Duurzaamheid is een groot woord. Als het aankomt op de dingen die we zoal doen en we zouden allemaal iets doen, dan zou dat al heel veel schelen. Wat we thuis consumeren, heeft directe gevolgen voor de grootste en belangrijkste ecosystemen in de wereld – en het enige wat er nodig is om een halt toe te roepen aan het verwoestende verlies aan biodiversiteit, is dat we in actie komen.

Op deze Dag van de Aarde lanceert National Geographic zijn nieuwe initiatief Planet Possible, dat mensen moet inspireren tot het verkleinen van hun voetafdruk. Het is een cruciaal jaar om dat te doen, want in november zal in Groot-Brittannië de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26, oftewel de 26e ‘Conference of the Parties’ van de VN-Klimaatconventie) plaatsvinden. Ditmaal zal het vooral gaan om de klimaatverandering, duurzaamheid en biodiversiteit, en het is een goede gelegenheid voor wereldleiders, wetenschappers en milieubeschermers om tot wereldwijde en gezamenlijke maatregelen te besluiten. In een wereld die wordt beheerst door een pandemie, lijkt het misschien niet de meest urgente aangelegenheid te zijn, maar de werkelijkheid is dat de gezondheid van de planeet en het opduiken van nieuwe infectieziekten als COVID-19 op allerlei manieren met elkaar in verband staan. (Lees hoe we pandemieën kunnen voorkomen door de natuur te respecteren.)

Iedereen heeft de macht om een positieve bijdrage te leveren, met de keuzes die hij of zij elke dag maakt, en hieronder zijn alvast 26 manieren om daarmee te beginnen.

Lees meer over het initiatief ‘Planet Possible’.

1. Koop minder spullen

Van alle ruwe grondstoffen die we aan de natuur onttrekken en in producten veranderen, eindigt naar schatting twee derde als afval. De gezondheid van de planeet hangt dus af van de duurzaamheid waarmee we die grondstoffen gebruiken en hergebruiken. De vorm van een geslaagde en duurzame toekomst is rond: een circulaire economie, waarin we hulpbronnen spaarzaam gebruiken en steeds weer hergebruiken. “Onze visie van een circulaire economie is er een waarin afval en vervuiling niet meer voorkomen, waarin materialen en producten dusdanig worden ontworpen dat ze permanent in gebruik blijven en waarin de natuur zich voortdurend kan herstellen,” zegt Dame Ellen MacArthur, de succesvolste Britse solo-zeilster en oprichtster van de Ellen MacArthur Foundation. “Zo’n economie zou de noden van de samenleving in balans brengen met die van onze planeet.” (Lees ook: ‘Ellen MacArthur wil de wegwerpcultuur afschaffen.’)

2. Eet meer planten

“Het fokken en slachten van tachtig miljard dieren per jaar ten behoeve van de voedselmarkt trekt een enorme wissel op onze planeet, vooral vanwege het land dat nodig is voor het houden van al deze dieren en het akkerland voor het verbouwen van diervoeders, of het nu om soja, maïs of gras gaat,” zegt filmmaker Kip Andersen, die de milieudocumentaires Seaspiracy en Cowspiracy: The Sustainability Secret heeft gemaakt. Volgens Andersen “is de vleesindustrie een van de voornaamste oorzaken van habitatverlies, waterverbruik en -vervuiling, ontbossing en de uitroeiing van wilde fauna. Ze leidt ertoe dat ecosystemen met een hoge biodiversiteit worden vervangen door monoculturen (van soja, maïs en gras) en ‘monosoorten’ (koeien, varkens en kippen).” Naar verwachting zal de wereldwijde markt voor vleesvervangers in 2025 een omvang van zo’n 5,8 miljard euro hebben bereikt, terwijl plantaardige producten steeds vaker fervente vleeseters die zich zorgen maken over dierenwelzijn en hun eigen gezondheid weten te overtuigen. Door de hoge milieukosten van de vleesproductie is het verminderen van de hoeveelheid vlees en zuivel in ons dieet een van de meest efficiënte manieren om onze voetafdruk te verkleinen – en mogelijk ook onze gezondheid te verbeteren.

