De reis

De route die Traveler voor deze natuurreis volgde was: Rio de Janeiro, Foz do Iguaçu, Bonito, de Pantanal en terug naar Rio. De KLM vliegt direct en elke dag op Rio. De reis werd mogelijk gemaakt door Avila Reizen, specialist voor reizen naar Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse bestemmingen.

Beste reisperiode

Deze reis door de deelstaten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul had plaats in het laagseizoen, eind april, begin mei. De temperatuur was aangenaam, en de Pantanal is dan rijk aan water en dieren. Ook het droge seizoen is een goede periode om wild waar te nemen. De Braziliaanse zomer (december-februari) kan verstikkend heet zijn.

This is an image

Overnachten

Het team van Traveler verbleef in een aantal aangename boutique hotels:

Het Santa Teresa Hotel in Rio de Janeiro staat op een heuvel met dezelfde naam. Oude villa’s geven de wijk, die recentelijk werd gerenoveerd, een aangename grandeur.

Het uiterst luxe boutique hotel Fasano Rio de Janeiro ligt pal aan het strand van Ipanema. Hotel Das Cataratas bevindt zich in het nationaal park Iguaçu op de grens met Argentinië, met vooral in de namiddag een schitterend uitzicht op de watervallen.

In Bonito, de ultieme eco- en adventure-bestemming van Brazilië, zijn talloze hotelletjes, maar in Hotel Cabanas verblijf je in comfortabele paalhutten in het bos.

Een unieke ecolodge in de Pantanal is Refúgio Ecológico Caiman. Vanuit deze rustige en comfortabele plek kun je elke dag op zoek naar wilde dieren, met als hoogtepunt de jaguarsafari.

Wat te lezen

Hoewel het taalgebruik zeer gedateerd aandoet, geeft Through The Brazilian Wilderness (1914) van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt een fraaie indruk van de wilde natuur in Brazilië. Gratis te downloaden in de iBooks app!

Deze reiswijzer hoort bij het verhaal over Brazilië uit National Geographic Traveler 4-2014.