De beruchte backpackersbelasting wordt toch ingevoerd in Australië

Vanaf januari 2017 is het gedaan met belastingvrij geld verdienen in Australië als werkende reiziger. Na maandenlange discussies wordt een backpackersbelasting van 19% ingevoerd, wel wordt een ‘work and travel’-visum een stuk goedkoper.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET
Foto door Bernard van Dierendonck / Getty Images

De populaire werkvakanties in Australië kwamen de afgelopen maanden sterk onder druk te staan. Elk jaar trekken zo’n 40.000 jongeren naar Australië om daar te werken op boerderijen (en dergelijke), en zo tot 18.200 belastingvrije dollars te verdienen. Daarna vertrekken ze meestal richting Azië, waar ze maandenlang kunnen teren op hun zuurverdiende spaarcenten. 

Volgens boerderij.nl dragen die jongeren, waaronder veel Nederlanders, zo’n $3,5 miljard (€2,4 miljard) bij aan de economie van Australië. Toen de regering enkele maanden geleden een backpackersbelasting van 32,5% op elke verdiende dollar voorstelde, kwam dan ook veel tegenwind van reizigers, boeren en betrokkenen uit de toeristenindustrie.

Na een discussie van ongeveer twaalf maanden maakte Scott Morrison, lid van het Australische parlement, recentelijk bekend alsnog door te gaan met de nieuwe inkomstenbelasting, zij het op iets mildere schaal. Vanaf 1 januari 2017 moeten backpackers die een centje willen verdienen 19% van hun inkomsten afstaan, tot een bedrag van $37.000. Als troostprijs wordt een visum voor deze werkvakanties wel $50 goedkoper.

Dat neemt alsnog voor veel work and travel-toeristen een belangrijke reden weg om naar Australië te gaan. Uit een studie van dr. Jeff Jarvis van Monash University blijkt dat zo’n 60% van de backpackers niet gegaan zou zijn bij een belasting van 32,5%, meldt boerderij.nl. Wat deze nieuwe belasting met het bezoekersaantal zal doen is nog maar de vraag.

Meer over Australië? Bekijk dan ons dossier!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Australië
Zij won de beste baan ter wereld: Parkwachter in Australië
Australië
Brisbane: de zonnigste stad van Australië
Australië
Vette fata morgana: McMirage
Australië
Melbourne: Liefdesbrieven voor bomen
Australië
48 uur in Sydney

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.