3. Verminder je verbruik

Dankzij financiële stimulansen voor de opwekking van schone energie en de ontwikkeling van groene technologie is de CO2-uitstoot in Groot-Brittannië tussen 2008 en 2019 met 67 procent afgenomen. Bovendien zijn daardoor de kosten van offshore windenergie gedaald van 174 naar 46 euro per MWh. Toch is nog steeds 22 procent van alle uitstoot afkomstig uit huishoudens. Overweeg om over te stappen op een aanbieder van groene stroom, waarmee je jouw CO2-uitstoot met gemiddeld zo’n 3,2 ton per jaar kan verlagen. Met informatie over onder meer groene stroom en slimme verwarming en koeling, op de overheidswebsite www.milieucentraal.nl, kun je je energieverbruik en daarmee je CO2-uitstoot aanzienlijk verlagen.

4. Picknicken zonder plastic

Samen produceren we elk jaar driehonderd miljoen ton plasticafval: bijna het gewicht van de gehele wereldbevolking. Door de beperkingen die vanwege COVID-19 aan restaurants zijn opgelegd, zijn picknicks populairder geworden, maar zo’n uitje is vaak niet de groenste manier om een hapje te eten, zoals helaas blijkt uit stranden en parken die met plastic zijn bezaaid. Een oplossing wordt gezocht door de milieugroep Ocean Generation, die de tsunami van plasticafval wil keren met haar eenvoudig in praktijk te brengen ‘Picnic Without Plastic Challenge’.

Slechts negen procent van al het plasticafval wordt gerecycled, waardoor de rest op de vuilnisbelt, in rivieren en in zee belandt. Maar: “Telkens wanneer plastic wordt hergebruikt, verslechtert de kwaliteit ervan en wordt het voor goedkopere producten gebruikt, totdat het niet langer recyclebaar is en wordt verbrand of begraven,” zegt de oprichtster van Ocean Generation, Jo Ruxton. “We kunnen ons helaas niet uit deze milieucrisis recyclen.” Gebruik dus op je uitstapjes buitenshuis altijd herbruikbare koffiebekertjes, waterflesjes en bestek.

5. Poets je groen

Een schoon huis is nu belangrijker dan ooit, maar je hoeft niet als een giftige tornado door het huis te wervelen om dat te bereiken. In de supermarkt staan de schappen nog altijd vol met in plastic verpakte schoonmaakmiddelen die bruisen van de chemicaliën, die meestal schadelijk zijn voor mens en milieu. Voor het schoonmaken van het toilet of het ontstoppen van de afvoer kun je bijtend bleekwater of ontstopper vervangen door baking soda of azijn. Je kunt ook overstappen op mildere schoonmaakmiddelen voor de badkamer en keuken, van milieuvriendelijke bedrijven als EcoVibe, dat onder meer hervulbare sproeiflessen van glas en plasticvrije doekjes met schoonmaakmiddel in een scala van exotische geuren produceert – en dat alles in bioafbreekbare verpakkingen. Probeer ook hun geheel natuurlijke schuursponsjes van kokosvezel. Voor de was heeft het bekroonde bedrijf Ecoegg zijn hervulbare en eindeloos meegaande Laundry Eggs op de markt gebracht, waarmee je elk jaar zo’n veertig plastic flacons met wasmiddel en wasverzachter kunt besparen. Daarnaast maken ze Bamboo Towels, het herbruikbare alternatief voor de keukenrol.

(Lees ook: Vijf redenen om jouw flacon shampoo te verruilen voor een blok shampoozeep.)

Wees je meer bewust van je consumptiegewoonten  van koopgedrag tot waterverbruik voedingsbronnen en transport we kunnen allemaal een verschil maken
Wees je meer bewust van je consumptiegewoonten – van koopgedrag tot waterverbruik, voedingsbronnen en transport; we kunnen allemaal een verschil maken.
National Geographic

6. Check je beleggingen

Je richt je misschien op het verkleinen van je huidige voetafdruk, maar hoe zit het met jouw ongewilde bijdrage aan onethische of vervuilende activiteiten via jouw beleggingen voor de toekomst? Jouw bank of pensioenfonds zou van alles kunnen financieren, van de winning van fossiele brandstoffen tot ontbossing. Zoek uit waaraan jouw geld wordt besteed en moedig ethisch verantwoorde investeringen aan door de campagne ‘Make My Money Matter’ te steunen. De biljoenen euro’s die tegenwoordig door de grote pensioenfondsen worden belegd, zouden heel wat kunnen betekenen voor het bouwen aan een groenere toekomst.

