48 uur in Phnom Penh

De drukke hoofdstad in Cambodja heeft zo veel verschillende gezichten, die wil je het liefst allemaal zien. Maak in 48 uur kennis met Phnom Penh!

Door Sabine de Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:56 CET
Foto door Joe Murador, Sime, HH

Dag 1 

Ochtend: Geschiedenisles
Phnom Penh heeft haar naam te danken aan de heuvel, Phnom, waar Penh op is gevestigd en is ontstaan rond de 14e eeuw. Als stad heeft het veel meegemaakt en de parel van Azië heeft het niet altijd makkelijk gehad. De Vietnamoorlog heeft haar sporen nagelaten, net als de kolonisering door de Fransen maar vooral de rode Khmer oorlog van 1975-1979. 

In de gevangenis, S21 in de volksmond geheten, is nu het Tuol Sleng-museum gevestigd, waarin je leest en hoort over de bezetting. Tienduizenden mensen werden naar het platteland gestuurd om daar te werken en een duizelingwekkend aantal mensen werd vermoord. Ga niet met een lege maag naar binnen en neem een waaier en flesje water mee op warme dagen, want de beelden en verhalen zijn aangrijpend. Er is geen tot weinig airconditioning in de gebouwen, de ochtend is daarom de beste tijd om het museum te bezoeken. Deze oorlog heeft vooral aan oudere mensen het leven gekost, als je goed om je heen kijkt, zie je inderdaad weinig mensen boven de 70 op straat. Wil je meer over deze strijd weten, zou je ook nog de killing fields kunnen bezoeken, zo’n 15 kilometer buiten de stad liggen de massagraven met stapels skeletten. Erg bizar: je kunt hier als toerist zelf ook met een mitrailleur leren schieten. Heb je geen zin in een taxi of tuktuk en alle tijd? Huur dan fietsen en je ziet ook nog iets van de omgeving van Phnom Penh! Neem een tuktuk terug naar het centrum en laat onderweg de beelden van je netvlies waaien, om de rest van je verblijf iets luchtiger door te brengen.

Foto door Loop Images/Getty Images

Middag: Koloniale lunch
Waan je in een hele andere tijd tijdens een lunch in het koloniale FCC gebouw. FCC staat voor Foreign Correspondents Club en dit was het centrum voor journalisten, reporters en schrijvers in de koloniale tijd. Met een beetje fantasie kun je je hier de bedrijvigheid uit die tijd nog perfect voor de geest halen, mannen met hoeden, heftig onderhandelend. De koloniale tijd heeft haar sporen vooral achtergelaten in de gebouwen en de onderdanige houding van de Cambodjanen. Nu is het een verzamelplek voor toeristen en kun je er de hele dag door heerlijk eten, of ’s avonds vanaf het dakterras een drankje doen. De keuken is gevarieerd, van lokale gerechten tot spaghetti met een scherpe twist, het blijft natuurlijk Azië. 

S21, de voormalige school die werd gebruikt als gevangenis in de Khmer-tijd.
Foto door Clay Gilliland, Flickr

De markten in Phnom Penh duren de gehele dag, dus het is heerlijk struinen na de lunch. Old Market doet meer denken aan een bazar en hier kun je vooral goed terecht voor goud. De markt met eten, kruiden en andere bijzonderheden is iets verderop, vlakbij de rivier en makkelijk te vinden als je afgaat op de geur. ’s Avonds iets minder prettig dan overdag. Via de river quai loop je richting het Royal Palace, dat zeker een bezoekje waard is, of je kunt de oversteek maken naar het nieuwe eiland. Nog erg in ontwikkeling, maar leuk om de stad vanaf de Mekong rivier te zien. 

Heb je geen zin om veel te lopen, of ben je ’s ochtends al met de tuktuk naar S21 geweest, dan heeft de chauffeur zich waarschijnlijk al voor een paar dollar aangeboden als privé-gids. Een prima manier om je door de stad te laten begeleiden en alles met een lekker briesje door je haren rustig gade te slaan. En vergeet niet te glimlachen als je langs de Anti-Corruption Unit rijdt.  

Avond: Skyhigh de stad gadeslaan
Een typische Lok Lak (mix tussen rundvlees stoofpot en curry) of lokale Amok met vis eet je bij één van de kleine restaurantjes in de straten rondom de markt. Kijk goed of er locals zitten te eten, dan weet je zeker dat je goed zit!

