In de Caribische zee, op ongeveer zeventig kilometer ten noorden van Venezuela, ligt een bijzonder stukje Nederland: het wilde en op veel plekken nog ongerepte Bonaire, dat aantrekkingskracht uitoefent op duikers, maar ook in heel veel andere opzichten een tropische verrassing is. De perfecte reisbestemming voor avonturiers, rustzoekers, natuurliefhebbers, adrenalinejunkies en natuurlijk zonaanbidders.

Turquoise water en een strand voor jezelf
Turquoise water en een strand voor jezelf.
Yannick de Pauw, TCB

1. Puur & echt

Een hardnekkig vooroordeel over de Cariben is dat veel van de eilanden zich kenmerken door overvolle stranden, grote hotel- en hamburgerketens en schreeuwerig entertainment. Dat geldt niet voor Bonaire. Zorgeloos en relaxt is hier het tempo. Files komen hier niet voor, stoplichten zijn er niet en een heel strand voor jezelf hebben is eerder regel dan uitzondering. Aan de westkant vind je een aantal smalle kiezelstrandjes en in het oosten wisselen kale kalksteenplateaus zich af met grillige baaien met prachtige stranden.

Op safari in Washington Slagbaai Nationaal Park
Op safari in Washington Slagbaai Nationaal Park.
Yannick de Pauw, TCB

Washington Slagbaai Nationaal Park werd geopend in 1969, en is daarmee het allereerste natuurreservaat van de toenmalige Nederlandse Antillen. Het park leent zich voor lange wandelingen en safari’s tussen cactussen en dividivibomen, en ontmoetingen met plaatselijk wildlife zoals bijzondere en kleurrijke vogels en reptielen. Met je bezoek steun je Stichting Natuurparken Bonaire (STINAPA), de drijvende kracht achter de grootste natuurbeschermings- en natuurbehoudprojecten op het eiland, en beheerder van het Washington Slagbaai Nationaal Park en het National Marine Park (1979).

Kolibrie in Washington Slagbaai Nationaal Park
Kolibrie in Washington Slagbaai Nationaal Park.
Yannick de Pauw, TCB

Feitje: Bonaire is enorm trots op het ongerepte karakter van zijn natuur, niet voor niets is de missie ook het duurzaamste en milieuvriendelijkste eiland in het Caribisch gebied te zijn. Klein Bonaire, het onbewoonde eilandje voor de kust, en de gehele kustlijn van het eiland zijn uitgeroepen tot beschermd waterpark, en is net als het Nationaal Park Washington Slagbaai alleen te bezoeken als je een ‘nature tag’ betaalt. De opbrengsten van die tag komen ten goede aan de bescherming en het behoud van de natuur op Bonaire.

Een Chinese snackbar in Rincon
Een Chinese snackbar in Rincon.
Yannick de Pauw, TCB

Rincon, in 1527 gesticht door de Spanjaarden, is het alleroudste dorp op het eiland en daarmee het culturele kloppende hart van Bonaire. Oude tradities, festiviteiten en gewoontes worden hier levend gehouden en uitbundig gevierd, waaronder tijdens Dia di Rincon op 30 april, het jaarlijks terugkerende en grootste culturele evenement van Bonaire dat al 32 jaar wordt gevierd en sinds 2020 een officiële feestdag is.

Oosterse bun met verse tonijn
Oosterse bun met verse tonijn.
Yannick de Pauw, TCB

2. Kleuren & geuren

In 1499 zetten de eerste Europeanen voet aan land in Bonaire. Heel erg onder de indruk waren ze toen niet, het eiland had geen goud en was ook niet erg geschikt voor landbouw, vandaar dat ze het samen met Curaçao en Aruba tot de islas inútiles (nutteloze eilanden’) rekenden. Anderhalve eeuw later veroverden de Nederlanders het eiland op de Spanjaarden, verloren het daarna twee keer aan de Britten, maar in 1816 werd Bonaire officieel toegewezen aan Nederland. In 1954 werden de Antillen een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden, maar toen die in 2010 als land werden opgeheven, werd Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland.

Straatkunst in Kralendijk
Straatkunst in Kralendijk.
Yannick de Pauw, TCB

Die Nederlandse invloed is nog steeds zichtbaar, maar tegelijkertijd is de lokale bevolking een mengeling van tientallen nationaliteiten en culturen uit alle windstreken van Europa, Noord- en Zuid-Amerika en het gehele Caribische gebied. Daardoor is de keuken ook enorm veelzijdig. Er wordt vooral gekookt met lokale producten zoals vis, schaal- en schelpdieren, geiten (die leven op Bonaire in overvloed), cactus en leguaan; maar ook als je zin hebt in Italiaans, Marokkaans, een kapsalon of een kroket kun je dat vinden.

