‘Bon dia, Como anda?’ zeggen ze hier. Het voelt meteen als thuiskomen. Mijn Argentinië-reis begint op het platteland net buiten Buenos Aires om een bezoek te brengen aan San Antonio de Areco, een gauchostad. Alejandro, mijn gids, vertelde honderduit over het leven als cowboy en bracht mij precies naar de goede winkeltjes. Voor het beste zilver en leer moet je hier zijn, alles is nog oude ambacht en handgemaakt.

Met een cowboy op pad

Onderweg naar mijn verblijfplek voor die nacht bezoek ik twee estancia’s, oude landgoederen. De nacht breng ik door op estancia La Bamba. Het is een waar paradijs. Met een complete barbecue, versgebakken broodjes, heerlijke desserts en Argentijnse wijn werd ik helemaal in de watten gelegd... Na het diner ging ik met een echte gaucho (cowboy) paardrijden. In de hele omtrek niets dan grasland, pampa’s en een oorverdovende stilte. Een perfecte manier om een reis door Argentinië te starten – of te eindigen.

This is an image

This is an image

Pareltjes in Buenos Aires

Mijn tweede dag in Argentinië stond in het teken van hotels bekijken in Buenos Aires. Echt heel nuttig, want het is goed te zien waar de verschillen tussen de hotels zitten, om een betere match voor de reiziger te kunnen maken. Mijn favoriete accommodaties van die dag zijn het Magnolia en Hub Porteno hotel – allebei ‘Typisch Talisman’. Tango is natuurlijk onmisbaar als je de stad bezoekt, de Rojo Tango is echt een mooie show in een perfecte ambiance. Een kleine ruimte met ronde tafeltjes en stoelen en rood fluwelen bekleding, precies zoals je ziet in films en op foto’s. De perfecte afsluiter van een nacht in de stad.

This is an image

This is an image

Wetlands

Mijn vlucht naar de ‘wetlands’ in het noorden van Argentinië heeft vijf kwartier vertraging. Het leuke is dat Argentijnen zich dus echt niet druk maken over dingen waar ze zelf niets aan kunnen veranderen; de mededeling werd gedaan en ik zag geen één geërgerd gezicht, iedereen ging gewoon weer rustig zitten. Wat een prachtige eigenschap!

Aangekomen op het vliegveld van Posadas werd ik opgewacht door de chauffeur die me vervolgens vier uur lang over een stoffige en onverharde weg naar Rincon de Socorro reed. Dit is een prachtige haciënda van de oprichter van het outdoormerk The North Face. Onderweg spotten we veel vogels en dieren, zoals reigers, gieren, een kleine struisvogel en capibara’s. Rondom de haciënda zijn nog meer capibara’s maar ook kaaimannen – direct bij aankomst spotte ik al een erg grote!

This is an image

This is an image

Rijk aan dieren

Mijn eerste ochtend in Rincon de Socorro begon met een goed ontbijt. Daarna zijn we de wetlands in gegaan, op zoek naar dieren. Capibara’s zijn hier volop te vinden. Ze zien er zo lief uit, en krijgen maar liefst vier keer per jaar jongen! Na een stukje gereden te hebben stopten we bij een dichter begroeid stuk, waar volgens de gids brulapen zouden zitten. En ja hoor, hij had ze snel gespot! Een groepje van vijf apen lag hoog in de boom te slapen. Een prachtig gezicht. Tijdens een boottocht op het meer spotten we heel veel kaaimannen aan de oevers. Terwijl je door het water langs de dieren glijdt, is het genieten van de rust en natuur. Een heerlijke stoofpot staat voor ons klaar, en gezien het lekkere weer eten we buiten.

Op de terugweg naar de estancia zien we een aantal ooievaars en de zeldzame jariboe. Bijzonder om zo veel dieren overdag te zien, voor die avond staat er een nachtsafari op het programma. Alle hoop is gevestigd op het zien van een maanwolf, maar helaas houdt deze zich schuil.

Die avond slaap ik in Puerto Valle, een typisch Talisman-hotel. Alles klopt: geweldige kamers, grote badkamer, goede service en mooie excursies. Tijdens excursies wordt aan alles gedacht; water, kaplaarzen en verrekijkers voor iedereen. We varen langs de oever van het meer Valle en kunnen met kaplaarzen aan een stukje op de wetlands lopen. Het is een heel apart gevoel – je zakt een beetje weg en als we springen veert er een groot gedeelte mee. Alsof je op een trampoline staat.

