Voor de eerste keer in de geschiedenis is een regulier passagiersvliegtuig met succes geland op Antarctica. De Boeing 757 van Loftleidir Icelandic landde op 26 november op een ijzige landingsbaan bij Union Glacier, vlakbij een kamp van Antarctic Logistics & Expeditions die de vlucht samen met de luchtvaartmaatschappij en NAS Corporation Limited had georganiseerd.

Met de testvlucht wilden de organisaties laten zien dat het mogelijk is een passagiersvliegtuig te laten landen op het ijs van het onbewoonde continent. Antarctic Logistics & Expeditions vervoert jaarlijks zo’n 400 tot 500 mensen naar Antarctica, voornamelijk wetenschappers. Tot nu toe gebeurde dat altijd met transportvliegtuigen die geschikt zijn om op ijs te landen. De Boeing 757 die onlangs landde bij Union Glacier heeft 62 businessclass stoelen en biedt een stuk meer comfort.

This is an image
Andreas Kambanis, Flickr

De mogelijkheid om nu ook met passagiersvliegtuigen van en naar Antarctica te vliegen zal wellicht zorgen voor meer toerisme naar het grotendeels met ijs bedekte continent. De ongeveer 30.000 toeristen die nu jaarlijks naar de Zuidpool afreizen doen dat meestal per boot vanaf Chili, Argentinië of Zuid-Afrika.

Verschillende tourorganisaties reizen met cruiseschepen via Drake Passage naar onder meer de Zuidelijke Shetlandeilanden. Slechts twee tot drie procent van deze onbewoonde eilanden is niet bedekt met ijs: in die gebieden aan de kust kom je de meeste pinguïns en zeehonden tegen. Andere locaties die vaak bezocht worden op een reis naar Antarctica zijn de Falklandeilanden en South Georgia, waar grote kolonies koningspinguïns en groepen zeeolifanten leven.

This is an image
Christopher Michel, Flickr