48 uur in Hongkong

Veel mensen die naar China reizen, bezoeken ook Hongkong. Hoe besteed je je tijd optimaal in deze enorme metropool?

Door Lisette Schmidt
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Foto door Jetse1105, Fotocommunity

Oude tijden herleven aan boord van de Star Ferry die sinds 1888 de stadsdelen Hongkong Island en Kowloon met elkaar verbindt. In al die jaren is er weinig veranderd aan het uiterlijk van de legendarische veerpont. De groenwitte dubbeldeksboten met een rand van reddingsboeien aan de bovenste reling vormen een vertrouwd beeld in de Victoria Haven van Hongkong. Hier op het water voel je het kloppende hart van de stad en heb je aan beide zijden een overweldigend uitzicht. Vooral ’s avonds, als de bruisende metropool met zijn wolkenkrabbers baadt in een zee van licht.

En dan te bedenken dat Hongkong zo’n 300 jaar geleden nog een klein vissersdorp was. Voorbijvarende vissers, zo gaat het verhaal, roken de geur van wierook die in boeddhistische tempels aan de oevers werd gebrand. Deze plek kreeg dan ook de naam Heung Kôong, ‘geurige haven’. Ik kan nog uren over de reling hangen, pendelen tussen beide stadsdelen, beetje mijmeren. Maar de stad schreeuwt om ontdekt te worden en ook het prachtige, groene achterland lonkt.

Dag 1

Ochtend: Victoria peak
Een tandradtrammetje klimt al 125 jaar bijna verticaal omhoog en voert naar de 552 meter hoge Victoria Peak op Hongkong-eiland. Toegegeven, het is een toeristisch circus met lange wachttijden om naar boven te kunnen, souvenirshops, restaurants en winkelcentra op de top van de heuvel, maar eenmaal boven weet je waar je ’t voor doet. Vanaf de Peak liggen honderden wolkenkrabbers letterlijk aan je voeten en heb je een adembenemend uitzicht over Hongkong, als er tenminste geen mist of smog boven de stad hangt. De ‘Peak’ torent ver boven de hoge bankgebouwen uit van de wijk Central, het financiële hart van de metropool. Daarachter liggen de Victoria Haven, Kowloon en in de verte de groene heuvels en eilandjes van de New Territories. Al vanaf het begin van de Britse overheersing in 1842 is de Peak een geliefde plek om te wandelen en te wonen. Het is hier groen en met een verfrissend zeebriesje een paar graden koeler dan beneden. 

Middag: Twee hippe buurten
Minstens zo legendarisch als de Star Ferry is de dubbeldekstram, die al ruim 100 jaar bestaat. Het hoge, smalle trammetje is nog steeds goedkoop – 23 eurocent voor een ritje – en zeer geliefd bij locals en toeristen. De dingding, zoals de tram ook wel wordt genoemd vanwege zijn geluid, rijdt alleen in het noordelijke deel van Hongkong Island. Een leuke route is van Central naar Wan Chai. Rond Star Street bevinden zich hippe winkels met vintage design en kleding. Bijkomen kan in restaurant The Pawn, een voormalige Stadsbank van lening uit 1888. Dit prachtige rijksmonument werd in oude staat hersteld met een eigentijdse look. Chefkok Anthony Fletcher, type Jamie Oliver, kookt Brits en biologisch. Zelfs de chips maakt hij zelf met tijm, knoflook en Parmezaanse kaas, de popcorn met rozemarijn en truffel.

Iets meer naar het westen ligt Sheung Wan. Ook in deze ‘upcoming’ wijk kun je ronddwalen door oude, smalle straatjes zoals Gough Street met bijzondere kleding- en designwinkels, eetstalletjes en trendy restaurants. De kunst- en antiekliefhebber kan zijn hart ophalen in galeries als Plum Blossoms Gallery, Cat Street Gallery of Connoisseur Art Gallery aan de Hollywood Road, om daarna de middag af te sluiten met een glas wijn en een kaasje in de wijnbar La Cabane of Classified.

