Het lijkt misschien of Tatooine en de bosmaan Endor zich in een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan bevinden, maar de Star Wars-werelden zijn dichterbij dan je denkt. De fantastische landschappen op de fictieve planeten zijn geïnspireerd en gefilmd op bestaande locaties, van de rotsachtige bergtoppen en de door de wind geteisterde eilanden van de Schotse hooglanden tot de ruïnes en witte huizen van Tunesië.

Production designer Luke Hull van de nieuwste Star Wars-serie Andor (te streamen op Disney+) stelt dat het filmen op locatie bij het vormgeven van een fantasiewereld soms inspirerender kan zijn dan het toepassen van computeranimatie.

“Het script van Andor was zo gedetailleerd en precies, en de personages waren zo goed uitgewerkt dat we gelijk dachten: als we hier echt recht aan willen doen, dan moeten we dit op locatie filmen” aldus Hull. “Dat zorgt voor die extra diepte en geloofwaardigheid waar het op een set soms net aan ontbreekt.”

Je hebt geen Millennium Falcon nodig voor een bezoek aan de buitenaardse landschappen die je favoriete Resistance-strijders en Imperial strijdkrachten hun thuis noemen. Pak gewoon het vliegtuig, de trein, de boot of de auto naar deze fantastische Star Wars-filmlocaties.

De Laguna Verde ook bekend als Charco de los Clicos in de buurt van het kustdorp El Golfo op de Canarische eilanden was een van de verschillende locaties die werden gebruikt om de woestijnplaneet Ferrix vorm te geven in Star Wars Andor
De Laguna Verde (ook bekend als Charco de los Clicos) in de buurt van het kustdorp El Golfo op de Canarische eilanden was een van de verschillende locaties die werden gebruikt om de woestijnplaneet Ferrix vorm te geven in Star Wars: Andor.
iStock, Getty Images

Lanzarote, Canarische eilanden

Ferrix, Star Wars: Andor

Met zijn woeste lavavelden, goudkleurige en zwarte zandstranden en grillige rotspartijen heeft het bijzondere landschap op Lanzarote, het meest noordelijke van de Spaanse Canarische eilanden wel iets weg van een andere planeet. In Star Wars: Andor moet het dit ook voorstellen: het is hier de woestijnwereld Ferrix, waar de hoofdrolspeler Cassian Andor, een dief die een Rebellen-spion werd, in de val wordt gelokt door Imperial officier Syril Karn.

“Het was niet vanaf het begin het plan om naar Lanzarote te gaan, omdat we geen woestijn in gedachten hadden, maar terwijl we Ferrix vormgaven, bleven die kleuren maar opduiken, dat roodachtige in zo'n Mars-achtig landschap,” vertelt Hull. “Zo werd Lanzarote een goed beginpunt om de wijdere omgeving van Ferrix vorm te geven.

Let vooral ook op de scènes die zijn opgenomen in de Salinas de Janubio, de grootste zoutvlakte van de Canarische eilanden, en de Laguna Verde op Lanzarote, dat zijn kleur dankt aan algengroei.

Lees ook: 8x Levensechte Star Wars-locaties | National Geographic

Veel van de filmsets die in Tunesi werden opgericht voor de film A New Hope vergaan langzaam onder invloed van de zandstormen uit de woestijn maar enkele zoals dit gebouw in Djerba blijven bestaan
Veel van de filmsets die in Tunesië werden opgericht voor de film A New Hope vergaan langzaam onder invloed van de zandstormen uit de woestijn, maar enkele, zoals dit gebouw in Djerba, blijven bestaan.
Naftali Hilger, Redux

Djerba, Tunesisch eiland

Tatooine, diverse Episodes

Op het eiland Djerba, de voornaamste filmlocatie voor de planeet Tatooine (gebaseerd op de Tunesische plaats Tataouine), zijn enkele belangrijke plekken uit Star Wars te zien, bijvoorbeeld het iconische dranklokaal Mos Eisley dat voor het eerst te zien was in A New Hope. Als je er tijd voor hebt, ga dan ook naar het vasteland van Tunesië voor meer Star Wars-locaties, zoals het Hotel Sidi Idriss. Dit traditionele ondergrondse Berberhuis werd gebruikt als het huis waar Luke Skywalker in zijn jonge jaren woonde (er worden nog steeds gasten ontvangen).

