IJsklimmers trotseren bevroren Niagara Falls

Een stel Canadese ijsklimmers beklom als eerste ter wereld één van de Niagarawatervallen, waarvan delen in de winter bevroren zijn.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET

Binnen een uur was het geschied: Will Gadd and Sarah Hueniken beklommen onlangs de bevroren Niagara Falls, de 51 meter hoge watervallen in Ontario, het oosten van Canada. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat iemand een vergunning heeft gekregen om de bevroren watervallen te beklimmen.

Niagara Falls is een verzamelnaam voor drie watervallen op de grens van Canada en de Verenigde Staten, waar het water met een snelheid van zo’n twee miljoen liter per seconde naar beneden klettert. Vanwege het enorme volume bevriezen de watervallen zelden helemaal, wat pogingen om ze te beklimmen uiterst gevaarlijk maakt. Het water, zij het in kleinere volumes, blijft stromen en vormt onstabiele lagen sneeuw en ijs, wat voor gladheid zorgt.

Gadd en Hueniken beklommen de Horseshoe Falls, ook wel de Canadian Falls genoemd. De naam komt van de halfronde vorm van deze waterval. Hoewel het een redelijk gevaarlijke klim is, verliep de tocht goed. Het resulteerde in een spectaculaire video, die de grootsheid van de Niagara Falls prachtig in beeld brengt.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Canada
Canadees eiland zoekt inwoners
Canada
Canada is jarig: Dromen in Banff
Canada
Nieuwe attractie: per zipline over de Niagara Falls
Canada
Canada opent deels autovrije fietsroute van 24.000 kilometer
Canada
Uitrazen in Toronto

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.