Welcome to the home of Irish Whiskey, worden we begroet in de eeuwenoude whiskydistilleerderij in Bushmills: een schattig stadje in het noorden van Noord-Ierland, recht langs de Causeway Coastal Route. Al rond de 13de eeuw zou er in deze regio Uisce Beatha worden geproduceerd, wat levenswater betekent in het Gaelic, maar in 1608 kreeg de regio pas een officiële licentie om whiskey te distilleren. Bushmills is de plek waar je stopt voor een welverdiend glas Ierse whiskey tijdens je roadtrip langs de Causewaykust!

Whisky proeven
Whisky proeven.
Robin Visser

Tijdens een rondleiding door de Old Bushmills Distillery, dringt de zoete geur van gefermenteerde gerst direct je neus binnen. Een tour door de distilleerderij neemt je mee langs het hele proces: van het fermenteren van de gerst tot aan het bottelen van de flessen. Ik vind het vooral interessant om te zien hoe de whiskey rijpt: de distilleerderij heeft vaten met glazen platen neergezet, zodat je kunt zien hoe de whiskey eruit gaat zien naarmate het langer in het vat zit. Wat start met een vat vol zogenaamde new make spirit - een nog volledig doorzichtige whiskey, net uit het distillatieproces – eindigt na twintig jaar in een half vol vat met diepbruine whiskey. Elk jaar neemt de whiskey in het vat zo’n 2 procent af in volume en wordt het een beetje donkerder.

This is an image
Robin Visser

Aan het einde van de tour is het tijd om de whiskey ook daadwerkelijk te proeven in de 1608 Bar. Het is nog best vroeg op de dag en ik ben geen uitgesproken whiskeyfan, maar de whiskey smaakt me verrassend goed. Ik word vooral heel blij van de hot toddy: een warme drank gemaakt van whiskey, water, suiker en kaneel. Lekker voor een zere keel of op een koude winteravond!

De Bushmills Inn
De Bushmills Inn.
Robin Visser

Dat Bushmills echt een Whiskey Town is, wordt wel duidelijk als blijkt dat zelfs de kamers in mijn hotel naar whiskey’s vernoemd zijn. Ik slaap in de Cowan’s Room: een superior suite van de Bushmills Inn. Dit bijzondere boutique hotel, met een haardvuur dat 24/7 brandt, een geheime bibliotheek en zelfs een ouderwetse bioscoop, heeft tot mijn grote verbazing de Nederlandse vlag uitgehangen ter ere van mijn bezoek! Ik denk dat dit de eerste keer in mijn leven is dat ergens een vlag voor me uitgehangen is en het is zéker de eerste keer dat er in het buitenland een vlag voor me uithangt. Ik voel me in ieder geval meer dan welkom hier en sluit de dag tevreden af met een hot toddy bij een heerlijk warme haard!

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Buro Scanbrit.