In een klein Italiaans dorp heeft men een wel heel creatieve manier gevonden om het leven wat aangenamer te maken: een wijnfontein. En dan moet het mooiste nog komen: de wijn is gratis én dag en nacht te tappen.

Wijn uit de kraan

De wijnfontein is geen nieuwe uitvinding. Op tal van plekken kun je genieten van rijkelijk vloeiende wijn uit de tap. De keerzijde: je moet je bezoek wel plannen, want de meeste wijnfonteinen, die vooral populair zijn in Italië, worden alleen van stal gehaald voor speciale gelegenheden.

Een daarvan kom je tegen in Marino, in de Italiaanse provincie Rome. In dit stadje vindt ieder jaar het befaamde Druivenfestival plaats. Op de eerste zondag van oktober worden de straten van Marino omgetoverd tot een paradijs voor smulpapen en wijnliefhebbers. In 2008 werden bezoekers, maar vooral bewoners, getrakteerd op een wel heel bijzondere editie: door een fout stroomde een aantal minuten lang wijn in plaats van water uit de kranen in de huizen in het centrum van Marino.

Waar vind je de gratis wijnfontein?

De enige permanente én gratis (rode)wijnkraan staat in Caldari di Ortona, een dorpje langs de populaire pelgrimsroute Cammino di San Tommaso in de Italiaanse regio Abruzzen. Het 311 kilometer lange wandelpad leidt van de Sint-Pietersbasiliek in Rome naar Ortona aan de Adriatische kust.

De tap staat op het terrein van wijnmaker Dora Sarchese en werd in het leven geroepen als ludieke manier om meer toeristen naar het dorp te lokken. Met succes, inmiddels wordt Caldari di Ortona bezocht door wandel- en wijnliefhebbers van over de hele wereld. Vermoeide pelgrims kunnen er even uitblazen voor een welverdiende slok van het rode goedje. Sla je het sportieve deel liever over? Geen probleem, de wijn vloeit voor alle dorstigen.

Wat betreft het gratis rode goud in Caldari di Ortona: iedereen is welkom, zo meldt Dora Sarchese, behalve dronkaards en herrieschoppers. Dus waar wacht je nog op?

Headshot of Kevin van Huët
Kevin van Huët

Kevin is als Digital Content Manager verantwoordelijk voor de digitale kanalen van National Geographic. Eerder schreef hij zijn verhalen op papier, voor National Geographic Magazine, Traveler en Historia. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar plekken die bustoeristen liever links laten liggen, zoals het Belgische spookdorp Doel, het niet-erkende landje Transnistrië of Iran. Zijn mooiste avontuur was een treinreis van Noord-Korea naar Nederland, de lekkerste koekjes voor onderweg scoorde hij in Mongolië.