Het is ongelooflijk maar we zijn op deze plek echt helemaal alleen. De eigenaar van Puerto Valle is grootgrondbezitter en al zijn land is privéterrein. Op een platform in het meer legt de gids kleedjes neer en allerlei hapjes en drankjes. De zon gaat onder, de picknick is heerlijk en het uitzicht adembenemend. Ibera betekent in het Guarani (de lokale taal) ‘glinsterend water’. En daar hebben ze helemaal gelijk in, het water glinstert schitterend met de ondergaande zon. In het donker varen we terug door de wetlands met links en rechts rode oogjes die ons aanstaren. De dag wordt afgesloten door een lichtshow van vuurvliegjes, net vuurwerk.

This is an image

Patagonië

Van Puerto Valle vlieg ik door naar Trelew. Ik verblijf vanavond in Posadas los Mimbres, een boerderij vlak bij het dorpje Gaiman. In dit dorpje hebben immigranten uit het Engelse Wales zich gesetteld. Dat is te zien aan de uithangborden waarop staat dat ze hier high tea serveren. Ik word hartelijk ontvangen door Marcella met een zelfgemaakte maaltijd. Vrijwel alles komt uit de eigen tuin. Brood, heerlijke jam, maar ook lam en uiteraard biefstuk.

Ik eet niet te lang, want mijn gids staat klaar om me naar het schiereiland Valdes te brengen. De afstanden hier zijn enorm! Het duurt twee uur voordat we het plaatsje Puerto Piramides bereiken, dat eigenlijk aan het begin van het schiereiland ligt. Hier vertrekken de boten om walvissen te spotten. Het is zo ongelooflijk uitgestrekt hier, dit is Patagonië! De eerste stop die we maken is bij een pinguïnkolonie. De mannetjes arriveren in september en maken de nesten, de vrouwtjes komen later. Op het volgende strandje liggen de zeeolifanten – de mannetjes zijn enorm en hebben een slurfachtige neus.

This is an image

Ik bezoek bij Punta Delgado het hotel en de vuurtoren. Je kunt tot bovenin klimmen en de enorme lamp bekijken en het is natuurlijk een mooie uitkijkpost. Tientallen kilometers verderop is de buurman: Estancia Rincon Chico. Een gigantisch lap grond voor de vele schapen die deze boerderij heeft. Op het terrein hebben ze gastenverblijven gemaakt. De eigenaar Augustin is heel enthousiast en met hem maken de gasten allerlei tours. De mooiste excursie? Het strand betreden waar de kolonie zeeolifanten woont. Nergens op het schiereiland is het toegestaan om het strand te betreden waar de dieren liggen. Maar omdat dit stuk land eigendom is van Augustin, neemt hij zijn gasten hier graag mee naartoe. Heel bijzonder om zo dicht bij deze dieren te komen.

This is an image

We rijden terug naar Puerto Piramides om een walvistocht te maken. Vanaf de verschillende uitzichtpunten had ik al wat omhoogspuitend water gezien. Met een zodiac varen we uit. In de baai is twee weken geleden een witte walvis geboren en deze valt door zijn kleur goed te zien. Hij is nu al drie tot vier meter lang, en nieuwsgierig. Met z'n moeder blijft hij in de buurt van de boot en komt regelmatig boven om adem te halen. Echt bijzonder om van zo dichtbij deze enorme dieren te zien. Verderop is een walvis salto’s aan het maken. Een ander vindt het leuk om te duiken waardoor we telkens de enorme staartvin uit het water zien komen. Langzaam gaat de zon onder en nemen de kleuren de lucht over. Vogels vliegen terug naar hun nest en wij rijden nog twee uur in het pikkedonker naar Los Mimbres. Ik kom van ver dus ik bezoek ook nog het Hotel Territorrio in het plaatsje Puerto Madryn op de terugweg. Ik ben verrast en vind het hotel erg smaakvol. Het heeft ook nog eens een goede locatie ten opzichte van de luchthaven, op slechts een uurtje rijden, wat handig is voor vroege vluchten uit Trelew.

This is an image

De verschillende kanten van Argentinië

Het was een leerzame reis, ik heb zo veel dieren gezien en interessante mensen ontmoet! De hotels die ik heb bekeken waren meer dan de moeite waard, en de afstanden die ik heb afgelegd hebben me weer eens doen beseffen wat een prachtig uitgestrekt en divers land Argentinië is. Wie graag andere, minder toeristische gebieden van Argentinië wil bezoeken, kan ik de wetlands van Ibera en het schiereiland Peninsula Valdes van harte aanbevelen!

Ronda Espinosa heeft zoals haar naam al doet vermoeden Spaans bloed door d'r aderen stromen. Het ligt dus min of meer voor de hand dat Zuid-Amerika in haar portefeuille zit. “Argentinië is zo veelzijdig en heeft zoveel verschillende landschappen! Het is heerlijk om het landschap van Patagonië vanuit een authentieke estancia te verkennen, de pampa’s per paard te trotseren en bekende en onbekende delen van Buenos Aires te ontdekken tijdens een fietstocht; de ervaring is elke keer weer uniek.”