Leven in de Mekongdelta

Mensen in het zuiden van Vietnam lijken vrolijker, vriendelijker en onbezorgder. Vooral in de Mekongdelta. Dit is de plek waar mensen uit Saigon hun pensioen komen vieren: het leven is hier goed.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 6 dec. 2017 22:28 CET
Foto door Veerle Witte

In de meest zuidelijke regio van Vietnam splitst de Mekongrivier in twee grote rivieren met zeven uitlopers naar de Zuid-Chinese zee. Het is een gigantisch netwerk van waterwegen, thuis aan zo’n zeventien miljoen mensen. Ik trek per boot het gebied in en overnacht bij een familie in een dorp langs het water.

Foto door Veerle Witte

Huizen en restaurants staan op palen langs het water, de was hangt uit en bloemetjes sieren de balkons. Boten varen langs elkaar of liggen rustig te dobberen. Vietnamezen uit verschillende regio’s binnen de delta zijn allemaal hierheen gekomen op hun woonboot om hun producten te verkopen, zoals ananas en meloen. Geen drijvende markt zoals ik ze in Thailand gezien heb, maar families die rustig in hun hangmat liggen te relaxen tot mensen aan komen kloppen om wat te kopen. 

Foto door Veerle Witte

We varen van het drukker bewoonde gedeelte een rustiger deel van de delta op. Om de smallere zijrivieren te ontdekken stappen we over op een kleinere boot, waar een vrouwtje met een strooien hoed achterop staat te roeien. De wind waait zachtjes langs mijn gezicht, wat een fijne verkoeling is aangezien het zo’n 35 graden is. Het ruikt hier lekker. ‘Dat is de geur van verbrande rijstkorrelschillen,’ zegt de goedlachse Nam, waarmee ik op pad ben. ‘Dat wordt hier gebruikt als meststof voor de rijstvelden.’ 

Foto door Veerle Witte

Boottochtjes over de verschillende rivieren zijn een ideale manier om het leven langs de delta te zien, maar in de namiddag is het ook heerlijk om op een fiets eropuit te trekken. Terwijl ik op een schattige omafiets over smalle bruggetjes en zandpaadjes, langs bananen- en papajabomen, van dorp naar dorp fiets, roepen de kinderen langs de weg me toe. Ik geniet. De middagzon kleurt de rivier langzaam lichtgroen. Jong en oud nemen een duik in het water om af te koelen, terwijl anderen langs de kant kleding wassen. 

Als de zon bijna ondergaat, fiets ik terug naar mijn homestay, waar ik vannacht verblijf. De Vietnamese vrouwtjes spelen een Chinees kaartenspelletje en ik doe mee. Later op de avond help ik in de keuken: we bakken Vietnamese pannenkoekjes met varkensvlees, stomen een vers gevangen vis en maken verse springrolls. Bij het eten drinken we rijstwijn in overvloed, een sterke drank die ik naar ouzo vind smaken, en praten over het leven en de liefde. Steeds meer leer ik de mensen en de manier van leven in Vietnam kennen. Terwijl ik nog een slokje rijstwijn neem, bedenk ik me dat ik snel terug zal komen voor meer.

Bezoek de Mekongdelta en verblijf bij een Vietnamese familie met Vietnam Online! Lees meer over varen door de Mekongdelta in ons Vietnamdossier!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Dwalen langs Zwitserse bergmeren
Digital Nomad
Reistip: Overnacht in een berghut in de Oostenrijkse Alpen
Digital Nomad
4x Dichtbij de natuur in de Duitse regio Thüringen
Digital Nomad
De groene parel van Frankrijk die je nog niet kende
Digital Nomad
Roadtrip door zeven koninkrijken

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.