De inwoners van Toronto zullen je vrijwel zeker met trots vertellen hoe multicultureel hun stad is. Het is een van de steden met de grootste culturele diversiteit ter wereld, waar geen enkele groep domineert. Maar het is geen smeltkroes, eerder een mozaïek met rafelranden: je kunt er van een afstandje naar kijken en van het harmonieuze geheel genieten, of je stapt naar voren en ziet dat elk onderdeel iets aparts is.

Die diversiteit gaat verder dan de gastronomie, hoewel je je hier rond de wereld kunt eten. Ze blijkt ook in de architectuur, in religieuze feesten en in de manier waarop de ‘kernbewoners’ van het centrum die gelijkwaardige en omarmende houding koesteren. Niet alles is perfect, maar als het gaat om het bereiken van de ‘Canadian Dream’ van een klasseloze maatschappij, komt Toronto aardig in de buurt.

Torontos bedrijvigheid
Toronto’s bedrijvigheid.
Pietro Canali, HH

Ooit bestond de agglomeratie Toronto, hoofdstad van de provincie Ontario in het oosten van Canada, uit zes gemeenten. Eind jaren ’90 werden ze wegens bezuinigingen samengevoegd tot één grote megastad met 240 wijken. En het zijn deze buurten die erom vragen bezocht te worden, nadat je de bekende toeristische hoogtepunten hebt afgewerkt: de CN Tower, een voorstelling in het Entertainment District en een ochtendje slenteren door het Distillery District. Daarna neem je de bus en stort je je in een van de unieke boetieks, aparte koffieshops of onopvallende kroegjes in West Side – waar de levendige wijken Kensington, Chinatown, Queen West, Ossington en Parkdale op een steenworp afstand van elkaar liggen.

Op het eerste gezicht lijkt Kensington een echte toeristentrekker, maar als je in gesprek gaat met uit de VS gevluchte dienstweigeraars uit de jaren ’60 die zijn gebleven en winkelier zijn geworden, of met het vriendelijke personeel van familiewinkeltjes, tref je een authentiek gevoel van gemeenschapszin aan. De wijken Ossington en Parkdale hebben aan de weg getimmerd, maar het zijn nog altijd plekken waar creatieve types wonen en waar de cafés en openluchtbars worden bevolkt door mensen die graag een eind weg kletsen met een nieuwsgierige bezoeker. De eigenzinnige en goedgebekte Torontonians zijn niet verlegen; iedereen weet een nieuw adresje of een tacotent waar je móet eten. Vraag maar.

Straatgezicht in de wijk Ossington
Straatgezicht in de wijk Ossington.
Chris Cheadle, Alamy

Overheerlijk overdadig

Terwijl zakenlieden en gourmets zich in het centrum aan sjiek gepresenteerde amuses wagen, kun jij het nodige culinaire vuurwerk vinden tussen de houthakkersshirts en baarden van Ossington en Parkdale. De taco’s met Baja-vis van Grand Electric zijn hemels, hoewel de muziek er op concertvolume staat. Op Maleisië geïnspireerde gerechten als gegrilde tofu met chili vind je in de Hawker Bar; een verslavend ontbijt van gemarineerde ham met gevulde eieren bij de Saint Tavern; en Aziatische fusie-ribjes bij Foxley. Steek de Dundas Street over en bezoek de kelder van de Dakota Tavern, voor de magische weekendsfeer van de Bluegrass Brunches (zoveel-je-kunt-eten).

Haal de echte fish-and-chips bij Chippy’s in de Queen Street West en ga ermee picknicken in het park vlakbij. De met zeezout besprenkelde carameltaart van de naburige patisserie Nadège is beroemd. En wie nóg meer wil, bestelt een megasandwich of gegrilde kip in siroop bij Caplansky’s Deli.

Rekken vol stijl

Voor liefhebbers van tweedehands kleren biedt Toronto een heerlijke mix van zeldzame creaties en goedkope meenemers – lage prijzen en een bijna eindeloze keuze. Rekken vol nette overhemden en zwierige zomerjurkjes vind je onder de bomen langs de Kensington Avenue. Flashback 2 heeft alles, van retro-glitterjurkjes tot elegante avondkleding. De herenversie is King of Kensington, gespecialiseerd in de jaren zestig en zeventig, plus lederwaren, koffers en hoeden.

In de vele boetieks aan de Queen West vind je het werk van veel Canadese ontwerpers. De in Montreal ontworpen Yoga Jeans zijn stijlvol en comfortabel; Shopgirls in Parkdale biedt plaatselijke sieraden. Bij Coal Miner’s Daughter draait het om feestjurken, snoezig breiwerk en T-shirts met opdruk van vooral Canadese designers, naast vintage schoenen, ceintuurs en tassen.

In Ossington biedt mini-warenhuis Gravitypope hoogwaardige heren- en dameskleding, plus een enorme collectie opvallende schoenen en een interessante ‘apotheek’-afdeling. Voor supersjieke kleding moet je in Bloor-Yorkville zijn, zeg maar Toronto’s P.C. Hooftstraat; begin bij Holt Renfrew en ga door zolang je creditcard het uithoudt. Een minder prijzig alternatief is de Blue Banana Market in Kensington, met Canadees snoepgoed (van esdoornsiroop), kaarsen, dekens uit Peru, trommels uit Afrika en kussens in uilvorm.

Party People

Met zijn flink gehandhaafde sluitingstijd van 02.00 uur lijkt het nachtleven in Toronto tegen te vallen, maar after-hourstenten zijn er volop. Toronto kent een gedoogtraditie van restaurants in Chinatown, waar bier tot vier uur ’s nachts uit potten ‘koude thee’ wordt geschonken. Met een knipoog serveert de Cold Tea Bar (tot 02.00 uur) bier uit flesjes en originele cocktails, naast barbecue- en dimsum-sessies in de tuin; een uithangbord is er niet, de entree is via de Kensington Mall (kijk uit naar het rode licht en duw tegen de deur). Je kunt ook naar de Embassy, met tafeltjes om te eten en dj’s.

De clubscene in het Entertainment District is duidelijk voor ‘905-ers’ oftewel mensen uit de voorsteden. Wie de raad van ‘914-ers’ (uit het centrum) opvolgt, gaat naar de Cadillac Lounge in Parkdale, met zijn grote en populaire zomerpatio. Ertegenover vind je overdag pinten bier waarvan je kunt genieten te mid- den van een rustig publiek in Rhino.

De Spring Thawcocktail van BarChef
De Spring Thaw-cocktail van BarChef.
Leanne Neufeld, Barchef

Tot de muziektenten aan de Queen West behoort een van ’s werelds beste cocktailbars, BarChef, waar mede-eigenaar Frankie Solarik zijn dure maar onweerstaanbare ‘moleculaire’ drankjes creëert in een ruimte vol kaarslicht en veloursgordijnen. De postmoderne Aviation is een gelatinecreatie – met maraschinokaviaar, schuim en eetbare bloemen – die op de tong in het perfecte drankje verandert.