Van 2 maart tot 3 april kon Nederland tijdens de tentoonstelling Gezichten van Aruba in Museum Hilversum kennismaken met One Happy Island. In 56 beelden brengt fotograaf Raymond Rutting, die regelmatig op pad gaat voor National Geographic Traveler, bekende en minder bekende Arubanen in beeld ter ere van 30 jaar Status Aparte. Tijdens de opening, waar ik ook aanwezig was, zei een Arubaan die al tientallen jaren in Nederland woont tot mijn grote ontroering: ‘Ik ben nooit meer terug geweest naar Aruba, tot tien minuten geleden.’ En eigenlijk zegt die uitspraak alles over de foto’s van Rutting.

This is an image
Raymond Rutting

Deze tentoonstelling is aanleiding geweest voor mij om naar Aruba te gaan: om het verhaal achter deze foto’s te ontdekken. Aanstaande donderdag vlieg ik naar het eiland om een deel van de geportretteerde mensen te ontmoeten en met ze mee te gaan op hun dagelijkse bezigheden of naar hun favoriete plekken. Zo hoop ik de ‘gezichten van Aruba’ beter te leren kennen en een stem te geven. Zo zal ik met Siegfried Dumfries, directeur van het departement Cultuur, zijn favoriete culturele spots gaan bezoeken en ga ik op stap met een ranger van nationaal park Arikok. Maar ook ontmoet ik een visser van het beroemde restaurant Zeerover, waar de vis recht uit de zee op je bord komt, en ga ik suppen, ofwel paddleboarden, met een instructeur.

This is an image
Raymond Rutting

Deze ontmoetingen zullen uiteindelijk een reportage in National Geographic Traveler opleveren, maar mijn avonturen zullen – zoals jullie gewend zijn – ook weer live te volgen zijn via Twitter en de Digital Nomad-blog. En natuurlijk ga ik ook gewoon heerlijk genieten van al het moois dat Aruba te bieden heeft: denk aan voortreffelijk eten, relaxen op parelwitte stranden, duiken, kitesurfen en flamingo’s spotten! Aruba, here I come!