7. Beperk microplastics

Het milieu wordt niet alleen geschaad door de zee van plasticafval die overal ter wereld op de stranden aanspoelt. Tijdens elke wasbeurt scheiden synthetische stoffen zo’n 700.000 microvezels uit: minuscule strengetjes van plastic die door alle filters heen glippen en in de wereldzeeën terechtkomen, waar ze door zeedieren worden ingeslikt. Uit onderzoek is gebleken dat 63 procent van de garnalen in de Noordzee deze synthetische vezels in zich dragen. (Bekijk: Alles over plastic.)

De campagne ‘Stop Ocean Threads’ (‘stop oceaandraadjes’) van de Marine Conservation Society roept wasmachinefabrikanten op om filters op hun apparaten te installeren, zodat kan worden voorkomen dat er alleen al in Groot-Brittannië elke week 10.000 miljard microvezels in het milieu terechtkomen. “Intussen kun je alvast iets doen om het losraken van microvezels te verminderen, door op dertig graden te wassen, wasverzachter te gebruiken, een volle trommel met kleren te draaien en over te stappen van waspoeder op vloeibaar wasmiddel,” zegt Laura Foster, hoofd mariene milieubescherming van de Marine Conservation Society. Door een Guppyfriend Washing Bag te gebruiken, kun je het losraken van microvezels tijdens een wasbeurt met gemiddeld 86 procent verminderen.

(Lees ook: ‘Deze vijf Britse innovaties kunnen baanbrekend zijn voor onze relatie met afval.’)

8. Verzorg je slimmer

We houden allemaal van cosmetica en verzorgingsproducten, maar als we eenmaal weten wat goed werkt en ons bevalt, is het kopen van navulverpakkingen in plaats van telkens een splinternieuw potje of nieuwe flacon een goede manier om tonnen aan afval te besparen. Gelukkig zijn er steeds meer merken die in zee gaan met het recyclingbedrijf TerraCycle en zijn project Loop Waste-Free Shopping en andere recyclingprojecten. Ga op zoek naar merken die proberen de hoeveelheid afval die hun producten oplevert, te verminderen of die proactief werken aan duurzame verpakkingen, kiezen voor zeepblokjes in plaats van flacons, herbruikbare mesjes aanbieden en navulbare en natuurlijke deodoranten produceren, zoals het zoet geurende Wild.

Met duurzamere verzorgingsproducten als nietplastic tandenborstels en navulbare cosmeticaverpakkingen en herbruikbare draagtassen heb je eenvoudig en effectief een grote impact op je persoonlijke afvalproductie
Met duurzamere verzorgingsproducten als niet-plastic tandenborstels en navulbare cosmeticaverpakkingen, en herbruikbare draagtassen heb je eenvoudig en effectief een grote impact op je persoonlijke afvalproductie.
National Geographic

9. Schaf papier af

Het streven van jouw bank of van de goede doelen die je ondersteunt om alleen nog maar digitaal met jou te communiceren, is een goede eerste stap. Daarnaast kun je ongewenste reclame in de post voorkomen door een ‘NEE-NEE-sticker’ op je brievenbus te plakken en je af te melden op Postfilter.nl.

10. Rijd anders

In Groot-Brittannië heeft premier Boris Johnson zijn nieuwe ‘Tienpuntenplan voor een Groene Industriële Revolutie’ gelanceerd, waarin staat dat er vanaf 2030 geen nieuwe auto’s en bestelwagens op benzine of diesel meer verkocht mogen worden – tien jaar eerder dan oorspronkelijk was gepland. De verkoop van tweedehands voertuigen op benzine en diesel is vanaf 2030 nog wel toegestaan. Om de overstap te vergemakkelijken heeft de Britse regering 675 miljoen euro aan subsidie toegezegd aan kopers van emissieloze of ultraschone voertuigen, en anderhalf miljard euro voor het installeren van laadpalen. Ook wordt er in het Verenigd Koninkrijk gewerkt aan een efficiënter gebruik van het lokale openbaar vervoer, om het wettelijk vastgelegde doel van een klimaatneutraal Groot-Brittannië in 2050 te bereiken.

