De Orchis italica heeft in sommige culturen de bijzondere bijnaam naaktemanorchidee
De Orchis italica heeft in sommige culturen de bijzondere bijnaam ‘naaktemanorchidee’.
Andrés M. Domínguez

Orchis is een geslacht uit de orchideeënfamilie. Het is het Griekse woord voor ‘testikels’, en in de Griekse mythologie was Orchis een bruut die een priesteres aanrandde en als straf daarvoor in stukken werd gehakt. Hieruit groeide een plant met testikelachtige knollen.

Sinds de Oudheid worden orchideeën al ‘geassocieerd met seksualiteit’, stelt The Journal of Cultural Heritage. In sommige samenlevingen wordt de plant nog steeds geconsumeerd, in de hoop dat het lichaam ervan profiteert.

Orchideeknollen worden in Israël gegeten tegen impotentie en in Turkije als lustopwekkend middel. Ooit werden in Italië zelfs de bloemen gegeten. Kruidenmengsels bevatten wel Orchis italica, die daar ‘naaktemanorchidee’ wordt genoemd.

Meer interessant nieuws lees je in de december 2019 editie van National Geographic Magazine.