Als je de goede plek vindt onder de perfecte hoek roept een wandeling langs het Italiaanse Comomeer mogelijk herinneringen op een aantal bekende scnes uit Star Wars
Als je de goede plek vindt onder de perfecte hoek, roept een wandeling langs het Italiaanse Comomeer mogelijk herinneringen op een aantal bekende scènes uit Star Wars.
Dorothea Schmid, Redux

Comomeer, Italië

Naboo, Attack of the Clones, Episode II

Aan de oever van het Comomeer, het op twee na grootste meer van Italië, werden verschillende scènes opgenomen die zich afspelen op de planeet Naboo, zoals het verblijf van Padmé en Anakin in de Varykino Villa. Langs het meer staan rijkversierde landhuizen uit de achttiende eeuw, waaronder ook de Villa del Balbianello. Dit was het decor voor de geheime bruiloft van Padmé en Anakin in Attack of the Clones. Bezoekers kunnen een watertaxi nemen en het museum bezoeken met de verzameling kunst- en andere voorwerpen van ontdekkingsreiziger graaf Guido Monzino. Of ze kunnen een wandeling maken door de fraai aangelegde tuin en zich net zo koninklijk voelen als koningin Padmé.

De torenhoge bomen in het Prairie Creek Redwoods State Park in Californi op deze foto waren de inspiratiebron voor een scne op de bosmaan Endor inReturn of the Jedi
De torenhoge bomen in het Prairie Creek Redwoods State Park in Californië (op deze foto) waren de inspiratiebron voor een scène op de bosmaan Endor in Return of the Jedi.
Radius Images, Alamy Stock Photo

Redwood National and State Parks, Californië

De bosmaan Endor, Return of the Jedi, Episode VI

In de Redwood National and State Parks staat 45 procent van het overgebleven oerbos met beschermde Californische sequoia’s. De bomen zijn zo hoog; je gelooft bijna niet dat dit mogelijk is op aarde. Minstens vier van de Redwoods State Parks (Humboldt, Jedediah Smith, Prairie Creek en Grizzly Creek) werden gebruikt om opnamen te maken van de bosmaan Endor, waar de Ewoks met hun speren de scepter zwaaien. Wandel op je gemak de ruim één kilometer door Cheatham Grove in Grizzly Creek. Hier werd de befaamde scène van de Imperial race uit Return of the Jedi opgenomen.

Lees ook: De echte wetenschap geïnspireerd door Star Wars | National Geographic

In bepaalde seizoenen tovert een dun laagje water de Salar de Uyuni in Bolivia om tot een spiegel De spierwitte zoutvlakte was de planeet Crait tijdens het laatste gevecht tussen de strijdkrachten van de Resistance en de First Order in The Last Jedi
In bepaalde seizoenen tovert een dun laagje water de Salar de Uyuni in Bolivia om tot een spiegel. De spierwitte zoutvlakte was de planeet Crait tijdens het laatste gevecht tussen de strijdkrachten van de Resistance en de First Order in The Last Jedi.
Michael Kittell, Getty Images

Salar de Uyuni, Bolivia

Crait, The Last Jedi, Episode VIII

Bolivia’s Salar de Uyuni beslaat ruim 10.000 vierkante kilometer van het hoogland van de Andes. Het is een lucratieve plek voor de winning van zout en lithium, het element dat onmisbaar is voor de stroomvoorziening van laptops, smartphones en elektrische auto’s. In een ander universum is dit barre maar prachtige landschap de afgelegen mijnbouwplaneet Crait, waar rebellen zich schuilhouden. Plan je bezoek in het regenseizoen (tussen december en april). Dan tovert een dun laagje water uit de overstroomde meren in de buurt de vlakte om in een spiegel die op adembenemende manier de lucht weerkaatst.