11. Gebruik wasbare mondkapjes

Juist toen in sommige regio’s van de wereld vooruitgang werd geboekt bij het afschaffen van wegwerpproducten, leidde de coronavirus-pandemie tot een urgente vraag naar beschermende uitrusting en een enorme toename in het gebruik van plastic wegwerpproducten. Inmiddels worden elke maand naar schatting 129 miljard mondkapjes en 65 miljard plastic handschoenen gebruikt, naast een reusachtige hoeveelheid hygiënische verpakkingen. De gevolgen van deze afvalberg zal nog tot ver in de toekomst merkbaar zijn, want uiteindelijk zal veel ervan in de wereldzeeën terechtkomen. Het kiezen voor wasbare mondkapjes kan helpen. Bij aankoop van elke verpakking van twee herbruikbare en duurzame mondkapjes van gecertificeerd biologisch katoen van de milieugroep 4Ocean wordt één Britse pond (ruim één euro) extra besteed aan de schoonmaak van rivieren, zeeën en kustwateren.

12. Maak de werkplek groen

Nu veel meer mensen vanuit huis werken, is de milieuvriendelijkheid van onze werkplek onze eigen verantwoordelijkheid geworden. Misschien kun je afgedankte meubels nog wél voor je werkplek gebruiken en gebruik maken van digitale archieven in plaats van je archiefkasten te vullen met papier. Probeer papier en enveloppen te recyclen en hergebruiken, en overweeg om Ecosia als jouw webbrowser en zoekmachine te gebruiken: het bedrijf plant meer bomen naarmate de browser vaker wordt gebruikt. Schakel over op oplaadbare batterijen en ledlampen, en investeer in energiebesparende stekkerdozen. En vergeet niet je eigen efficiency – en werkplezier – te verhogen met wat uitzicht naar buiten, daglicht en planten.

Acties met een grote impact het verminderen van het energieverbruik van je kantoor aan huis het gebruik van stoffen mondkapjes bewuste keuzes maken over je vervoersmiddel en het meedoen aan strandschoonmaakacties
Acties met een grote impact: het verminderen van het energieverbruik van je kantoor aan huis, het gebruik van stoffen mondkapjes, bewuste keuzes maken over je vervoersmiddel en het meedoen aan (strand)schoonmaakacties.
Yasmina H, Vera Davidova, Andrew Roberts, Unsplash, Bottom Left, Marine Conservation Society

13. Bescherm de fauna

De coronavirus-pandemie is een van de duidelijkste signalen tot nu toe dat we onze omgang met de dieren op onze planeet moeten veranderen. In minder dan een halve eeuw zijn wereldwijde populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen gemiddeld met twee derde afgenomen. Omdat ons eigen lot met deze dieren is verbonden, is het nooit eerder zo belangrijk geweest om ze een stem te geven. Zet petities op touw of onderteken ze, schrijf naar jouw volksvertegenwoordiger, laat je stem horen tijdens vreedzame demonstraties, steun milieucampagnes, volg dierenactivisten op sociale media en moedig vrienden en kennissen aan om hetzelfde te doen.

14. Begin vroeg

Je bent nooit te jong om ‘ecostrijder’ te worden. Elke dag verdwijnen in Groot-Brittannië naar schatting acht miljoen in plastic verpakte wegwerpluiers in de vuilnisbak, en elk van deze luiers heeft ongeveer vijfhonderd jaar nodig om geheel te vergaan. Als jouw huishouden een baby rijk is, is er bij jou in de buurt waarschijnlijk wel een duurzaam alternatief voor wegwerpluiers voorhanden of op komst. Bioafbreekbare merken zijn inmiddels beschikbaar, terwijl ook de ouderwetse, wasbare en herbruikbare luier weer helemaal terug is. Op deze manieren kan er aanzienlijk op afval en kosten worden bespaard. (Neem bijvoorbeeld de stijlvolle Sumo-luier van zeewier en houtpulp, van productontwerpster Luisa Kahlfeldt). Intussen heeft het klimaatneutrale bedrijf Piccolo als eerste in Europa recyclebare en biologische knijpzakjes voor babyvoeding op de markt gebracht, een enorme vooruitgang voor een sector die elk jaar meer dan zestig miljoen niet-recyclebare wegwerpzakjes produceert.

15. Laat vissen in de zee

“Het onttrekken en doden van 15.000 miljard vissen per jaar uit de oceaan om de mensheid te voeden is verreweg de belangrijkste oorzaak van de rampzalige daling van de biodiversiteit in onze wereldzeeën, of deze vissen nu afkomstig zijn uit commerciële of ‘duurzame’ visserij of kweekvisserij,” zegt Kip Andersen, maker van de documentaires Seaspiracy en Cowspiracy. “De oceaan kan simpelweg niet goed gedijen terwijl ze op zó grote schaal wordt geplunderd.” Bevredig je vissige trek dus met veganistische visproducten of schakel over op plantaardige maaltijden.

