Overnachten

Niet ver van het Museo Botero staat Hotel Casa Deco, een moderne herberg met thematisch gekleurde kamers in art deco. Voor liefhebbers van livemuziek is er het naburige Casa de Citas Café Arte (vanaf €100).

Midden in La Candelaria, maar in een rustige straat, vind je het Abadia Colonial in een oud Colombiaans woonhuis. De eigenaar is Italiaans, de eenvoudige en traditionele kamers kijken uit op een binnenhof. Geniet ook van de eetzaal met glazen dak (vanaf €60).

Bij de Plaza de Bolívar stuit je op het Hotel de la Opera, een grandioos koloniaal gebouw met zijn eigen spa (vanaf €200).

Voor een verblijf buiten La Candelaria is er het gezellige Hotel Casona del Patio in de uitgaanswijk Chapinero (vanaf €60).

Musea: schatten van Bogotá

Het Museo Botero in Bogotá is waarschijnlijk een van de leukste musea ter wereld – met zijn door Fernando Botero geschilderde portretten van dikke figuren, sommige met een hint van maatschappij­kritiek. Voor schatzoekers is er het Museo del Oro, waar het goud dat de Europese ontdekkers zo aantrok, door inheemse culturen tot kunst werd gesmeed. Oogverblindend, maar ter ere van god is ook het interieur van het Museo Iglesia Santa Clara, een kerkmuseum met fresco’s en schilderijen.

This is an image

Eten en drinken

Stijlvolle diners en weidse uitzichten maken Restaurante Casa San Isidro – op de Monserrate en bereikbaar per kabelbaan – dé plek om het culinaire Bogotá te leren kennen; op het prijzige menu staan Franse klassiekers (bouillabaisse, eendenterrine) en Colombiaanse schotels.

’s Weekends trekt het volkse, populaire Casa de Citas Café Arte veel klandizie, met salsa en livemuziek, Peruaanse schotels en een cebiche met ají-saus van scherpe peper.

Wandel naar El Gato Gris, vlak bij de Plazoleta del Chorro de Quevedo, voor empanaditas en absint, een drank die volgens het menu ‘helpt de dingen te zien zoals u dat wenst’.

Met zijn kaarsverlichting en Italiaanse menu is het speelse en intieme El Patio een aanrader. Volksvoedsel uit de tijd van Bolívar proef je in La Puerta Falsa, sinds 1816; als het vol zit, zijn er twee soortgelijke­ eterijen vlakbij: de Antigua Santa Fe en La Puerta de la Tradición, met Bogotaanse klassiekers als ajiaco, een stoofgerecht met kip.

Praktisch

Het weer in Bogotá is gematigd; de droogste tijd loopt van december tot in maart. Veel nieuwkomers merken dat Bogotá op 2640 meter hoogte ligt; bekende symptomen zijn kortademigheid, slapeloosheid en lichte duizeligheid. Na een paar dagen zijn de meeste bezoekers geacclimatiseerd, waarbij het beperken van het alcoholgebruik helpt.

Literatuur

Boeiend is de lijvige autobiografie Leven om het te vertellen van Gabriel García Márquez die in Bogotá, waar hij in 1947 ging studeren, tot het besef kwam dat hij schrijver wilde worden.