Honderden rode lampionnen sieren de straten in China en overal om je heen zie je een rode mensenmassa. De kleur rood zou geluk brengen en staat centraal tijdens de viering van de start van het nieuwe jaar in China. Vandaag is de eerste dag van het Jaar van de Aap: het negende dier in de Chinese astrologie. Wie geboren is in het Jaar van de Aap, wordt omschreven als intelligent, gevat, nieuwsgierig en ontdeugend. Het Chinese Nieuwjaar valt elk jaar op wisselende data – afhankelijk van de stand van de zon en de maan ten opzichte van de aarde – en vormt de start van een 15-daags festival. Van de uitbundige leeuwen- en drakendans tot de traditionele Chinese gerechten aan de familietafel: deze tradities zijn in China onmisbaar bij de viering van een nieuw jaar!

1. Traditioneel familiediner

Nieuwjaar is in China vooral een familiefeest en miljoenen Chinezen reizen naar hun geboortestad om daar samen met familie en vrienden het nieuwe jaar in te luiden. Op het menu staat onder andere vis en dumplings en als toetje zeker het traditionele Chinese nagerecht niangao: een gestoomd rijstcakeje.

2. Rood voor een gelukkig nieuwjaar

Rood, de kleur die geluk brengt, zie je niet alleen terug in de rode lampionnen en andere decoraties, maar ook in de kledingkeuze van de Chinezen. Een ander belangrijk ritueel is het geven van rode envelopjes met geld aan kinderen en ouderen, wat ook moet zorgen voor geluk in het nieuwe jaar.

This is an image
Getty Images

3. Leeuwen- en drakendans in de straten

Verkleed als leeuwen en draken, twee figuren die symbool staan voor wijsheid en geluk, trekken dansers door de straten tijdens kleurrijke parades overal in China, maar ook in veel andere landen wereldwijd. Zo zijn er in New York, Londen en ook in Amsterdam vergelijkbare parades te zien.

4. Knallend het jaar uit

Knallend vuurwerk afsteken is ook in China onderdeel van de oud-en-nieuwtraditie. Volgens een oude legende zouden de luide knallen het mythische gevaarte Nian afschrikken, wat het begin vormde van de vuurwerktraditie in China.

This is an image
Getty Images

5. Kleurrijke afsluiting met het lantaarnfeest

Op de 15e en laatste dag van het nieuwjaarsfestival, dat ook wel het Lentefeest genoemd wordt, staat het lantaarnfestival op het programma. Ontelbaar veel rode lantaarns kleuren de straten van China felrood en markeren het einde van twee feestelijke weken. Gelukkig nieuwjaar!