16. Ga ‘ploggen’

De aanduiding voor deze activiteit is te danken aan de samenvoeging van de Zweedse woorden voor ‘rennen’ (jogga) en ‘oprapen’ (plocka upp) en staat voor het combineren van jouw ochtendloop en iets goed doen voor het milieu, namelijk het oppikken van zwerfafval. De gewoonte begint overal ter wereld aan te slaan als een goede manier om de hoeveelheid zwerfafval in jouw omgeving te verminderen en als extra aansporing om fit te blijven. Op sociale media laten ‘ploggers’ niet alleen zien dat ze iets goed voor de planeet doen maar ook hoeveel afval er eigenlijk in het milieu belandt.

17. Bekort het douchen

Hoewel de aarde als de ‘Blauwe Planeet’ wordt aangeduid, is minder dan één procent van al het water op aarde zoet en drinkbaar. Nu de bevolking van Groot-Brittannië naar verwachting van de huidige 68 miljoen naar 77,5 miljoen inwoners in 2050 zal toenemen en de klimaatverandering een zeer duidelijk en aanwezig gevaar is (in 2020 was de maand mei in Engeland de droogste in de geschiedenis; in het Verenigd Koninkrijk als geheel was het voorjaar het droogste ooit), heeft de Environment Agency gewaarschuwd voor de mogelijkheid van ingrijpende watertekorten in de komende 25 jaar. We kunnen onze kostbare voorraden aan H2O in stand houden als we de tips van de onafhankelijke ngo Waterwise ter harte nemen. Zo wordt bij een gemiddelde douche van vijf minuten 45 liter drinkwater gebruikt, dus het halveren van deze tijd of erop letten dat het geen tien minuten wordt, bespaart niet alleen veel water maar ook energie om dat water te verwarmen.

Kortere douches en een tas mee tijdens het joggen voor het verzamelen van zwerfafval  plogging pick up litter  jogging
Kortere douches en een tas mee tijdens het joggen voor het verzamelen van zwerfafval – ‘plogging’ (pick up litter + jogging)
National Geographic

18. Verminder de gadget-honger

Onze obsessie met nieuwe technologie brengt de mensheid weliswaar verder, maar doordat apparaten steeds goedkoper worden en steeds sneller worden vervangen, vormt afgedankte elektronica de snelst groeiende afvalberg ter wereld: in 2019 produceerden we 53,6 miljoen ton elektronisch afval. Iets meer dan zeventien procent daarvan werd formeel gerecycled, maar de rest – een mix van giftige en waardevolle materialen – komt op de vuilnisbelt terecht of wordt uit elkaar gehaald door de armen in de wereld. Draag bij aan een oplossing van dit probleem door je afgedankte elektronica aan kringsloopwinkels te schenken of naar een plaatselijk afvalpunt te brengen.

19. Houd je tuintje groen

Groot-Brittannië telt ongeveer 27 miljoen actieve tuiniers, en het totale oppervlak aan tuinen en tuintjes beslaat een gebied ter grootte van de provincies Utrecht en Noord-Holland. Hoe groot of klein je tuin ook is, je kunt hem duurzamer maken door er je eigen voedsel op te verbouwen. Ook kun je de groenruimte rond je huis aanpassen tot een toevluchtsoord voor wilde natuur, door wilde bloemen te planten die bestuivers aantrekken, geen pesticiden te gebruiken en een composthoop te creëren. Een goede manier om waterbeestjes een kans te geven, is een vijvertje van een afwasteiltje te maken, zoals natuurbeschermer en presentator Chris Packham stap voor stap uitlegt in de BBC-serie Springwatch. Nog meer ideeën vind je in zijn boek Back To Nature: How To Love Life – And Save It, dat hij samen met Megan McCubbin schreef.

