Wie wandelt door Bad Ischl kan niet voorbij aan de Esplanade. Deze promenade aan de oever van de rivier Traun laat goed zien wat dit typisch Oostenrijkse plaatsje zo aantrekkelijk maakt. De rivier stroomt langs een rij van historische gebouwen in pastelkleuren, waaronder het Stadtmuseum waarin uitgebreide tentoonstellingen over de regionale geschiedenis te zien zijn. Ook ligt er het terras van Konditorei Zauner, een gebakszaak die in 1832 werd opgericht door Johann Zauner. Naast de populaire zoetigheden, waaronder de al honderd jaar beroemde ‘Zaunerstollen’, kunnen bezoekers hier ook gaan zitten om een drankje en een lunch nuttigen.

Het interieur van de Kaiservilla is grotendeels in haar originele staat gebleven
Het interieur van de Kaiservilla is grotendeels in haar originele staat gebleven.
Katrin Kerschbaumer

Zomerhuis van het keizerspaar

‘De hemel op aarde’ – met die woorden omschreef de Oostenrijks-Hongaarse keizer Frans Jozeph zijn zomerverblijf in Bad Ischl: de Kaiservilla. Zijn moeder had hem de villa in 1854 gegeven als huwelijksgeschenk toen hij trouwde met zijn nicht Elisabeth, beter bekend onder haar bijnaam Sisi. Ruim anderhalve eeuw later is het niet moeilijk te begrijpen waarom de keizer zo lovend sprak over de Kaiservilla. Een marmeren fontein ligt als blikvanger voor de ingang van het neoklassieke gebouw. Van binnen zijn de vertrekken nog ingericht in hun originele stijl, terwijl buiten een omgeving van bergen en bloementuinen zich uitstrekt.

In de tuinen ligt ook het Marmorschlössl. Deze optrek in tudorstijl had de keizer laten bouwen voor Sisi, zodat zij zich kon terugtrekken om gedichten te schrijven en vrienden te ontvangen, en huist tegenwoordig een museum voor diverse interessante exposities. Toen Frans Jozeph keizer was, stond hij het toe dat ook het gewone volk de Kaiservilla kon bezichtigen als hij er niet was. Die traditie is in stand gehouden door zijn nakomelingen, die het gebouw – grotendeels in haar originele inrichting – hebben opengesteld voor bezoekers.

Het Kurpark in Bad Ischl Tijdens het jaarlijkse Lehr festival is deze plek gevuld met operettefans
Het Kurpark in Bad Ischl. Tijdens het jaarlijkse Lehár festival is deze plek gevuld met operettefans.
Tom Son

Ode aan de operette

In de tijd van de keizer werden de straten van Bad Ischl bewandeld door beroemde schrijvers en componisten. Dat zij hun sporen nalieten, is goed te merken tijdens het jaarlijkse Lehár Festival, het grootste operettefestival van Oostenrijk. Vernoemd naar Franz Lehár, een Oostenrijks-Hongaarse componist die in de vroege twintigste eeuw bejubeld werd als een van de meesters van de operette, biedt het festival een divers aanbod van deze lichte variant op de opera. Tijdens dit feest van muziek en theater, dat elke zomer plaatsvindt, waant iedereen zich even in keizerlijke sferen.

Als een prins(es) in de pekel

Laat je keizerlijk in de watten leggen in de thermen van Bad Ischl. Al meer dan honderd jaar staat het Oostenrijkse plaatsje bekend als kuuroord. Zelfs de keizerlijke familie van Oostenrijk reisde hierheen voor de behandelingen met zout, zwavel, modder en pekel: een oplossing van water, zout en mineralen die in dit deel van Oostenrijk ook wel het ‘witte goud’ wordt genoemd. Bezoek het EurothermenResort Bad Ischl voor een groot aanbod van sauna’s, warme baden en therapeutische behandelingen. Geniet bijvoorbeeld van een onderwatermassage, ervaar het drijfvermogen van het zoute pekelwater of laat je inpakken met een scrub van zilte modder. Fans zweren bij de helende werking van de therapieën – de pekel zou onder meer pijn verlichten, ontstekingen remmen en de luchtwegen vrijmaken.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie.