Samen met mijn man Robin, onze 3,5 jaar oude dochter Maeve en ons zeven maanden oude zoontje Miles reis ik door Oberösterreich, een regio in het noorden van Oostenrijk, tegen de grens van Duitsland en Tsjechië. Wandelen, fietsen, klimmen, varen… Robin en ik gaan graag op avontuur in de bergen. Ik was bang dat we met de kinderen op de arm misschien minder van de bergen zouden kunnen genieten, maar het tegendeel is waar. Kindvriendelijke ‘adventure trails’ door adembenemende natuur, speeltuinen met uitzicht op de bergen en tal van kabelbanen bleken een attractie voor vier. Met deze tips beleef je, net als wij een onvergetelijke bergvakantie met het hele gezin in Oberösterreich.

1. De Adventure Trail op de Katrin Alm

Het pittoreske dorp Bad Ischl is perfect voor een familieuitje. We dwalen langs de kleurrijke huisjes aan de rivier, statige herenhuizen, villa’s en pleinen, om vervolgens de Katrin Seilbahn te nemen, de aangrenzende bergen in. Deze kabelbaan brengt ons in een kwartiertje naar 1.400 meter hoogte. Boven hebben we de keuze uit meerdere wandelroutes die voor voor alle leeftijden toegankelijk zijn. Ik denk dat de Adventure Trail voor jonge kinderen het leukst is, en daar lijken ze het helemaal mee eens. Het drie kilometer lange pad leidt ons langs twaalf stations. Welke kruiden groeien er in de bergen? En welke dieren kun je er tegenkomen? Maeve herkent in de natuur van alles van de borden. Anderhalf uur later sluiten we dit avontuur af op het terras van de Katrin Almhütte. Met een Almdudler, een typisch Oostenrijkse kruidenlimonade, en huisgemaakte Kaiserschmarren genieten we nog even van het uitzicht voordat we weer afdalen richting Bad Ischl.

Een hutje op de Katrin Alm
Een hutje op de Katrin Alm.
Robin Visser

2. De trein naar de top van de Schafberg

Ook de reis naar de 1.783 meter hoge Schafberg is een hele belevenis voor kinderen. Onze tocht naar boven begint met een vaartocht over de turquoise Wolfgangsee. Aan de overkant van het meer stappen we over op een felrode trein. Maeve zit tegen het raam gedrukt en wijst enthousiast naar de koeien die langs deze oude spoorlijn grazen. Het uitzicht vanaf de Schafbergbahn, Oostenrijks steilste tandradbaan, wordt met elke meter die we klimmen spectaculairder. Vanaf de top wijs ik Maeve aan welke meren we allemaal zien liggen: de Wolfgangsee, de Attersee en de Mondsee. Achter de donkerblauwe meren liggen de bergen van het Salzkammergut. Miles geniet van het uitzicht vanaf de kinderdrager in mijn rug, terwijl Maeve over de paden rent. Ze verheugt zich vooral op de treinrit terug naar het dal, zodat ze vanuit de kleurrijke trein weer naar haar favoriete koeien kan zwaaien.

Het uitzicht vanaf de Schafbergbahn de steilste tandradbaan van Oostenrijk
Het uitzicht vanaf de Schafbergbahn, de steilste tandradbaan van Oostenrijk.
Robin Visser

3. De Tree Top Walk op de Grünberg

We gaan heel hoog tussen de bomen wandelen, vertel ik Maeve in de kabelbaan naar de top van de Grünberg. Op deze 1.004 meter hoge groene berg staat een grote toren met een spiraalvormig pad naar boven. De Tree Top Walk is een 1.400 meter lang, breed houten wandelpad dat ons steeds hoger tussen de bomen brengt. Na een eind lopen zien we geen boomtakken meer, maar een prachtig uitzicht op de bergen. We klimmen nóg hoger in de 39 meter hoge uitkijktoren. De tocht naar beneden is vooral favoriet bij mijn dochter. Zij stapt in de 75 meter lange tunnelglijbaan naar beneden. Wie liever sneller naar beneden gaat, kan 1,4 kilometer afdalen op de zomerrodelbaan. Wij zoeken in plaats daarvan een plekje op het terras van restaurant Grünberg Alm, waar wij genieten van het uitzicht terwijl Maeve in de speeltuin van de grote rode glijbaan glijdt en de houten klimparcoursen ontdekt.

De Tree Top Walk op de Grnberg
De Tree Top Walk op de Grünberg.
Robin Visser

4. Een vaartocht op de Mondsee

We wisselen onze bergavonturen af met avonturen op het water. We huren op de Seepromenade van het dorpje Mondsee aan het gelijknamige meer een elektrisch bootje. Een uur lang varen we over het zeventien vierkante kilometer grote turquoiseblauwe meer. Maeve mag zelf ook even achter het stuur zitten en stuurt ons kriskras over het water, richting de bergen. Miles slaapt heerlijk tegen mij aan in de draagzak. Met glinsterende ogen en licht verwaaid haar stappen we weer aan wal, waar we op de Seepromenade een ijsje eten op een bankje bij de speeltuin, met een fantastisch uitzicht op het meer.

