Met koffie op weg naar een betere toekomst in Zimbabwe

Met hulp van Nespresso blazen kleine koffieboeren de eens zo bloeiende koffie-industrie van Zimbabwe weer nieuw leven in. En met succes.

Door Karen Carmichael
Gepubliceerd 7 mei 2020 22:50 CEST
Met koffie op weg naar een betere toekomst in Zimbabwe

Zimbabwe stond ooit bekend als 'de broodmand van Afrika' vanwege de vruchtbare grond waar tarwe, tabak en maïs groeiden voor de export naar Afrika en de rest van de wereld. Koffie was een belangrijk gewas en de soepele, fruitige Zimbabwaanse blends werden alom geprezen in de trendy coffeeshops van Londen, Tokio, en Johannesburg waar de connaisseurs hun koffie dronken. De lokale koffie-industrie heeft de afgelopen decennia enorme klappen moeten incasseren, maar Zimbabwaanse koffie beleeft een renaissance en dat verandert de levens van kleine, maar vastberaden koffieboeren.

Het Zwitserse koffiemerk Nespresso en de internationale NGO TechnoServe zijn sinds 2015 bezig de Oost-Afrikaanse koffiesectoren nieuw leven in te blazen. Door koffie direct van de lokale boeren af te nemen, helpt Nespresso de markt te stabiliseren terwijl ze tegelijkertijd het werk van de mensen van TechnoServe financiert die in de gemeenschap werken, de boeren training geven en hun kennis en ervaring op dit gebied delen. Steeds meer boeren gaan koffie verbouwen omdat ze zien dat het tot betere leefomstandigheden kan leiden.

Zachariah Mukwinya, een boer uit Chavhanga, een dorp in het district Mutasa, heeft een grote verandering gezien in de kennis van de boeren over landbouwkundige praktijken sinds Nespresso het Reviving Origins-programma lanceerde. Nu zijn de boeren zich meer bewust van hoe ze hun struiken goed kunnen plaatsen en planten, overtollige takken kunnen snoeien, de rijpe bessen kunnen herkennen en sorteren, en hun bonen in water kunnen laten weken (de ongezonde bonen verwijderen) voordat ze verder worden verwerkt. Het resultaat is een merkbare verbetering van de kwaliteit.

Foto door Rena Effendi

"Boeren switchen weer terug van andere gewassen naar koffie," zegt Nespresso AAA Sustainable Coffee Program™ manager Midway Bhunu, die de Honde Vallei-regio in Zimbabwe coördineert. Midway heeft ook geholpen het curriculum te ontwikkelen voor de AAA Academy, waar lokale boeren les krijgen in gewasmanagement. De academie draagt ook bij aan de empowerment van vrouwen, door trainingen aan te moedigen en te proberen net zoveel vrouwen als mannen op te nemen, zodat ze dezelfde vaardigheden kunnen aanleren. De huidige deelname van vrouwen aan Nespresso AAA-programma's in Zimbabwe is 47 procent. 

Een van deze vrouwen is Jesca Kangai uit Pangeti, een dorp in Mutasa, een district in de oostelijke hooglanden van Zimbabwe. Sinds de komst van het AAA-programma naar Zimbabwe heeft ze de kwaliteit van haar koffie duidelijk zien toenemen. "Nespresso leert ons goede koffieteeltmethoden," zegt ze, "van het snoeien van de struiken, het knippen zodat ze hoog kunnen groeien, het selecteren van de zaden, het schoonmaken en sorteren, en het verwerken om koffie van hoge kwaliteit te krijgen." Meer dan 2000 boeren werken nu met het AAA-programma van Nespresso en de koffieproductie is met 7 procent gestegen, terwijl de kwaliteitsproductie met 51 procent is toegenomen.

Jesca Kangai, 35 jaar, woont in het dorp Pangeti in het Mutasa-district van de oostelijke hooglanden van Zimbabwe. Ze verbouwt al bijna 20 jaar koffie en produceert nu bekroonde bonen. Jesca heeft hel veel gehad aan het Nespresso Reviving Origins-programma. De training van het AAA Sustainable Quality™ Programma heeft haar geleerd hoe ze de struiken goed kan beheren en ze heeft de kwaliteit van haar koffie duidelijk zien toenemen.

Foto door Rena Effendi

Voor Jesca's familie is koffie een welvarende en levensveranderende onderneming gebleken, die haar familie in staat stelt een huis te bouwen, vee te kopen en zelfs haar zoon naar de beste school in de gemeenschap te sturen. Met dit soort steun begint de Zimbabwaanse koffiesector weer een bloeiende industrie te worden, die honderden kleine boeren in staat stelt om goed in hun levensonderhoud te voorzien. 

LEES MEER

Lees meer

bekijk videos

Milieu4:00

Hoe bergmist voor betere koffie zorgt

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
Hoe bergmist voor betere koffie zorgt
Milieu
Een wereld zonder koffie voorkomen
Milieu
De culturele impact van kwaliteitskoffie
Milieu
Het levensonderhoud van generaties koffieboeren veiligstellen
Milieu
Proef de smaken van eeuwenoude koffie

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.