Highlights China

De metropool Beijing, de Chinese muur en de boeddhistische tempelgrotten in Yungang zijn maar een paar voorbeelden van de bezienswaardigheden in China. Met zowel veel grote steden als magische landschappen is het land enorm veelzijdig.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:00 CET
Foto door DuKai/Getty Images

1. Beijing

Een indrukwekkende architectuur met maar liefst zes Unesco-werelderfgoedsites, een obsessie voor eten en een smeltkroes van Chinese cultuur: in Beijing komt het beste van China samen. Historische bouwwerken worden afgewisseld met verbluffende hedendaagse creaties zoals het CCTV-gebouw en het Olympische Stadion. Bezoek de Verboden Stad, wandel over het Tiananmenplein en ga op koopjesjacht op de bekende antiekmarkt.

Tip: Neem vanaf Beijing een tour naar de Chinese Muur om een van de zeven nieuwe wereldwonderen van dichtbij te zien.

De Chinese Muur. 
Foto door Peter Adams/Getty Images

2. Li-rivier

Het kalksteenlandschap langs de rivier Li heeft al eeuwenlang kunstenaars geïnspireerd. De rivier is dan ook een centraal onderdeel van elke reis naar het noordoosten van China. De magische vormen van de met groen begroeide kalkrotsen en de idyllische vissersbootjes en vlotten die voorbijdrijven belichamen een ideale compensatie voor de hectiek van China's miljoenensteden. Neem een riviercruise, ga op een hike door het natuurgebied of bevaar een deel van de rivier op een bamboevlot.

3. Victoria Haven in Hongkong

De legendarische groenwitte Star Ferry die sinds 1888 de stadsdelen Hongkong Island en Kowloon met elkaar verbindt, is sindsdien weinig veranderd. De dubbeldeksboten met een rand van reddingsboeien aan de bovenste reling vormen een vertrouwd beeld in de Victoria Haven van Hongkong. Op het water voel je het kloppende hart van de stad en heb je aan beide zijden een overweldigend uitzicht – vooral ’s avonds, als de bruisende metropool met zijn wolkenkrabbers baadt in een zee van licht. Lees voor meer informatie het artikel ‘48 uur in Hongkong’. 

De Star Ferry van HongKong.
Foto door Charles Pertwee, Corbis, HH

4. Hangzhou

Talloze Chinese schrijvers lieten zich in Hangzhou verleiden door de sublieme tuinarchitectuur en romantiek van het Westmeer, dat omringd wordt door tempels, bruggen en treurwilgen. Deze dromerige hoofdstad van de oostelijke provincie Zhejiang staat bovendien bekend vanwege de geroosterde groene Longjingthee - een lokale specialiteit. Hangzhou is vanuit Shanghai met een dagtrip te bezoeken. Lees voor meer informatie het artikel 'Poëtisch Hangzhou'. 

5. Grotten van Yungang

De grotten van Yungang zijn boeddhistische tempelgrotten, die worden gezien als een voorbeeld van uitmuntende sculptuurkunst in het oude China. De 252 grotten en ruim 51.000 Boeddhabeelden, gehouwen uit zandsteenkliffen in 453 n.Chr., worden door Unesco 'meesterwerken van vroege Chinese boeddhistische grotkunst' genoemd. De grotten van Yungang zijn te bereiken vanuit de nabijgelegen stad Datong in de provincie Shanxi.

Panda's nuttigen een maaltijd in een reservaat in het Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding.
Foto door Jan Vermeer

6. Panda's kijken in Chengdu

Chengdu, de voormalige hoofdstad van China en nu hoofdstad van Sichuan, staat internationaal in de schaduw van Beijing en Shanghai, maar is met ruim 11 miljoen inwoners een minstens zo overweldigende metropool. Hier ligt het gerenommeerde Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding – een 92 hectare groot park waar de dieren worden onderzocht en gefokt. Bezoekers aan het park kunnen de panda's zien in een zo accuraat mogelijke nabootsing van hun natuurlijke leefomgeving, met als hoogtepunt de 'kinderkamer' met drie weken oude pandababy's. Lees ook het reisverhaal over de zoektocht naar panda's.

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

China
Panjin Red Beach: surrealistisch strand
China
Shangri-La: Voorbij de horizon
China
48 uur in Hongkong
Reizen
De verrassende wedergeboorte van een Londens icoon
Reizen
Lille met een local

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.