Het toerisme in Brussel heeft een behoorlijke tegenslag te verwerken gekregen na de aanslagen in Parijs van eind vorig jaar en de daaropvolgende terreurdreiging in België die de hoofdstad een weekend lang platlegde. De stad probeert sindsdien met een intensieve mediacampagne reizigers te overtuigen weer naar Brussel te komen. Maar wat is er zoal te doen in de Belgische hoofdstad? Zes redenen voor een bezoek aan Brussel!

1. Bezoek het zomerse stadsstrand

Elke zomer tovert Brussel de Akenkaai, aan het Kanaal van Brussel, ruim een maand lang om tot een zomers stadsstrand. Geniet er met een cocktail in je hand en je voeten in het zand van de zon, speel een potje beachvolleybal, luister naar live muziek van lokale bands of kijk na zonsondergang een filmpje vanuit je hangmat.

This is an image
Eric Danhier, Brussel Bad

2. Eet de lekkerste Belgische chocolade

De heerlijke geur komt je al tegemoet wanneer je binnenstapt in het Belgian Chocolate Village, een van de grootste chocolademusea van Europa. Alles in het 900 vierkante meter grote gebouw draait om de Belgische lekkernij. In het museum leer je de lekkerste bonbons zelf te maken en kun je ze natuurlijk ook proeven. Een must voor iedere chocoladeliefhebber!

3. Scoor de beste koopjes op grote vintagemarkt

Liefhebbers van vintage meubels en accessoires uit de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80 moeten bij Brussels Design Market zijn, een tweejaarlijkse rommelmarkt in het voormalige goederenstation Thurn en Taxis. Ruim honderd handelaars uit heel Europa verkopen hun waar op de overdekte markt die elke editie duizenden bezoekers trekt.

This is an image
Brussels Design Market, Facebook

4. Bezoek het politieke hart van Europa

Een bezoek aan het Europese parlementsgebouw in Brussel is een unieke kans op een inkijkje in de wereld van de 751 parlementsleden die vanuit heel Europa naar de Belgische hoofdstad komen om hun land te vertegenwoordigen. Neem een uurtje plaats op de publieke tribune tijdens een plenaire vergadering en zie van dichtbij hoe zo’n politiek debat eraan toegaat.

5. Loop in een zee van bloemen over de Grote Markt

De historische Grote Markt staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. Het plein is op zijn mooist wanneer er een groot tapijt van bloemen ligt. Eens in de twee jaar sieren een miljoen begonia’s het marktplein dat daardoor verandert in een kleurrijke zee van bloemen. In augstus van dit jaar is het weer zo ver.

This is an image
Daniel Kakiuthi, Flickr

6. Dineer in een boomhuis

Altijd al eens een hapje willen eten in een boomhuis? In Brussel kan het! Beklim de trap naar het houten huisje hoog in een boom bij restaurant Le Fou Chantant, waar de tafel gedekt is voor twee voor een romantisch etentje. Als de tafel hoog in de bomen al volgeboekt is, kun je ook heerlijk eten bij het restaurant zelf, wat ernaast ligt en gespecialiseerd is in grilgerechten.

Lees hier ook onze tips voor een stedentrip naar Antwerpen!