20. Verander je reisgewoonten

Door de reisbeperkingen vanwege COVID-19 is de CO2-uitstoot van vliegverkeer in Europa met bijna 57% afgenomen ten opzichte van 2019 volgens Eurocontrol. Maar als het weer business as usual wordt voor de luchtvaartmaatschappijen, vormt vliegen een van de grootste ethische vraagstukken voor de milieubewuste avonturier. United Airlines is bezig om partners te vinden voor zijn Eco-Skies Alliance, die duurzame vliegtuigbrandstof inkoopt en onderzoek doet naar technologie voor directe luchtafvang (ook wel DAC genoemd, van direct air capture), maar de meeste luchtvaartmaatschappijen vallen momenteel terug op programma's voor CO2-compensatie. ‘CO2-compensatie is geen oplossing: het is een soort pleister om tijd mee te winnen, dus compensatie is beter dan niks,’ aldus Alexa Poortier, medeoprichter van NOW dat projecten financiert in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen via de NOW Offset Carbon-tool.

Ook kun je zorgen voor een kleinere voetafdruk van je reisgedrag door minder maar langer op reis te gaan, door trein-, boot- of fietsreizen te maken of door te boeken via organisaties als Charitable Travel, die 5% van de kosten van je reis aan een goed doel doneert, of G Adventures die gemeenschapsprojecten ondersteunt.

21. Doe boodschappen voor de aarde

‘Bedenk je tijdens het boodschappen doen waar voedingsmiddelen vandaan komen. Hoe meer kilometers ze hebben afgelegd, hoe meer energie is verbruikt voor de brandstof, koeling en verpakking ervan, en dus waarschijnlijk hoe meer broeikasgassen,’ aldus Karen Edwards, auteur van The Planet-Friendly Kitchen: How To Shop And Cook With A Conscience. ’Koop lokaal geproduceerde voedingsmiddelen op boerenmarkten of bij kleine winkeliers, of probeer thuis zelf fruit en groente te kweken.’

In de biologische landbouw worden geen chemicaliën gebruikt, wat beter is voor het milieu (onder meer voor de bijen) en de Ahimsa Dairy Foundation is een van de weinige organisaties die zuivel produceert waarbij geen dieren worden geslacht. Bespaar op onnodige verpakkingen door naar ‘zero-waste’-winkels te gaan, waar je je eigen potten, bussen en flessen kunt vullen. ‘Beperk thuis je voedselverpilling door van tevoren te bedenken wat je die week zult eten,’ luidt het advies van Karen. ‘En verruil huishoudfolie voor biologisch afbreekbare verpakkingen met bijenwas.’

Tomatenplantjes worden gekweekt voor eigen gebruik Plantjes in de buitenlucht creren een perfect microsysteem voor insecten en bestuivers nu de biodiversiteit in een crisis verkeert
Tomatenplantjes worden gekweekt voor eigen gebruik. Plantjes in de buitenlucht creëren een perfect microsysteem voor insecten en bestuivers, nu de biodiversiteit in een crisis verkeert.
Markus Spiske, Unsplash

22. Draag groene mode

Jaarlijks worden er een miljard kledingstukken geproduceerd, terwijl naar schatting 410 miljard euro verloren gaat aan kleding die nauwelijks wordt gedragen en zelden wordt gerecycled: per seconde wordt een vrachtwagen aan textiel weggegooid of verbrand. Wanneer de huidige trend zich voortzet, verbruikt de kledingindustrie in 2050 een kwart van het wereldwijde CO2-budget. Tijdens de lockdown zijn velen van ons afgekickt van onze kledingobsessie, maar als je toch weer nieuwe spullen wilt aanschaffen, kies dan niet voor ‘fast fashion’, maar voor kwaliteit: verantwoord geproduceerde kleding van materialen met een geringe milieubelasting. Deel, herstel, doneer, verkoop en recycle je oude kleding zo veel mogelijk en upcycle oude of beschadigde sieraden via het Rejewel Collective, waar internationale vakmensen ze weer transformeren tot schitterende nieuwe ontwerpen.

23. Maak je leven weer wild

Door bebouwing, landbouw en veeteelt is minder dan 5% van Europa nog echt wild. The European Nature Trust (TENT) doet projecten waarbij in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Belize de wilde natuur weer wordt hersteld door het herplanten van oorspronkelijke bomen en het herstellen van de biodiversiteit, die drastisch afneemt. Je kunt deze organisatie steunen door mee te gaan op een van hun natuurbehoudreizen onder leiding van een gids, die je de kans bieden om bruine beren, wolven en lynxen te zien. ‘Op de lange termijn zal een landschap dat zich herstelt meer CO2 opnemen, minder bodemerosie vertonen en overstromingen tegengaan doordat er water in wordt vastgehouden,’ legt TENT-oprichter Paul Lister uit.