Het vakantiemeer de Mondsee
Het vakantiemeer de Mondsee.
Robin Visser

5. Het kabouterpad nabij de Fuschlsee

Hoe maak je een wandeltocht voor de kinderen zo leuk mogelijk? Door er een kabouterpad van te maken natuurlijk. Maeve rent enthousiast het bospad naar het kabouterpad bij de Fuschlsee op. We moeten een kwartiertje omhoog wandelen vanaf de parkeerplaats achter het Fuschlseebad, maar daarna kan het avontuur echt beginnen. Maeve leidt ons van het ene beschilderde kabouterpaaltje naar het volgende. Ik lees haar de kabouterverhalen van de bordjes voor, waarmee ook de kruidentuin en de watermolen Rumingmühle voor haar tot leven komen. Ook de nabijgelegen Fuschlsee is prachtig, en ik neem me voor om daar met de kinderen te gaan suppen wanneer ze daar groot genoeg voor zijn.

De kruidentuin langs het Kabouterpad
De kruidentuin langs het Kabouterpad.
Fuschlseeregion

6. Panoramarestaurant Druckerhof

Het panoramarestaurant Druckerhof is geliefd bij mijn hele gezin. Bij mij en mijn man vanwege het heerlijke eten en het uitzicht op de Attersee. Bij de kinderen vanwege het grote hertenverblijf en de kleine speeltuin die hier op zevenhonderd meter hoogte liggen. De herten uit het verblijf komen nieuwsgierig kennismaken met Maeve, die zich laat betoveren door hun grote bruine ogen. Ook de geitjes en paarden die er rondlopen behoren al snel tot haar nieuwe vrienden. Het restaurant is het startpunt voor de mooie wandeling naar de Egelsee. Dit donkere heidemeertje ligt op 624 meter hoogte in een prachtig berglandschap. De wandeling duurt ongeveer een uur en is ook goed te doen met kinderen.

De kindvriendelijke wandeltocht naar de Egelsee boven de Attersee
De kindvriendelijke wandeltocht naar de Egelsee, boven de Attersee.
Robin Visser

7. IJsjes eten aan de Donau

De Donau-regio staat vooral bekend als fietswalhalla. Zet een kinderzitje op de fiets en volg het kabbelende water van de brede rivier. Er zijn vijftien e-bikeroutes van verschillende niveaus in de omgeving. Een e-bike is een aanrader, tenzij je graag je beenspieren laat branden. Je kunt ook zonder fiets van de Donaurivier genieten.

Tip: wanneer je reist met kinderen is het self-servicerestaurant donAu Stand’l. Vanaf het grote terras heb je uitzicht op de rivier en de daarin dobberende bootjes. Hier smikkel je van softijsjes met verschillende fruitsmaken. Het kiwi-ijs kwam voor ons als winnaar uit de test. Aan de overkant ligt een grote speeltuin, waarvan de houten draaimolen favoriet was bij Maeve.

De speeltuin bij restaurant en camping donAu Standl
De speeltuin bij restaurant en camping donAu Stand’l.
Robin Visser

8. De ruïne van Kasteel Ruttenstein

Van kasteel Ruttenstein, in de regio Mühlviertler Alm Freistadt, is nu nog slechts een ruïne over, maar dat doet niets af aan de verbeelding die het bouwwerk oproept. Het kasteel op de heuvel boven Niederhofstetten werd waarschijnlijk al in de twaalfde eeuw gesticht door de graven van Clam-Velburg. Nu lopen wij door de gangen en staan we in de voormalige kamers van vroegere bewoners. Vroeger keken de ridders door deze grote ramen, vertel ik haar, terwijl we een van de nog overeindstaande torens beklimmen en uitkijken over de omringende natuur.

Tip: ga na afloop picknicken bij het nabijgelegen Hutti’s Gupfwaldheuriger in Pierbach. Dit familierestaurant heeft een enorm stuk grond, met een mooie grote speeltuin. Haal een picknickmand op vol vers brood, vleessalades, gekruide roomkaas, panna cotta en vlierbloesemsiroop.

De ingang van Kasteel Ruttenstein
De ingang van Kasteel Ruttenstein.
Robin Visser

9. Het bergstation op de Höss in Hinterstoder

Ook een bezoek aan het bergstation op de Höss in Hinterstoder is een stop om niet te missen wanneer je met het gezin door Oberösterreich reist. Op 1.400 meter hoogte liggen diverse berghutten, zoals de Lögerhutte. Hier wanen kinderen zich een boer(in) op de minitractors en vermaken ze zich op de schommels en glijbanen, terwijl wij neerploffen op het zonneterras voor een hapje en drankje. Voor extra vergezichten volg je een van de routes op de berg, zoals de Höss Alpine Runde. Vanaf de uitkijkplatforms heb je uitzicht op tot tweedeuizend meter hoge bergtoppen. Wie oudere kinderen heeft, kan ze terug in het dal meenemen naar de Bannholzmauer: een vijftig meter hoge rots in de bossen waar je verschillende klettersteig-routes kunt volgen.

Het bergstation op de Hss in Hinterstoder
Het bergstation op de Höss in Hinterstoder.
Robin Visser

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Oberösterreich