1. Rio de Janeiro

Het veel bezongen strand van Copacabana en een Carnaval dat elk evenement doet verbleken: Rio de Janeiro is een plek waar altijd en overal een feestje gebouwd kan worden. Een nacht uit in de stad zal je nooit vergeten, maar ook voor de minder extraverte vakantiegangers is de stad de moeite waard. Surf op de Braziliaanse golven, ga op ‘safari’ in een van de parken binnen de stad om aapjes en toekans te zien of beklim de ruim 700 meter hoge piek van Corcovado om het standbeeld van Jezus Christus van dichtbij te zien – iedereen kan in Rio zijn of haar droombestemming vinden.

Tip: Om het Carnaval bij te wonen, zijn kaarten benodigd. Deze kunnen het beste zo vroeg mogelijk gereserveerd worden, maar zijn ook met korting bij een straatventer te koop als de show is begonnen.

This is an image
Raymond Rutting

2. De Amazone

Vernoemd naar een volk uit oude Griekse mythen, heeft dit natuurgebied zelf een bijna mythische status verworven. En niet volledig onterecht: in dit enorme gebied van rivieren en jungles leeft 20 procent van alle soorten flora en fuana. Wandeltochten door het regenwoud, meerdaagse cruises en accommodatie in bijvoorbeeld eco-lodges hebben het ongrijpbare gebied toegankelijk gemaakt voor bezoekers.

3. Safari in de Pantanal

De schuchtere jaguar, koddige capibara's en de jabiroe met zijn indrukwekkende spanwijdte: in de Pantanal leven deze bijzondere en zeldzame dieren in het wild. Misschien is het gebied minder bekend dan de Amazone, maar de Pantanal is het dichtste flora- en faunasysteem ter wereld, met de rijkste collectie aan waterplanten. Het vrijwel onaangetaste stuk laagland is ruig en komt in het regenseizoen voor 80 procent onder water te staan. Natuurliefhebbers, vogelaars en adrenaline-junkies komen ieder aan hun trekken in dit extreem fotogenieke deel van de wereld. Lees meer over Brazilië en de Pantanal in dit verhaal dat in Traveler verscheen.

This is an image
Raymond Rutting

4. Salvador

Ooit was het de hoofdstad van de Nieuwe Wereld van Portugal, maar daar is tegenwoordig vooral architectonisch bewijs van – de pastelgekleurde zeventiende- en achttiende-eeuwse bouwwerken maken Salvador tot een openluchtmuseum. De historische stad leeft regelmatig op door wilde festivals en is een hoeksteen van hedendaagse kunstbewegingen: van kleine galeries en straatkunst tot het must-see Museu de Arte Moderna.

5. Duiken bij Fernando de Noronha

De 21 eilandjes van de archipel Fernando de Noronha komen dicht bij het standaardbeeld van het ‘paradijs op aarde’. Een paradijs onder water is in ieder geval te vinden in de kristalheldere zee met haar gevarieerde flora en fauna. Tuimelaars, reuzenschildpadden, pijlstartroggen, unieke rotsformaties en bontgekleurde koraalriffen maken het Unesco-erfgoed een hotspot voor duikers en snorkelaars van alle niveaus.

6. Santuário Dom Bosco

Van buiten is dit religieuze gebouw misschien niet zo interessant, maar het interieur is magisch mooi. De kerk in hoofdstad Brasilia kenmerkt zich door het hemelblauwe licht dat door de glas-in-loodramen naar binnen valt. De heilige Dom Bosco droomde in 1883 van een utopische toekomststad. De stad zou liggen in de Nieuwe Wereld tussen de vijftiende en twintigste breedtecirkel en aan de behoeften van een groot land voorzien. Zijn voorspellingen vormden een grote inspiratie voor Brasilia – het Sanctuário Dom Bosco is om hem te eren precies op de vijftiende breedtecirkel gebouwd.