Twee totaal verschillende meren met daartussen slechts zo’n vijf kilometer aan land: dat is de regio Mondsee-Irrsee. De drukke Mondsee kronkelt als een gigantische S tussen de bergen, terwijl het natuurmeertje Irrsee is omgeven door heuvels en heide. Wat beide meren gemeen hebben, is dat ze bezaaid liggen met stranden en steigers die bezoekers uitnodigen een duik in het diepe te nemen. Kiezen is niet nodig – bezoek beide!

Spetteren en smullen

Het plaatsje Mondsee aan het gelijknamige meer is the place to be voor waterratten. Hier ligt het Alpenseebad Mondsee, een verzameling glijbanen, duiktorens en drijvende speeleilanden langs de oever van het meer. Spreid je handdoekje uit in het gras of op het zandstrandje en geniet van het uitzicht op de Alpen, terwijl de kinderen zich urenlang vermaken in het waterpark. Wie wil leren waterskiën of wakeboarden zit hier ook goed – in de zomermaanden worden hier lessen in aangeboden.

Als iedereen even genoeg gezwommen en gedoken heeft, is de wandeling door het Helenental een aanrader. De route begint in het centrum van Mondsee en loopt door het bosachtige rivierdal naar de Erlachmühle. Deze zeshonderd jaar oude molen is een van de oudste molens in Oostenrijk die nog in gebruik is. Gastvrouw Antonia serveert er gerookte vis met versgebakken zuurdesembrood, met als toetje de onweerstaanbare Bauernkrapfen – boerendonuts gemaakt door oma.

Zwemmen in de natuur

Waar de Mondsee een eindeloos aanbod aan watersport biedt, is de Irrsee een oase van rust en natuur. Dit vijf kilometer lange heidemeer ligt even ten noorden van de Mondsee en wordt omringd door natuur en weilanden. In en rond het heidemeer leven verschillende diersoorten, waarvan een aantal zeldzaam is – daarom heeft het meer de officiële status van een natuurreservaat gekregen. Hoewel de natuur op en rond het meer op die manier beschermd wordt, mag er wel gewoon gezwommen worden en zijn roeibootjes er toegestaan. Dat komt goed uit, want door het relatief kleine wateroppervlak is de Irrsee het warmste zwemmeer in het Oostenrijkse merengebied Salzkammergut. Spring van de steiger, vaar in een kajak langs de oevers van grasland, ga een middagje vissen of maak een wandeling door de omliggende heide.

Bij het Edinger Hof in St Lorenz kunnen bezoekers wandelen met alpacas
Bij het Edinger Hof in St. Lorenz kunnen bezoekers wandelen met alpaca’s.
Premysl Vida

Jaks en alpaca’s

Alpaca’s komen oorspronkelijk uit de Peruaanse Andes, maar zijn de laatste jaren op steeds meer plekken in Europa te zien. Met hun lange nek, donzige vacht en aaibare imago is het niet lastig te begrijpen waarom. De oorsprong van jaks ligt juist in het Oosten, in de Himalaya en Tibet. Deze grote runderen worden van oudsher gehouden voor hun melk en als lastdieren. Maak zelf kennis met deze twee bijzondere diersoorten op het Edinger Hof in St. Lorenz. Op deze familieboerderij ten westen van Mondsee worden verschillende dieren gehouden, waaronder alpaca’s en jaks. Bezoekers kunnen de alpaca’s leren kennen tijdens een twee uur durende wandelen, waarbij iedereen zijn eigen dier mag leiden. Nog op zoek naar een souvenir? De sokken en mutsen in de boerderijwinkel zijn gebreid met wol van de alpaca’s op de boerderij.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de Mondsee en de Irrsee.