, die bezocht kan worden op een rondleiding van Finse 1222, het hotel waarin destijds ook de filmploeg logeerde.

Het plateau Hardangervidda in Noorwegen figureerde als het landschap van de ijsplaneet Hoth De omstandigheden hier waren z levensecht dat de filmploeg de wat kleinere opnamen direct voor de deur van hun hotel in het dorp Finse kon draaien
Het plateau Hardangervidda in Noorwegen figureerde als het landschap van de ijsplaneet Hoth. De omstandigheden hier waren zó levensecht dat de filmploeg de wat kleinere opnamen direct voor de deur van hun hotel in het dorp Finse kon draaien.
Shoults, Alamy

Forest of Dean, Groot-Brittannië

The Force Awakens (2015)

Het zompige landschap van het Puzzlewood, in het Engelse Forest of Dean, was een belangrijk decor inThe Force Awakens, een van de afleveringen van de reeks waarnaar destijds het meest werd uitgekeken. Het oude boslandschap is een merkwaardige mix van rotspartijen, grotten, oeroude, verwrongen en met mos bedekte bomen en wortels. Volgens de overlevering ontleent het bos zijn naam aan het feit dat de plaatselijke bevolking de oorsprong van al die grillige vormen niet kon verklaren.

Het spookachtige Puzzlewood in het Forest of Dean in het Engelse graafschap Gloucestershire vormde het decor voor de balletscne inThe Force Awakens
Het spookachtige Puzzlewood in het Forest of Dean, in het Engelse graafschap Gloucestershire, vormde het decor voor de balletscène inThe Force Awakens.
Travelib, Alamy

Death Valley, Californië

Return of the Jedi (1983)

Locaties op twee continenten werden gebruikt als stand-in voor het kurkdroge, oranjekleurige landschap van de planeet Tatooine, namelijk in Afrika en Noord-Amerika. Op dat laatste continent werd de Californische Death Valley als decor gekozen toen opnamen in Tunesië wegens een storm in het water vielen.

De Golden Canyon, de Desolation Canyon en de 20 Mule Team Canyon werden gefilmd voor overzichtsopnamen die een belangrijke rol in A New Hopespelen en ook voor het pad dat in Return of the Jedidoor de droids naar het paleis van Jabba wordt gevolgd.

De talloze canyons van Death Valley  waaronder de Golden Canyon op de foto  fungeerden als kloven op de planeet Tatooine inA New HopeenReturn of the Jedi
De talloze canyons van Death Valley – waaronder de Golden Canyon, op de foto – fungeerden als kloven op de planeet Tatooine in A New Hopeen Return of the Jedi.
Gary Whitton, Alamy

Tikal, Guatemala

A New Hope (1977)

Dichte regenwouden met daarin oude ruïnes van de Mayacultuur vormden een belangrijk visueel uitgangspunt voor de climax van de oorspronkelijke Star Wars-film. Het Werelderfgoed Tikal was ooit een ceremoniële stad die gedurende 1500 jaar is bewoond en tot in de moderne tijd een mysterie bleef, ondanks het feit dat enkele van de ruïnes, zoals Piramide VI, tot een hoogte van 650 meter boven het bladerdak uitstaken. In zijn hoogtijdagen was de nederzetting een echte stad, en ook nu nog is het een indrukwekkende getuigenis van de vindingrijkheid van de Maya’s. Volgens de UNESCO omvat Tikals “rijkdom aan architectonische en artistieke uitdrukkingen ook belangrijke symbolische elementen, zoals het concept van piramiden als bergen, die een universum afbakenden waarin de mens met zijn natuurlijke omgeving samenleefde.”

