De reis

Onze auteur vloog rechtstreeks naar Hangzhou met KLM, de enige maatschappij die Europa met de stad verbindt. Een retourvlucht kost vanaf €697. 333Travel biedt individuele reizen aan naar of langs Hangzhou. Groepsrondreizen van o.a. Fox Vakanties en NRV doen regelmatig Hangzhou aan. Alleen een gids nodig? Huur dan een Engelssprekende gids in, zoals Opal Mao (maowy0445@sina.com).

Reisperiode

Elke jaargetijde geeft Hangzhou een ander gezicht. ’s Winters sneeuwt het er, vanaf april bloesemen de wilgen en halverwege juni bloeien lotussen. In het najaar kleurt de omgeving oranje en hangt de zoete geurvan heesters in de lucht. Tussen juli en september is het (te) heet, hangt er smog en komen orkaanstormen voor.

Eten en drinken

Het oudste restaurant van de stad, Lou Wai Lou, ligt op het Gu Shan-eiland. De keizerlijke gerechten, zoals de met klei en lotusbladeren omwikkelde kip uit de oven, zijn dé reden om hier te eten. Minstens zo lokaal, maar stukken exclusiever is Jin Sha, het bekroonde restaurant van het Four Seasons Hotel. Zo hadden wij er een nagerecht van pruimengelei, bestrooid met heestersbloesem. Aan de oostkant van het meer ligt restaurant Shou Kang Yong. De 80 gerechten, zoals het braadvlees met paddestoelen, zijn waanzinnig én lekker. Wij hadden een privé-theeceremonie op afspraak in het theehuis van Hu Gong, voor €118.

This is an image

Overnachten

Wij overnachtten in het Four Seasons Hotel dat, in tegenstelling tot de meeste andere hotels, verscholen ligt in de natuur. Aankomst is per boot en in het resort hangt er een sfeer van weldadigheid en vervlogen dynastieën. De kamers zijn luxueus, sommige grenzen aan het water. Vanaf €354 per nacht.

Fototip: Groene thee

Het voorjaar is veruit de fotogeniekste tijd in Longjing, ten zuidwesten van Hangzhou. De inwoners van het dorp bestijgen de hellingen met theeplantages met rieten manden, en plukken er de nog opgerolde blaadjes. Beneden in de vallei hangt de geur van groene thee, die opwalmt uit de ijzeren pannen waarin de oogst direct wordt gedroogd.

Horen, zien, lezen

Tales of West Lake, geschreven door Izabella Horvath, staat bol van de volksverhalen die zich afspelen rondom Hangzhou. De 3D-film The Sorcerer and the White Snake (2011) is gebaseerd op de legende van de slangenvrouw. Kitaro componeerde de muziek voor de watershow, die in 2009 is uitgebracht op de cd Impressions of the West Lake. Informatiekiosken in Hangzhou hebben slechts gratis plattegronden, alle bijbehorende informatie is helaas in het Chinees. Het boekje Point it is daarom een uitkomst.

Op de fiets

Met 65.000 leenfietsen verspreid over bijna 2700 stallingen, is er altijd wel een rode fiets in het zicht. Haal, met een paspoort en 300 yuan, een pasje bij een bemande fietsenstalling. Gebruik het pasje om een fiets te lenen én bij het inleveren. Het eerste uur is altijd gratis en na gebruik lever je je pasje weer in om je borg terug te krijgen.

Deze reiswijzer hoort bij het verhaal van Daan Vermeer in Traveler 1-2015.