Cuba’s Tobacco Trail

Wie het over sigaren heeft, denkt natuurlijk meteen aan Cuba. Een nieuwe route ontsluit de geheimen van de lekkerste sigaar ter wereld.

Door Emilie Terpstra
foto's van Alex Brown, Flickr
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:04 CET
Foto door Alex Brown, Flickr

Pasgeleden versoepelde het handels- en reisverbod tussen Cuba en Amerika. Naar aanleiding hiervan broedde het Cubaanse ministerie voor Toerisme nieuwe plannen uit om meer toeristen naar het eiland te lokken. Het eerste idee wat hieruit voortkwam is de Tobacco Trail: een route die alle ins en outs laat zien van de productie van de wereldberoemde Cubaanse sigaren. Mocht je hier eerst alleen met een georganiseerde excursie komen, nu kun je het gebied zelf met de auto verkennen.

De Cubaanse sigaren worden op eeuwenoude wijze met de hand gerold.
Foto door Brian Geltner, Flickr

Piñare del Rio is de provincie die het thuis is van veel Cubaanse tabaksplantages en waar de tabaksbladeren voor de zo gewilde Habana sigaren groeien. De route loopt dan ook door deze provincie. Van Consolacio del Sur reis je door naar de Viñales vallei. De stops tijdens de tour laten het gehele proces van de productie zien. Van een bezoek aan een aantal plantages, naar de tabaksschuren waar de bladeren te drogen hangen en andere faciliteiten voor het gereedmaken van de tabak, om te eindigen in een aantal fabrieken waar de sigaren met de hand worden gerold.

De tabaksroute biedt naast het bezichtigen van het productieproces ook een kijkje in de geschiedenis van Cuba’s tabakscultuur, zijn tradities en de nieuwste productiemethoden. Interessant is de mix aan nieuwe en oude methoden. Voor een aantal delen van het proces gebruiken tabaksproducenten de modernste apparatuur, terwijl het omspitten van de plantages bijvoorbeeld nog met ossen gebeurt.

De Viñales vallei is het thuis van een groot deel van de Cubaanse tabaksplantages, en zeker een bezoek waard.
Foto door Marina & Enrique, Flickr

De opening van de nieuwe route vindt plaats tijdens de Toerisme & Natuur jaarmarkt in Turnat, september.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Cuba
Daphne Bunskoek: Mijn favoriete restaurants in Havana, Cuba
Indonesië
5x De mooiste hotels van Indonesië
Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia
Spanje
Feestvieren in een heilig klooster in Cantabrië

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.