Vanaf de Eclipse Sky Bar in de Phnom Penh toren kun je ’s avonds met een hapje en een drankje de stad perfect in je opnemen, terwijl het nachtleven zich langzaam opwarmt. Het lokale nachtleven is iets anders dan je van gewoon uitgaan gewend bent. In de Sharky wordt je bijvoorbeeld welkom geheten door schaars geklede dames met roze pruiken. Ze regelen graag een tafel en drankje voor je, en als je flink met je stapel dollars te koop loopt, moet je niet gek opkijken wanneer één van de dames ineens op je schoot beland of een show geeft waarin jij ineens het stralende middelpunt bent. Een bijzondere highlight en dit moet je echt eens meemaken. Na het uitgaan nog trek? La Patata serveert Belgische frietjes én Belgisch bier, best een uitkomst als je even genoeg hebt van al het Aziatische eten. Slapen doe je in het Harmony Hotel, vlakbij de kade en de markt. De locatie is perfect, de leukste restaurants en bars zijn op loopafstand zonder dat je in het drukke nachtleven wordt opgeslokt. Bovendien heeft het hotel een rooftop bar en infinity pool, een fijne plek om even af te koelen!

Dag 2

Ochtend: Feel good
Ontbijten doe je bij Daughters of Cambodja. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en zoetigheid en er is een ruimte waar massages en behandelingen gegeven worden. Er wordt vooral Westers eten geserveerd en de prijs ligt iets hoger, maar een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel: alle dames die hier werkzaam zijn, zijn gered uit de sekshandel en hier wordt geholpen om ze een normaal bestaan te geven. Er is ook een klein museum met uitleg over de problematiek en een winkel met lokaal gemaakte spullen.

Vanaf het ontbijttentje loop je zo naar de Zilveren Pagode bij het Koninklijk Paleis of naar het bekende Wat Phnom, bekend om haar grote verzameling Buddha beelden. Urenlang kun je struinen bij Wat Ounalom, met maar liefst 44 gebouwen is het een van de belangrijkste religieuze plekken van Cambodja. Het is gebouwd in 1443 en nu nog steeds wonen er een groot aantal Boeddhistische monniken. 

Middag: In de Franse wijk
Om het zen-gevoel nog even vast te houden, lunch je bij het Feel Good Café. Het ziet er zo hip uit dat je bijna zou vergeten dat je in Azië bent! De keuken is gevarieerd: van lokale gerechten tot Mexicaanse keuken en Franse invloeden. Het staat bekend om haar goede koffie! Vanaf daar is het een mooie stadswandeling door de Franse wijk. Hier zie je nog goed alle koloniale invloeden, soms vervallen, maar het Raffles hotel Le Royal, de Franse ambassade, oude postkantoor en de Nationale Bibliotheek blijven statige, indrukwekkende panden! 

Is een wandeling te heet of ben je benieuwd naar de Khmer cultuur? Dan is de Khmer Art Gallery de moeite waard! Bijzondere beeldhouwwerken, sieraden, koper, textiel, potten en schilderijen beelden de rijke geschiedenis van de Khmer uit. Het Nationaal Museum is het grootste museum in Cambodja en herbergt de belangrijkste historische en archeologische hoogtepunten van het land. Heb je nog wat tijd over? Dan is het Empire Movie House een bijzondere manier om films te zien over de geschiedenis van het land. Dagelijks draait The Killing Fields uit 1984 om zo het drama door te geven aan de jongere generatie. Maar er draaien ook nieuwere films. Sluit je avond af met een wandeling langs de rivier.

Zonsondergang op de rivier Mekong. Foto: Mild Delirium/Flickr.

Avond: Lokaal en muzikaal 
Lokaal Cambodjaans eten proef je bij Malis restaurant, waar niet alleen de lekkerste lokale gerechten geserveerd worden, de binnenplaats is een onverwacht extraatje. Even uit de hectiek van de drukke stad en de geluiden van het verkeer vergeten terwijl je eet. Na het eten kun je genieten van het talent dat de stad te bieden heeft bij CLA's Yike. Hier worden onder andere opera's en andere muzikale voorstellingen gegeven door jongeren. Veel van hen waren in de prostitutie terecht gekomen als Ieng Sithul zich niet met dit theater over ze had ontfermt. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
De verrassende wedergeboorte van een Londens icoon
Reizen
Lille met een local
Reizen
Dit is waarom je verliefd wordt op Philadelphia
Reizen
Bezoek de groenste stad van Engeland
Reizen
Bekijk adembenemende luchtfoto’s van Vietnam

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.