Hoewel Brisbane met ruim twee miljoen inwoners na Sydney en Melbourne de derde grootste stad van Australië is, merk je daar in het dagelijks leven weinig van. Het is een grote stad en je zult je er niet snel vervelen, maar Brisbane voelt nog steeds als een middelgrote stad met die typische ontspannen sfeer die zo kenmerkend is voor Australië.

Doen

‘No worries mate!’ is een uitspraak die je dagelijks hoort als je op reis bent in Australië. Die relaxte houding waar Australiërs zo om bekend staan, zie je nergens in Brisbane beter terug dan in de South Bank Parklands, het stadspark aan de Brisbane River in de gelijknamige wijk. Jonge gezinnen picknicken op het grasveld naast het stadstrand en studenten drinken een biertje, terwijl een lokaal opkomend bandje voor wat lekkere achtergrondmuziek zorgt en sporters hun ding doen op de paden langs het water.

This is an image
Getty Images

Een zomerse middag in Brisbane sluit je af met een barbie, ofwel een barbecue bij een van de vrij te gebruiken grillplaten, met uitzicht over de verlichte skyline van de stad. Om de stad vanuit een ander, hoger perspectief te zien, beklim je de 74-meter hoge Story Bridge, vanaf waar je uitkijkt over de wolkenkrabbers in het CBD en de groene parken van South Bank. Niet zo’n durfal, maar wel op zoek naar een adembenemend uitzicht van Brisbane én de nabijgelegen eilanden? Ga dan naar Mount Coo-tha, vooral bij zonsopgang en -ondergang is dit dé plek voor een spectaculair uitzicht over Brisbane, North Stradbroke Island en Moreton Island.

Eten

Bezoek de bruisende avondmarkten waar Brisbane zo om bekend staat. Bij Eat Street Markets eet je de lekkerste internationale gerechten op een toplocatie met uitzicht over de Brisbane River. Minder bekend bij toeristen, maar eigenlijk nog leuker, is de Boundary Street Markets in de wijk West End, op tien minuten lopen van het centrum. Je eet er de lekkerste Spaanse paella, Indiase curry of dikke Amerikaanse hamburgers, naast een kampvuur. Ondertussen speelt een Elvisimitator zijn verrassende repertoire wat gek genoeg vooral bestaat uit de laatste hits van Miley Cyrus.

Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de nabijgelegen loods voor de beste tweedehands koopjes en optredens van plaatselijke singer-songwriters. Loop na het eten terug naar South Bank en plof neer op een van de paarse banken op het terras van dessertbar Cowch voor een Choclatini – een cocktail met wodka en chocolade – of drink een biertje of apple cider bij the Plough Inn, de gezelligste pub van de wijk. Je herkent het café aan de felgekleurde lichtjes die het hele jaar door boven het terras hangen en de live muziek die je vaak al van verderop in de straat kunt horen. Meerdere keren per week speelt er een bandje en ook rugbywedstrijden zijn er vaak op grote schermen te zien.

Slapen

Voor jonge toeristen en backpackers is Fortidude Valley, kortweg The Valley, dé place to be. Op het eerste gezicht oogt the Valley toeristisch, druk en – eerlijk is eerlijk – je waant je toch een beetje in een aflevering van Geordie Shore. Maar als je iets verder weg loopt van de gigantisch drukke strip en je de vele bars en clubs achter je laat, vind je in de zijstraatjes verrassend veel kleine boetiekjes, restaurants en hotels. Een van die verborgen parels is het Limes Hotel: een modern ingericht hotel met eigen rooftopbar én bioscoop. Bestel een pizza van buurman Alfredo’s Pizzera en kijk een film vanuit een bubbelbad met de fonkelende skyline van Brisbane achter je.

This is an image
Richard Moross, Flickr

Midden in het centrum verblijf je in het Royal Albert Hotel, gevestigd in een ruim honderd jaar oud pand dat opvalt in het verder vrij moderne centrum. Steek de straat over en je staat zo in de grootste winkelstraat van de stad: Queen Street Mall, waar je vooral grote internationale en Australische winkelketens tegenkomt. Ook sta je met een paar minuten lopen in de Botanical Gardens van Brisbane: een groot park dat loopt tot aan de haven van de stad en de Story Bridge. De stad heeft weliswaar niet zoveel bezienswaardigheden te bieden als haar grotere broers Sydney en Melbourne, op de brug is ze trots en deze is het boegbeeld van de stad.