Heel, heel lang geleden toen er nog geen elektriciteit bestond en sterren in de nacht een bron van licht vormden, werd er hier dan ook veel naar gekeken. Hoe langer men keek naar de sterren, hoe meer figuren ze hierin zagen door de sterren met een denkbeeldige lijn aan elkaar te verbinden. Niet alleen vormen van dieren, maar bijvoorbeeld ook vormen van goden. Toch waren deze figuren vaak schijn. Vanaf de aarde kan het lijken alsof een groep sterren dicht bij elkaar in de buurt staat en hierdoor een bepaald figuur vormt, terwijl in de praktijk blijkt dat dit helemaal niet het geval is. Sterren staan namelijk op verschillende afstanden van de Aarde waar je grote en kleine, heldere en minder heldere sterren hebt. Ondanks dit hebben de figuren en dus de verzameling van sterren, uiteindelijk door de mens een naam gekregen. Dit is het begin van de sterrenbeelden.

Welk sterrenbeeld ben ik?

Welk sterrenbeeld jij bent, hangt af van welke astrologie je als uitgangspunt neemt. Zo is het in de Westerse astrologie zo dat de sterrenbeelden gebaseerd zijn op de geboortemaand, terwijl de Chinese sterrenbeelden gebaseerd zijn op het desbetreffende geboortejaar. Bij de Westerse astrologie is het echter niet zo dat de geboortemaand en dus het sterrenbeeld afhangt van de eerste dag van de maand, aangezien dit afhankelijk is van de stand van de Zon. Dit zorgt ervoor dat de datum waarop een bepaald sterrenbeeld ingaat dan ook kan verschillen en je volgens sommige inzichten een Leeuw bent en volgens andere inzichten een Maagd. De stand van de Zon op jouw geboortedag is dan ook doorslaggevend en kan verschillen per jaar.

De Westerse astrologie

Ga je uit van de Westerse astrologie dan zijn er twaalf tekens ofwel sterrenbeelden, welke onderverdeeld kunnen worden in vier elementen: Water (Kreeft, Schorpioen en Vissen), Lucht (Tweelingen, Weegschaal en Waterman), Aarde (Stier, Maagd en Steenbok) en Vuur (Ram, Leeuw en Boogschutter). Hoe jouw karakter of persoonlijkheid in elkaar steekt, is afhankelijk van het sterrenbeeld dat je hebt. Zo is een Kreeft vaak erg emotioneel, terwijl een Tweeling over het algemeen erg flexibel is. Ontmoet jij iemand nieuws, dan kan je aan de hand van zijn of haar sterrenbeeld gemakkelijk inschatten of hij of zij bij jou past. Zo gaat een Ram het beste samen met een Leeuw of een Boogschutter, terwijl dit totaal niet het geval is met een Weegschaal. Uiteraard zitten hier ook uitzonderingen tussen en is het niet altijd zo zwart-wit als het misschien lijkt.

De Chinese astrologie

Zoals eerder gezegd is het bij de Chinese astrologie zo dat het sterrenbeeld afhankelijk is van het geboortejaar, in plaats van - in het geval van de Westerse astrologie - de geboortemaand. Er wordt hierbij rekening gehouden met de verhouding tussen de Zon, Maan en Aarde en er wordt gebruik gemaakt van de dierenriem. Hier staat elk jaar voor een ander dier, waar er in totaal sprake is van twaalf verschillende dieren waaronder een Paard, Aap, Konijn en een Hond. Wanneer de cyclus van deze twaalf dieren rond is wordt er weer opnieuw begonnen. Aan elk dier zijn er, net als het geval is bij de Westerse astrologie, karaktereigenschappen verbonden. Zo is een Aap vaak energiek en een Hond erg loyaal en betrouwbaar.

Van welke astrologie je ook uitgaat, sterrenbeelden kunnen enorm interessant zijn. Niet alleen wanneer het aankomt op jouw eigen karaktereigenschappen, maar ook op die van anderen. Wanneer je je hierin zult verdiepen zal je dan ook snel genoeg merken dat er oneindig veel over te lezen en te leren valt.