In het Verenigd Koninkrijk werken de pioniers van de WildEast-beweging aan een missie om 250.000 hectare aan landbouwgrond in East Anglia weer terug te geven aan de natuur. In het gebied bevinden zich duurzaam gebouwde huizen en huuraccommodaties bij het Fritton Lake, waar je edelherten, damherten, waterbuffels en exmoorpony's tot je buren kunt rekenen. ‘Ons natuurbehoudproject richt zich niet alleen op de bescherming en het herstel van wilde natuur, maar wil mensen daar ook mee in contact te brengen en ze inspireren om mee te doen aan onze beweging,’ aldus medeoprichter Hugh Somerleyton.

24. Kies voor design voor het leven

De term e-waste slaat niet alleen op laptops en smartphones; ook veel van de huishoudelijke apparaten eindigen overal ter wereld op de vuilstort. ‘Ondanks al onze goede voornemens zitten we vastgeroest in een trend van wegwerpgadgets en -apparaten, die een afschuwelijke hoeveelheid plastic- en elektrisch afval oplevert,’ aldus Pablo Montero, voormalig Dyson-ingenieur en medeoprichter van Lupe Technology. Dit bedrijf breekt met die trend door een energiezuinige stofzuiger te produceren die gemaakt is van duurzaam, recyclebaar plastic, waarvan elk onderdeel te repareren of te verkrijgen is. Door te kopen van fabrikanten die kapotte producten repareren, naar onafhankelijke reparateurs te gaan, dingen zelf te repareren, modellen die je niet langer nodig hebt te verkopen of weg te geven, tweedehandsgoederen te kopen en duurzame, verantwoorde merken te steunen voorkom je dat goederen op de vuilnishoop belanden.

Tips 21 tot 24 voor manieren om onze voetafdruk te verkleinen geen negatieve invloed op je lifestyle te hebben er kleven ook voordelen aan een duurzame houding ten opzichte van mode reizen naar exotische bestemmingen met een ingebouwd compensatiecomponent en onbewerkt voedsel dat lokaal wordt geproduceerd
Tips 21 tot 24 voor manieren om onze voetafdruk te verkleinen  geen negatieve invloed op je lifestyle te hebben: er kleven ook voordelen aan een duurzame houding ten opzichte van mode, reizen naar exotische bestemmingen met een ingebouwd compensatiecomponent, en onbewerkt voedsel dat lokaal wordt geproduceerd.
CLOCKWISE FROM TOP LEFT: UNSPLASH; CHARITABLE TRAVEL; THE PLANET FRIENDLY KITCHEN; WILD EAST

25. Vier de Dag van de Aarde

In 1970 werd voor het eerst een Dag van de Aarde gehouden, en sindsdien wordt die ieder jaar gevierd. Doel is om de wereld op te roepen om gezamenlijk actie te ondernemen tegen de klimaatverandering en milieuvervuiling. De Amerikaanse president Biden organiseerde dit jaar in het kader van de Dag van de Aarde een historische klimaattop op 22 april, waarop de Verenigde Staten opnieuw verklaarden te streven naar een ‘netto nul uitstoot’-economie in 2050. Tijdens online-events van Earth Day Live werd ingegaan op manieren om het milieu te herstellen, en National Geographic organiseerde een virtueel concert met onder meer José González, My Morning Jacket, Willie Nelson, Yo-Yo Ma en Ziggy Marley. (Bekijk hier opnames van dit bijzondere evenement.)

26. Verspil niks

We kopen en produceren tegenwoordig 70 keer meer dan in de jaren vijftig, waarbij 99% van onze aankopen binnen het eerste jaar na aankoop bij het afval belandt. Het is nu dan ook belangrijker dan ooit om aan de drie Engelse r-woorden te denken: ‘reduce, reuse and recycle’, oftewel: reduceren, hergebruiken en recyclen.

Voor natuurbeschermer Sir David Attenborough is het heel eenvoudig: ‘Stop verspilling. Stop alle soorten van verspilling. Stop met het verspillen van energie, stop met het verspillen van voedsel, stop met het verspillen van plastic en stop met het verspillen van tijd. Onze planeet is kostbaar en we kunnen ons allemaal met ons gedrag en onze stem inzetten om die te redden. Dat moeten we doen alsof onze toekomst er vanaf hangt.’ 

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.co.uk