De Tempel van de Grote Jaguar in Tikal Guatemala De piramiden van deze door de UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen archeologische vindplaats zijn z hoog dat ze ver boven het bladerdak van de jungle uitsteken  een beeld dat als uitgangspunt diende voor de visualisering van een verscholen rebellenbasis in de climax vanA New Hope
De Tempel van de Grote Jaguar in Tikal, Guatemala. De piramiden van deze door de UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen archeologische vindplaats zijn zó hoog dat ze ver boven het bladerdak van de jungle uitsteken – een beeld dat als uitgangspunt diende voor de visualisering van een verscholen rebellenbasis in de climax van A New Hope.
Jan Wlodarczyk, Alamy

Vulkaan Etna, Sicilië

Revenge of the Sith (2005)

Hoewel talloze locaties voor de Prequel-trilogie met behulp van digitale visualisaties zijn gecreëerd, werden sommige taferelen aangevuld met opnamen van reële plekken of, in één geval, echte lava. In 2002 werd een uitbarsting van de vulkaan op Sicilië gefilmd en de beelden ervan verwerkt in het grootse en door lava omringde lichtzwaardgevecht tussen de figuren Obi Wan Kenobi en Anakin Skywalker.

De vulkaan Etna tijdens een uitbarsting Toen de vulkaan op Sicili in 2002 weer eens tot uitbarsting kwam werd de filmploeg vanRevenge of the Sithnaar het eiland gestuurd om beelden van de lavastromen te maken Die werden later verwerkt in de grotendeels uit digitale visualiseringen opgebouwde scne met Anakin Skywalker en Obi Wan Kenobi
De vulkaan Etna tijdens een uitbarsting. Toen de vulkaan op Sicilië in 2002 weer eens tot uitbarsting kwam, werd de filmploeg van Revenge of the Sith naar het eiland gestuurd om beelden van de lavastromen te maken. Die werden later verwerkt in de grotendeels uit digitale visualiseringen opgebouwde scène met Anakin Skywalker en Obi Wan Kenobi.
Tom Pfeiffer, Alamy

Het lichtzwaardgevecht de climax vanRevenge of the Sith2005 bestond grotendeels uit digitaal gecreerde beelden maar de lava op de achtergrond was echt en afkomstig uit de Etna
Het lichtzwaardgevecht, de climax van Revenge of the Sith(2005), bestond grotendeels uit digitaal gecreëerde beelden, maar de lava op de achtergrond was echt en afkomstig uit de Etna.
Moviestore Collection Ltd, Alamy

Cheatham Grove, Californië

Return of the Jedi (1983)

Voor het decor van Endor, de Forest Moon (‘Woudmaan’) en de thuisplaneet van de Ewoks (grote teddyberen met speren), werden meerdere opstanden van oeroude redwood-bomen (reuzenmammoetbomen) in Californië gebruikt. De achtervolging op de Speeder-motoren werd gefilmd in het bos Cheatham Grove in de buurt van Crescent City, terwijl ook het naburige Redwood State Park als decor werd gebruikt. In het park staan enkele van de hoogste bomen op aarde, waarvan er enkele de hoogte van een gebouw van 35 verdiepingen bereiken. De hoogste boom van allemaal is naar verluidt een bijna 116 meter hoge redwood met de naam Hyperion, waarvan de exacte locatie geheim wordt gehouden.

De Cheatham Grove een opstand van oeroude redwoodbomen in de buurt van Crescent City Californi werd gebruikt als decor voor de achtervolging op Speedermotoren inReturn of the Jedi Ook andere oeroude bomen in het naburige Redwood State Park werden als achtergrond gebruikt
De Cheatham Grove, een opstand van oeroude redwood-bomen in de buurt van Crescent City, Californië, werd gebruikt als decor voor de achtervolging op Speeder-motoren in Return of the Jedi. Ook andere oeroude bomen in het naburige Redwood State Park werden als achtergrond gebruikt.
Scott Sady, Tahoelight.com

Thirlmere en Derwent Water, Groot-Brittannië

The Force Awakens (2015)

Toen de eerste trailer voor The Force Awakens in 2015 in Groot-Brittannië werd uitgebracht, veroorzaakte de scène waarin een vloot X-Wing-straaljagers over het wateroppervlak van een bekend aandoend meer scheerde, de nodige ophef. Veel kijkers meenden in de filmlocatie twee meren in het Engelse Lake District te herkennen – en ze hadden gelijk. Diverse meren in het nationale park in Cumbria werden gebruikt als uitgangspunt voor landschappen in de film, die verder werden aangepast met behulp van computervisualiseringen. Niettemin was het natuurschoon van een van Engelands meest geliefde achtertuinen duidelijke te herkennen. In de uiteindelijke film zijn ook verschillende bekende plateaus in het Lake District goed herkenbaar, waaronder de hoogten van Raven Crag en Blencathra.

