Must-do op Curaçao: Beklim de Christoffelberg

De Sint-Christoffelberg is het dak van Curaçao: vanaf de top heb je een 360 graden uitzicht over het eiland. Maar daar moet je wel wat voor doen!

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:04 CET

Met zijn bescheiden 372 meter vormt Seru Christoffel, ofwel de Sint-Christoffelberg, niet alleen het hoogste punt van het eiland maar ook de derde hoogste top binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Van ver zie ik de groene berg al liggen, in het noordwestelijke puntje van Curaçao.

Ik besluit als fijne, sportieve afwisseling op het vele luieren op paradijselijke witte stranden, het dak van Curaçao te trotseren. Mijn vriend Robin komt al heel zijn leven op Curaçao: hier liggen zijn roots. Hij bracht hier de eerste drie jaar van zijn leven door, waarna hij naar Nederland verhuisde. Zo vaak hij kan bezoekt hij Curaçao, maar nog nooit heeft hij de Christoffel beklommen. Zijn neefje Viggo, die hier woont, is met ons mee, samen met zijn vriend Djai.

De weg naar beneden.
Foto van Veerle Witte

We starten ons avontuur door met de auto de groene route in het Christoffelpark te volgen, tot we een kleine parkeerplaats bereiken. Een gemoedelijk paadje voert ons langzaamaan te voet de berg op. Dit lijkt een eitje. Om de hitte te vermijden zijn we expres zo vroeg mogelijk vertrokken, maar vroeg op Curaçao kent toch een iets andere betekenis en de hitte haalt ons al snel in, terwijl het pad alsmaar steiler wordt. Gelukkig zorgen een afwisselend wolkendek en de koele bries van de Noordoostpassaat voor wat welkome verkoeling.

We hiken, klimmen en klauteren langs reuzencactussen en rotsformaties steeds dichter naar de top. De vergezichten reiken steeds verder en de begroeiing wordt dichter en groener naarmate we stijgen. Het echte klauterwerk start vlak voor de top, waar we met handen en voeten langs de rotsen omhoog moeten klimmen. De rotspartij eindigt in een nauwe rotsspleet, waar we ons doorheen moeten wurmen. Ik steek mijn hoofd boven de rotsen uit en vang direct de harde wind in mijn haren. We zijn op de top van Christoffel!

Op de top!
Foto van Veerle Witte

Met zijn vieren staan we te staren: de top biedt een panoramisch uitzicht over het eiland. Voor het eerst tijdens de wandeling is het stil. De zon breekt uit het wolkendek en glijdt als een spotlight over Curaçao. Wat is het eiland eigenlijk groen, vanaf hier bezien. We zoeken een plek op de rotsen, waar we gaan zitten om uit te puffen en te genieten van het uitzicht. Djai, die al zijn hele leven op het eiland woont maar eveneens nog nooit de Christoffel had beklommen, zegt dat hij geen idee had dat het eiland zó mooi was. Dit is een andere kant van Curaçao, een kant die zelfs veel Curaçaoënaars niet kennen. 

Uitzicht vanaf de Christoffelberg.
Foto van Veerle Witte
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
De mystiek van Wales gaf deze legendarische schrijfster kracht
Curaçao
Daphne Bunskoek: Op zoek naar het ware Curaçao
Curaçao
5x Tips van Daphne Bunskoek om Curaçao te verkennen
Frankrijk
Bergbeklimmen in de Côte d’Azur
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.