Pasgeleden versoepelde het handels- en reisverbod tussen Cuba en Amerika. Naar aanleiding hiervan broedde het Cubaanse ministerie voor Toerisme nieuwe plannen uit om meer toeristen naar het eiland te lokken. Het eerste idee wat hieruit voortkwam is de Tobacco Trail: een route die alle ins en outs laat zien van de productie van de wereldberoemde Cubaanse sigaren. Mocht je hier eerst alleen met een georganiseerde excursie komen, nu kun je het gebied zelf met de auto verkennen.

De Cubaanse sigaren worden op eeuwenoude wijze met de hand gerold
De Cubaanse sigaren worden op eeuwenoude wijze met de hand gerold.
Brian Geltner, Flickr

Piñare del Rio is de provincie die het thuis is van veel Cubaanse tabaksplantages en waar de tabaksbladeren voor de zo gewilde Habana sigaren groeien. De route loopt dan ook door deze provincie. Van Consolacio del Sur reis je door naar de Viñales vallei. De stops tijdens de tour laten het gehele proces van de productie zien. Van een bezoek aan een aantal plantages, naar de tabaksschuren waar de bladeren te drogen hangen en andere faciliteiten voor het gereedmaken van de tabak, om te eindigen in een aantal fabrieken waar de sigaren met de hand worden gerold.

De tabaksroute biedt naast het bezichtigen van het productieproces ook een kijkje in de geschiedenis van Cuba’s tabakscultuur, zijn tradities en de nieuwste productiemethoden. Interessant is de mix aan nieuwe en oude methoden. Voor een aantal delen van het proces gebruiken tabaksproducenten de modernste apparatuur, terwijl het omspitten van de plantages bijvoorbeeld nog met ossen gebeurt.

De Viales vallei is het thuis van een groot deel van de Cubaanse tabaksplantages en zeker een bezoek waard
De Viñales vallei is het thuis van een groot deel van de Cubaanse tabaksplantages, en zeker een bezoek waard.
Marina & Enrique, Flickr

De opening van de nieuwe route vindt plaats tijdens de Toerisme & Natuur jaarmarkt in Turnat, september.