Op expeditie naar het zuidelijkste punt op aarde – en terug

De Britse Emma is bezig een nieuw wereldrecord te zetten: als eerste vrouw trekt ze op Antarctica skiënd naar de geografische zuidpool en terug.

Door Marlot Heerink
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:05 CET
Foto door Olof Sundström & Martin Letzte, Flickr

De omgeving is wit zover het oog reikt. Een verlaten landschap van sneeuw en ijs, met temperaturen tot -50 graden Celsius en razende wind tot 110 kilometer per uur. Dit is Antarctica, waar Emma de gewaagde onderneming aangaat om in drie maanden tijd in haar eentje van de rand van het continent naar de geografische zuidpool te skiën.

Emma wil de eerste vrouw zijn die op de lange latten zelfstandig reist van de kustlijn van Antarctica naar de zuidpool. En weer terug. ‘Ik droom hier al van sinds ik 5 jaar oud ben.’ Eerder skiede vier andere vrouwen al naar de geografische zuidpool, waar zich ook Zuidpoolstation Amundsen-Scott bevindt, maar nog nooit heeft een vrouw ook de reis terug in haar uppie afgelegd.

Twee jaar lang heeft Emma hard getraind voor de zware tocht. Aangezien ze de komende drie maanden 12 uur per dag skiet, 2253 kilometer aflegt, 9000 calorieën verbrandt en bijna een halve kilo per dag afvalt, is ze in de voorbereidingen 32 kilo aangekomen. Achter zich trekt Emma een slee van 90 kilo met benodigdheden als een tent en eten. Op de zuidpool wacht haar een nieuwe voorraad voor de terugreis die iemand tijdig voor haar klaar legt.

Emma tijdens een oefentocht op Antarctica.
Foto door emmakelty.com

Emma is altijd al een avonturier geweest. Ze sprong bijna 80 keer uit een vliegtuig, wandelde in haar eentje 420 kilometer in de Verenigde Staten en heeft langs de muren van ’s werelds hoogste wolkenkrabbers abgeseild. Nu is het tijd voor een nieuwe bloedstollende belevenis. Volg haar tocht via haar website en Facebookpagina.

Meer weten over skiën op Antarctica? Klik Hier!

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Legendarische foto's van historische National Geographic expedities
Reizen
Zij voltooiden een epische soloreis door Antarctica, twee dagen na elkaar
Antarctica
Eerste passagiersvliegtuig landt op Antarctica
Antarctica
De bloedwaterval van Antarctica
Antarctica
Ode aan Antarctica

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.