De orchidee: mythe en medicijn

Achter deze bekende plant gaat een opmerkelijke geschiedenis schuil.

Published 22 nov. 2019 10:20 CET, Updated 5 nov. 2020 06:20 CET
De Orchis italica heeft in sommige culturen de bijzondere bijnaam ‘naaktemanorchidee'.
De Orchis italica heeft in sommige culturen de bijzondere bijnaam ‘naaktemanorchidee'.
Foto van ANDRÉS M. DOMÍNGUEZ

Orchis is een geslacht uit de orchideeënfamilie. Het is het Griekse woord voor ‘testikels’, en in de Griekse mythologie was Orchis een bruut die een priesteres aanrandde en als straf daarvoor in stukken werd gehakt. Hieruit groeide een plant met testikelachtige knollen.

Sinds de Oudheid worden orchideeën al ‘geassocieerd met seksualiteit’, stelt The Journal of Cultural Heritage. In sommige samenlevingen wordt de plant nog steeds geconsumeerd, in de hoop dat het lichaam ervan profiteert.

Orchideeknollen worden in Israël gegeten tegen impotentie en in Turkije als lustopwekkend middel. Ooit werden in Italië zelfs de bloemen gegeten. Kruidenmengsels bevatten wel Orchis italica, die daar ‘naaktemanorchidee’ wordt genoemd.

Meer interessant nieuws lees je in de december 2019 editie van National Geographic Magazine.

Lees verder

Milieu

Deze Indiase bloem bloeit maar eens in de 12 jaar – en wordt nu bedreigd

De zeldzame paarsblauwe bloem Neelakurinji is zó mooi dat wanneer hij de heuvels van Zuid-India bedekt, de mensen “verliefd worden”. Maar kan deze bloem overleven?

Vleesetende planten hebben vaker salamanders op het menu staan

Tot nu toe werd aangenomen dat gewervelde dieren slechts af en toe door bekerplanten werden gegeten. Maar nieuw onderzoek zet die veronderstelling op z’n kop.
Lees meer