1. Buenos Aires

Van de beroemdste en meest trendy wijk Palermo tot de ambachtsmarkt in het historische San Telmo: in Buenos Aires komen alle aspecten van hedendaags Argentinië samen. Ondanks het grote aantal historische gebouwen en musea, is Buenos Aires overwegend hip en verleidelijk. Ga op zondagochtend naar het gratis concert in het Teatro Colon, neem een fietstour door de stad en bewonder de tango tijdens een milonga. Lees voor meer informatie ‘48 uur in Buenos Aires’.

2. Iguaçuwatervallen

Als het Latijns-Amerikaanse antwoord op de Victoriavallen of Niagara Falls verrijkt dit stukje natuurschoon de grens van Brazilië en Argentinië. Bijna drie kilometer lang, vormen deze watervallen met hun kabaal en kracht een overweldigende ervaring. Ook het omliggende nationale park dat voornamelijk bestaat uit regenwoud, is de moeite waard vanwege een unieke verzameling flora en fauna.

This is an image
Raymond Rutting

3. Tierra del Fuego

Vertaald heet deze zuidelijke eilandengroep Vuurland, maar de ijzige bergen en gletsjers, waar soms zelfs pinguïns te zien zijn, schetsen een ander beeld. Hoofdplaats Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld. Vanuit de haven van deze kustplaats vertrekken geregeld cruiseschepen naar Antarctica – het continent waar het minst naar gereisd wordt en misschien daarom juist zo tot de verbeelding spreekt. Verder kunnen vanuit Ushuaia het nationaal park Tierra del Fuego, het Beaglekanaal en het maritieme museum bezocht worden.

4. San Antonio de Areco

Het ‘Wilde Westen’ van Argentinië is waarschijnlijk de meest accurate benaming voor San Antonio de Areco. Deze partido en gelijknamige plaats zijn het huis van de gaucho, Latijns-Amerikaanse cowboys. In het Museo Gauchesco Ricardo Güiraldes kunnen bezoekers leren over de tradities en het ambacht van de gauchos, die hier in november – tijden Día de la Tradición – opgedost op hun paarden door de koloniale straten klossen.

5. Perito Morenogletsjer

De populairste attractie van de provincie Santa Cruz in Patagonië is het Nationaal Park Los Glaciares. Deze zesduizend vierkante kilometer vormt de grootste ijsvlakte buiten Antarctica en bestaat uit 47 grote en zo'n 200 kleine gletsjers. Het bekendst is de Perito Morenogletsjer, een ijsmassa die eindigt in een fjord en elke dag 1 tot 2 meter verschuift. Vanwege het indrukwekkende natuurspektakel en de goede bereikbaarheid van deze gletsjer, is het een veelbezochte plaats in Argentinië.

This is an image
Reeve Jolliffe, Flickr

6. Humahuacavallei

Deze noordwestelijke vallei is onderdeel van de Camino Inca, ooit een belangrijke handelsroute langs de Rio Grande. Sporen van prehistorische jager-verzamelaarsgemeenschappen, het Incarijk in de 15de en 16de eeuw, en de onafhankelijkheidsstrijd in de 19de en 20ste eeuw, laten zien dat deze locatie al lange tijd een essentiële rol speelt voor de Argentijnse bevolking. Het droge, met rivieren doorlopen rotslandschap kleurt van roomwit tot vurig rood en wordt zo nu en dan onderbroken door historische vestigingen en authentieke dorpjes.