Het doolhof van bemoste paden kromgetrokken bomen en oude runes was de plek waar Kylo Ren en Rey hun eerste confrontatie hadden in The Force Awakens
Het doolhof van bemoste paden, kromgetrokken bomen en oude ruïnes was de plek waar Kylo Ren en Rey hun eerste confrontatie hadden in The Force Awakens.
Guy Berresford, Alamy Stock Photo

Puzzlewood, Forest of Dean, Verenigd Koninkrijk

Forest of Takodana, The Force Awakens, Episode VII

Het is geen wonder dat het mystieke bos van Puzzlewood met zijn bijna zes hectare aan weelderige begroeiing, geheime grotten en oude ruïnes de ideale setting bleek voor het woud van Takodana in The Force Awakens. Geniet van het buitenaardse natuurschoon tijdens een zoektocht van ruim twee kilometer, die bezoekers de mogelijkheid biedt te speuren naar Romeinse munten, dieren en andere voorwerpen die in het bos verborgen zijn. Een andere mogelijkheid is om een betoverend verblijf te boeken in een van de Puzzlewood cottages.

Tussen de zesde en achtste eeuw boden deze iglovormige huisjes een veilig onderdak aan monniken die hun geloof wilden belijden Het eiland en het voormalige klooster deden dienst als de geheime schuilplaats van Luke Skywalker in The Last Jedi
Tussen de zesde en achtste eeuw boden deze iglo-vormige huisjes een veilig onderdak aan monniken die hun geloof wilden belijden. Het eiland en het voormalige klooster deden dienst als de geheime schuilplaats van Luke Skywalker in The Last Jedi.
Peter Barritt, Alamy Stock Photo

Skellig Michael, Ierland

De schuilplaats van Luke, The Force Awakens, Episode VII

Geen wonder dat Luke Skywalker deze prachtige Ierse eilanden uitkoos om zich te verbergen. Op zo'n dertien kilometer voor de kust van County Kerry in Ierland biedt dit UNESCO Werelderfgoed onderdak aan de op een na grootste aalscholverkolonie ter wereld, evenals talloze andere soorten zeevogels, zoals papegaaiduikers. Skellig Michael (Sceilg Mhichíl in het Iers) herbergde ooit een kloostergemeenschap die stamde uit de zesde eeuw en is alleen per boot te bereiken. Bezoekers aan het eiland kunnen de zeshonderd treden naar het klooster op klauteren. Op het eiland zelf is geen accommodatie, maar in County Kerry zijn verschillende hotels.

Lees ook: Skellig Michael: a galaxy far, far away | National Geographic

Wandelaars springen over een spleet in de Hardangerjkulen gletsjer in Noorwegen Star War fans herkennen deze omgeving mogelijk als de afgelegen ijsplaneet Hoth waar Han Solo Luke Skywalker redt nadat zijn tauntaun door een wampa werd aangevallen
Wandelaars springen over een spleet in de Hardangerjøkulen gletsjer in Noorwegen. Star War- fans herkennen deze omgeving mogelijk als de afgelegen ijsplaneet Hoth, waar Han Solo Luke Skywalker redt nadat zijn tauntaun door een wampa werd aangevallen.
Thomas Linkel, Redux

Hardangerjøkulen gletsjer, Noorwegen

Hoth, The Empire Strikes Back, Episode V

Op deze gletsjer word je niet opgewacht door wampa’s, maar je kunt toch net doen of je meedoet aan de gevechten op ijsplaneet Hoth. De gletsjer ligt in de buurt van het afgelegen bergdorp Finse, dat alleen per trein bereikbaar is. Je mag de gletsjer alleen op onder leiding van een gids en dit kan tussen juli en september.

(De Walt Disney Company heeft een meerderheidsbelang in National Geographic Partners).

Star Wars: Andor is vanaf 21 september uitsluitend via Disney+ te streamen.

Dit verhaal werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op 11 december 2017. Op 20 september 2022 werd er nieuwe informatie in verwerkt.

Dit artikel werd oorspornkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com