Andere specialiteiten die het proberen waard zijn, zijn de verschillende soorten cactuslikeuren die op Bonaire worden gemaakt, en Bonairiaanse rum en whisky. Rom Rincon, de plaatselijke rum werd op de 2017 London Wine & Spirit Competition als beste ‘rum-colamix’ bekroond en de Bonairiaanse whisky, Captain Don’s Whisky, was in 2013 de allereerste whisky die in het Caribisch gebied werd gestookt.

Deze kalkstenen trap met de naam 1000 Steps leidt naar een duikersparadijs
Deze kalkstenen trap met de naam 1000 Steps leidt naar een duikersparadijs.
Yannick de Pauw, TCB

3. Actie & avontuur

Dat Bonaire een duikersparadijs is, is wereldwijd bekend. Onderwater vind je er spectaculaire koraalriffen, de natuurlijke leefomgeving van talrijke prachtig gekleurde vissen en andere onderwaterbewoners. Bovendien loop je hier zo de zee in om te duiken, wat het erg laagdrempelig maakt.

Landzeilen avontuurlijk n duurzaam
Landzeilen: avontuurlijk én duurzaam.
foto Yannick de Pauw, TCB

Maar hou vooral ook tijd over voor een of meer andere activiteiten, want er is nog veel meer te beleven. Zo kun je er zeilen, kajakken door mangrovebossen, surfen en kiten – de weersomstandigheden zijn hier daarvoor ideaal en de zee is kalm. Op het land kun je landzeilen, paardrijden langs de kust of door het binnenland en natuurlijk zijn er kilometerslange wandel- en fietspaden door de natuur.

Flamingos langs de dijk bij het Pekelmeer
Flamingo’s langs de dijk bij het Pekelmeer.
Yannick de Pauw, TCB

Andere niet te missen uitstapjes zijn de berg Brandaris beklimmen, met 241 meter het hoogste punt van het eiland, en flamingo’s spotten, die zich op verschillende plaatsen op het eiland vertonen. Zo zijn de pastelkleurige zoutvijvers van het Pekelmeer een beschermd en uniek natuurgebied voor flamingo’s, dit is een van slechts vier gebieden ter wereld waar deze vogels broeden. Het Gotomeer is een andere beschermde verzamelplek voor flamingo’s; in totaal verzamelen zich wel twintigduizend flamingo’s op Bonaire (ongeveer evenveel als het aantal inwoners van het eiland). Je ziet ze ook in Washington Slagbaai Nationaal Park en in de baai van Lac, een ondiepe lagune die tevens het leefgebied is van drie met uitsterven bedreigde soorten: de groene schildpad, de karkó (kroonslak) en 850 jaar oude mangrovebomen.

Zoutpannen bij het Pekelmeer
Zoutpannen bij het Pekelmeer.
Yannick de Pauw, TCB

Ook op cultureel gebied is er genoeg te beleven. Van musea zoals Museum Mangazina di Rei bezoeken tot historische plekken van het eiland ontdekken – van Fort Oranje, het eerste stenen bouwwerk op het eiland dat de Nederlanders er in 1639 bouwden om het land te kunnen verdedigen, tot oude douanekantoren en de slavenhuisjes op de dijk die het Pekelmeer van de Caribische Zee scheidt, herinneringen aan een tijd waarin veel zwarte slaven uit Afrika door de West-Indische Compagnie (WIC) tewerkgesteld werden in de zoutpannen.

Snorkelen bij Wayak in Washington Slagbaai Nationaal Park
Snorkelen bij Wayaká in Washington Slagbaai Nationaal Park.
Yannick de Pauw, TCB

Bonaire was het eerste eiland in het Caribisch gebied dat zich de term ‘Blue Destination’ toe-eigende. Als Blue Destination richt Bonaire zich op een duurzame ontwikkeling van het eiland waarbij economische en sociale belangen, natuurbehoud en het welzijn van de lokale bevolking in evenwicht zijn, en er veel aandacht is voor duurzaamheid, bewust omgaan met natuurlijke bronnen en energie en hoe bedrijven bij kunnen dragen aan een groene(re) toekomst voor Bonaire. Bedrijven die daar in slagen worden beloond met het Blue Destination-bedrijfscertificaat (1-3 sterren).

Kijk voor meer informatie op bluedestination.com

Voor meer inspiratie over Bonaire kijk je op tourismbonaire.com