Het Thirlmere in het Lake District gelegen in het Engelse graafschap Cumbria werd samen met het Derwent Water gebruikt voor meerdere luchtopnames inThe Force Awakens2015
Het Thirlmere in het Lake District, gelegen in het Engelse graafschap Cumbria, werd samen met het Derwent Water gebruikt voor meerdere luchtopnames in The Force Awakens(2015).
Stewart Smith, Alamy

Op deze stillfoto uitThe Force Awakens2015 is rechtsboven het beboste plateau Raven Crag in het Lake District te zien
Op deze still-foto uit The Force Awakens(2015) is rechtsboven het beboste plateau Raven Crag in het Lake District te zien.
.

Comomeer, Italië

Attack of the Clones (2002)

Een weelderig zomerpaleis op de planeet Naboo werd uitgebeeld met behulp van de Villa del Balbianello aan de oever van het Comomeer, in de Italiaanse versie van een ‘Lake District’. Met een diepte van 410 meter is het Comomeer het diepste van Europa, en de prachtige villa op zijn oever werd in de achttiende eeuw gebouwd – eveneens als zomerresidentie. Het paleisje werd later gekocht door graaf Guido Monzino, een wereldreiziger en avonturier die als een van zijn vele wapenfeiten de eerste Italiaanse beklimming van de Mount Everest op zijn naam heeft staan. Veel van zijn avonturen worden belicht in het Museo di Spedizioni, dat in de villa is gevestigd. Sinds de dood van de graaf in 1988, wordt het gebouw beheerd door de Fondo Ambiente Italiano, de Italiaanse monumentenzorg.

De Villa del Balbianello aan de oever van het Comomeer in de Italiaanse provincie Lombardije was ooit in het bezit van een aristocratische avonturier De villa werd gebruikt als decor voor een galactische bruiloft inAttack of the Clones Tegenwoordig wordt de villa verhuurd voor chte bruiloften
De Villa del Balbianello aan de oever van het Comomeer, in de Italiaanse provincie Lombardije, was ooit in het bezit van een aristocratische avonturier. De villa werd gebruikt als decor voor een galactische bruiloft in Attack of the Clones. Tegenwoordig wordt de villa verhuurd voor échte bruiloften.
Stefano Valeri, Alamy

Tesco-supermarkt, Elstree, Groot-Brittannië

The Empire Strikes Back (1980)

De eerbiedwaardige filmstudio’s van Elstree, ten noorden van Londen, waren (onder veel meer) ook de geestelijke bakermat van Star Wars, want talloze sets van het complex waren permanent in gebruik voor de productie van de oorspronkelijke trilogie. Het reusachtige Stage 6, dat in 1979 in gebruik werd genomen werd zelfs speciaal gebouwd voor de opnamen van The Empire Strikes Back. In 1989 werd de set afgebroken en het bijbehorende land aan een supermarktketen verkocht. Vandaar dat klanten van de mega-Tesco in Elstree nu op grond lopen waar de imposante binnenscènes uit The Empire Strikes Back en Return of the Jedi zijn opgenomen, onder veel meer taferelen. Vanuit de parkeergarage van de supermarkt kunnen bezoekers uitkijken op het George Lucas Stage, dat oorspronkelijk Stage 6 heette en ter ere van de schepper van Star Wars werd omgedoopt. Ook de films uit zijn Indiana Jones-reeks werden hier opgenomen.

Mark Hamill George Lucas Carrie Fisher en Harrison Ford op de set vanThe Empire Strikes Backin de Elstreestudios Voor de enorme sets die bij de productie van de filmreeks werden gebruikt werd in Elstree een speciale studio gebouwd op een plek waar nu een megasupermarkt staat
Mark Hamill, George Lucas, Carrie Fisher en Harrison Ford op de set van The Empire Strikes Back in de Elstree-studio’s. Voor de enorme sets die bij de productie van de filmreeks werden gebruikt, werd in Elstree een speciale studio gebouwd, op een plek waar nu een megasupermarkt staat.
AF Archive, Alamy

Star Wars: The Rise of Skywalker verschijnt op Disney+ vanaf 5 mei. Alle andere Star Wars-titels zijn al beschikbaar.