Melbourne: Liefdesbrieven voor bomen

De 70.000 bomen van Melbourne kregen allen een ID-nummer en e-mailadres. Het doel was de verwaarlozing van de bomen in de stad tegen te gaan. Het resultaat was echter compleet onverwacht: de bomen ontvangen inmiddels duizenden brieven van aanbidders.

Door Emilie Terpstra
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET
Foto door Travis, Flickr

Het ging niet goed met de bomen in het Australische Melbourne. Door de extreme zomerse hitte in de stad raakten veel bomen uitgedroogd. Daarnaast leden ze ook nog aan vandalisme. Om dit probleem op te lossen bracht Melbourne Urban Forest Visual alle bomen in kaart en koppelde ze aan een ID-nummer en e-mailadres. Het idee was dat als er iets mis was met een boom, bewoners naar het e-mailadres konden mailen en het probleem aangepakt kon worden. Er gebeurde echter iets totaal onverwachts.

Duizenden mensen gebruikten de e-mailadressen voor hun persoonlijke berichten aan de bomen. Ze uiten hun liefde voor de bomen, betuigen dankbaarheid voor de schaduw en bieden hun excuses aan voor de hond die elke ochtend tegen de boom plast. Sommige brieven zijn hartverwarmend. En ze blijven niet alleen beperkt tot inwoners van Melbourne. Inmiddels ontvangen de bomen brieven van aanbidders wereldwijd, evenals van collega-bomen aan de andere kant van de wereld.

Op deze kaart van Melbourne kan je alle bomen terugvinden met hun ID-nummer en e-mailadres.
Foto door Melbourne Urban Forest Visual

Een aantal citaten uit de brieven:

Beste Algerijnse Eik,

Bedankt dat je ons zuurstof geeft.

Bedankt dat je zo mooi bent.

Ik weet niet waar ik zou zijn geweest zonder jou (waarschijnlijk in de hemel). Blijf sterk en groei uit boven de menigte.

Jij bent het cadeau wat blijft geven.

Foto door sian monument, Flickr

Of iemand die waarschijnlijk last had van studie-ontwijkend gedrag:

Beste Iep,

Ik hoop dat je het leuk vindt om in Sint Mary's te wonen. Meestal vind ik het ook leuk. Mijn examens komen eraan en ik moet nu eigenlijk druk studeren. Jij hebt geen examens, jij bent een boom. Ik denk niet dat we verder nog over veel dingen kunnen praten, we hebben niet veel gemeen aangezien jij een boom bent. Maar ik ben blij dat we hier samen wonen.

Cheers, F.

Foto door subflux, Flickr

Bomenliefde is overal; een brief vanaf de andere kant van de wereld:

Hallo boom,

Mijn naam is Tina en ik kom uit Duitsland. Wist je dat ik alle bomen over de hele wereld leuk vind? Laat me je iets vertellen over Duitse bomen. Zij leven in gigantische bossen en omdat het vaak regent in Duitsland leiden ze bijna nooit door droogte. Dit klinkt misschien wel heel hemels voor jou maar geloof me, Duitsland is niet hemels in de winter - dan is het ijskoud en best donker. Ik wou dat ik naar je toe kon komen en je meer kon vertellen over de Duitse bomen, maar Australië is verdomd ver weg van hier.

Blijf uit de buurt van vuur!

De beste wensen vanuit Duitsland.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Australië
48 uur in Melbourne
Australië
Zij won de beste baan ter wereld: Parkwachter in Australië
Australië
Brisbane: de zonnigste stad van Australië
Australië
Vette fata morgana: McMirage
Australië
48 uur in Sydney

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.