Star Wars speelt zich af in ‘a galaxy far, far away’. De makers van de film maakten voor het zevende deel uit de filmreeks, Star Wars: The Force Awakens, ook een verre reis, naar het afgelegen Ierse eiland Skellig Michael. Vanaf het dorpje Portmagee in het zuidwesten van Ierland vertrokken de filmmakers van het langverwachte zevende deel naar Skellig Michael, dat ligt op zo’n twaalf kilometer van de Ierse kust en alleen per boot te bereiken is. Skellig Michael staat op de wereldergoedlijst van Unesco en maakt deel uit van de Wild Atlantic Way, een route van 2500 kilometer langs de Atlantische Oceaan.

Op het puntige eiland stichtten monniken in de 6de eeuw een nederzetting die nu nog door reizigers te bezoeken is. Om bij de hutten van de nederzetting te komen, die op de 218 meter hoge top staan, moet je zeshonderd steile treden beklimmen langs de waterkant. Inmiddels bewonen mensen het eiland niet meer, maar het is nog wel het thuisoord van grote aantallen Noordse pijlstormvogels en papegaaiduikers.

Noord-Ierland was al eerder het decor van filmopnames. Lees hier meer over de Causeway Coastal Route waar afleveringen van Games Of Thrones zijn gefilmd.

This is an image
Tourism Ireland

Voor de opnamen van Star Wars: The Force Awakens koos regisseur Jeffrey Abrams naast Ierland ook voor locaties in Abu Dhabi en IJsland. Het Lege Kwartier, een woestijnlandschap dat net buiten Abu Dhabi ligt, is in de film omgetoverd tot de nieuwe planeet Jakku die bedekt is met wrakstukken van ruimteschepen. Het gebied staat bekend om zijn hoge duinen die soms tot wel driehonderd meter hoogte reiken.

In IJsland werden scènes opgenomen bij de Kraflavulkaan in het noorden van het land. Een uitbarsting in 1724 creëerde een krater met een blauwgroen meer waar nu een wandelpad omheen ligt. Aan de andere kant van IJsland vormde de Eyjafjallajökullgletsjer het toneel voor een met ijs bedekte planeet die in de film voorkomt.