Avond: Dim sum
Wat de curry is voor India, is de dim sum voor Hongkong. Bij dim sum, een soort Chinese tapas, horen dumplings, ronde of halvemaanvormige deeghapjes gevuld met groenten, vlees of vis, gestoomd in ronde bamboemandjes. Letterlijk betekent dim sum ‘raakt je hart’: je eet de hapjes samen met familie of vrienden, voornamelijk als ontbijt of lunch, thuis, op straat of in de vele eettentjes. Een van de beste adressen is Tim Ho Wan, ’s werelds goedkoopste restaurant met een Michelinster. Ik probeer de vestiging in volkswijk Sham Shui Po, een eenvoudig eettentje waar je je één voelt met de locals. Allerlei bijzondere hapjes proeven we, van verse garnalendumplings en kippenklauwen in zwarte bonensaus tot warme broodjes met varkensvlees en barbecuesaus. Als de dumplings gevuld met rundvlees en zeewier op tafel worden gezet, ben ik verkocht. Het zijn de heerlijkste die ik ooit heb geproefd én de goedkoopste: drie stuks voor anderhalve euro.

Dag 2

Ochtend: Paradijselijke stranden
Het contrast kan bijna niet groter zijn. Zo sta ik in hartje stad, waar miljoenen mensen letterlijk op elkaar leven. Glanzende, glazen wolkenkrabbers staan naast oude, betonnen exemplaren met oneindig veel airconditioningkasten op buitenmuren. Wasjes hangen te drogen langs drukke snelwegen en straten met het immer voorbijrazende verkeer. En zo sta ik 45 minuten later midden in de overweldigende natuur van nationaal park Sai Kung East waar in de verste verte geen mens te bekennen is. Een aangenaam briesje brengt schone lucht van zee. De natuur in het park is van een ongekende schoonheid: groene heuvels met spectaculaire vergezichten over de Zuid-Chinese Zee, vulkanische rotswanden van honderden miljoenen jaren oud en witte, paradijselijke stranden met kristalhelder water. Ideaal om hier te zwemmen, snorkelen of vanuit het vissersplaatsje Sai Kung met een sampan naar een eilandje te varen.

Middag: High tea in the peninsula
De lobby van The Peninsula Hotel ademt de sfeer van lang vervlogen tijden en koloniale grandeur. Dit oudste hotel van Hongkong opende in december 1928 haar deuren. Kowloon Station, eindhalte van de Transsiberië Express, lag destijds nog tegenover het hotel. Het neoclassicistische interieur van de lobby is nagenoeg hetzelfde gebleven met z’n boogvormige ramen, luxe tapijten op stenen en marmeren vloeren, pilaren en hoge plafonds met prachtige ornamenten. In dit stijlvolle decor serveert de ‘Pen’ elke middag van twee tot zes een high tea. Het bedienend personeel loopt af en aan met etagères vol met scones, glaasjes vruchtenmousse, macarons, miniquiches, sandwiches met zalm en andere lekkere hapjes. Ook is er een ruime keuze aan theesoorten, van jasmijn en oolong tot amandel en chrysant. De sfeer is ongedwongen, op het balkon speelt een strijkkwartet klassieke muziek. Oude receptenboeken zijn onder het stof vandaan gehaald om lekkernijen van tientallen jaren geleden, zoals de aardbeien cakerol, nieuw leven in te blazen.

Avond: Overtreffende trap
Hongkong houdt van de overtreffende trap. De megastad heeft het grootste aantal wolkenkrabbers ter wereld: 2354. ’s Werelds hoogste bar met dakterras bevindt zich op de 118de verdieping van het International Commerce Centre in Kowloon. De 484 meter hoge Ozone Bar behoort bij The Ritz Carlton, het hoogste hotel ter wereld met het spectaculairste uitzicht over de stad. ’s Werelds langste roltrap (bijna 800 meter) doorkruist de levendige buurt SoHo in Central. Aan weerszijden vind je gezellige bars en eettentjes. ’s Werelds grootste culinaire verscheidenheid tref je aan in de metropool met 30.000 restaurants in alle soorten en maten. ’s Werelds grootste winkelparadijs heet Hongkong waar de teller op bijna 100 doolhofachtige shoppingcentra staat. 

Een laatste tip: plan je trip op doordeweekse dagen, dan is het beduidend rustiger op bovengenoemde plekken.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Ontdek Hongkong als een Nat Geo Explorer
China
Panjin Red Beach: surrealistisch strand
China
Shangri-La: Voorbij de horizon
China
Highlights China
Reizen
De verrassende wedergeboorte van een Londens icoon

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.