Een tijdreis door Beieren: van oer- tot cultuurlandschap

Het unieke Beierse landschap is duizenden jaren oud, maar werd wat het is dankzij de inwoners - die het verrijkten met wegen en irrigatiekanalen, maar ook met folkloristische tradities en dansen.

Gepubliceerd 15 jun. 2018 15:09 CEST
Het mystieke Beieren.
Het mystieke Beieren.
Foto door Bavaria Tourism

Sluit je ogen en denk aan Beieren. Wat zie je? Heidi die door de bergen danst, schuim dat over bierglazen druipt, schitterende bergmeren en oneindige alpenlandschappen, vrouwen tollend in folkloristische jurken, een horizon bezaaid met witte bergtoppen en schitterende bergmeren. Dat en nog veel meer maakt deel uit van de belofte van Beieren. Maar er is ook iets wat je niet kan zien, enkel beleven; het is de Beierse Gemütlichkeit.

Traditionele meubelen uit Slot Linderhof, een van de paleizen van koning Ludwig II.
Foto door Bavaria Tourism

Deze Gemütlichkeit omsluit je als een warme deken wanneer je een typische biergarten en traditionele feesten of restaurants betreedt. Dit meest essentiële deel van het Beierse landschap is, net als vele andere dingen, door de bevolking in het leven geroepen. De woeste natuur die zo bijzonder is voor Beieren, is namelijk al duizenden jaren oud, maar het is de bevolking die het gebied jaar na jaar blijft voeden met veel liefde en kunde. Door het ontginnen van velden en aanleggen van wegen ontstond het panoramische landschap dat in de achttiende eeuw een inspiratiebron werd voor schilders van overal ter wereld, en zo wereldwijd bekend kwam te staan als een sprookjeslandschap.

Slot Linderhof.
Foto door Bavaria Tourism

Even later reist Koning Maximilian II te voet van Lindau naar Berchtesgaden, zijn notities van deze reis worden in boekvorm uitgeven en blazen de plaatselijke klederdracht, dansen en muziek nieuw leven in. Niet enkel lokaal, maar ook internationaal leeft de Beierse cultuur op, in de vorm van boerenpodia, theaters en rustieke bierlokalen die van Parijs tot New York verspreid worden. Deze gebruiken en tradities planten zich pas rond de negentiende eeuw echt in de hoofden en harten van de Beierse bevolking, en blijven daardoor tot vandaag de dag levendig en kneedbaar.

“Wij brengen onze gasten van donker naar licht, van lawaai naar rust, van overdenken naar verrassing.”

door Dr. Margot Hamm

Dit jaar viert Beieren haar honderdste verjaardag met de tentoonstelling Bos, bergen en koningsdroom – de mythe van Beieren”. Klooster Ettal wordt omgetoverd tot een sprookjeswoud waar de bezoeker een tijdreis maakt door het verleden van Beieren. Dr. Margot Hamm nodig bezoekers uit om getuige te zijn van de transformatie van een oerlandschap tot een cultuurlandschap.

Dr. Margot Hamm
Foto door Bavaria Tourism

Je wordt een met het bos, zoals de eerste Kelten en Romeinen die zich hier vestigden dat deden. Het landschap, dat eerst vijandelijk en bedreigend overkomt, met de silhouetten van bomen als enige herkenningspunt, verandert langzaamaan in een vriend. Je trotseert bergen en dalen om uit te komen op een vijf meter hoog paviljoen waar podiumbeelden en indrukwekkende landschapspanorama’s vertellen over de Beierse cultuur en literatuur. Met elke stap dringt meer menselijkheid door en verdwijnt het oergevoel langzaam naar de achtergrond.

Deze wandeling illustreert niet enkel de lange reis die het Beierse landschap al heeft afgelegd, maar ook hoe veranderlijk het gebied is en blijft. De unieke gebruiken, tradities en verhalen van de Beierse bevolking blijven zich ontwikkelen. Zo spinnen ze dag na dag verder aan hun eigen geschiedenis, hun eigen verhaal, zonder de verhalen van hun voorvaderen uit het oog te verliezen. Ze blijven ze de mythe van Beieren hervormen en zijn zo de schilders van het landschap van nu.

De pauwentroon in de Moorse kiosk vlakbij Slot Linderhof.
Foto door Bavaria Tourism

Kijk hier voor meer informatie over specifieke evenementen in Ruhpolding, of hier voor algemene informatie over Beieren - traditioneel anders.

Wil je meer informatie over Beiren? Schrijf je dan hier in om vier keer per jaar een Engelse nieuwsbrief te ontvangen.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Vervuiling bedreigt enkele van ’s werelds oudste rotstekeningen
Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Ontdek Moskou in 3 dagen met dit ultieme reisplan
Reizen
Dit is nu UNESCO Werelderfgoed – van Babylon tot Rajasthan

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.