9:30 uur – Een typische zwarte Britse ‘bolhoedtaxi’ staat klaar voor mijn hotel in Cathedral Quarter. 'Hop on in the front, dear!' zegt de goedlachse Billy Scott. Hij neemt me vandaag mee op een Black Cab Tour door Belfast: een historische rondrit door de stad.

This is an image
Veerle Witte

9:50 uur - Op dramatische toon en in een zwaar Iers accent vertelt Billy mij over de geschiedenis van Belfast, terwijl we van het stadscentrum naar de scheepswerf rijden waar Titanic gebouwd is. ‘Our claim to fame,’ aldus Billy.

10:20 uur – Via de elegante universiteitswijk komen we uit op Botanic Avenue: een schattige straat vol koffietentjes en boekenwinkels in Queens Quarter. Volgens Billy moet je vooral even naar binnen bij de boekenwinkel No Alibis, waar je standaard verwelkomd wordt door de eigenaar met koffie en een koekje.

10:30 uur – We rijden verder over de zogenaamde Golden Mile van Belfast, met het victoriaanse Grand Opera House en het Europa Hotel: het meest gebombardeerde hotel in de wereld. ‘Tijdens de Troubles heeft de IRA hier wel 28 aanslagen gepleegd.’ Billy zet de taxi stil voor het hotel en wijst naar de pub Fibber Magees naast de wereldberoemde Crown Liquor Saloon uit 1826 aan de overkant van de straat. ‘Live music every night,’ zegt hij. ‘My favourite place in town!’

11:00 uur – De recente geschiedenis van de stad wordt voelbaar in de arbeiderswijken Falls en Shankill in West-Belfast, waar een derde van het totale aantal slachtoffers viel tijdens de Troubles, vanwege territoriaal geweld. Een serie muren tot wel acht meter hoog, de Vredesmuren, houdt de katholieke wijk Falls sinds 1969 gescheiden van het protestante Shankill.

11:10 uur – Op de Falls Road, in het katholieke gedeelte, stoppen we bij de International Wall, vol politieke muurschilderingen. De grootste muur echter staat aan de protestante kant. Billy drukt me een zwarte stift in mijn hand om zelf een vredesboodschap op de muur vol graffiti te schrijven. Ook Bill Clinton en de Dalai Lama hebben hier hun boodschap achtergelaten.

This is an image

11:40 uur – Billy stopt voor de ingang van de Crumlin Road Goal gevangenis. ‘Een rondleiding hier mag je niet missen,’ zegt hij. ‘Al onze politici hebben hier vastgezeten.’

12:30 uur – De tour eindigt met een klein rondje door Cathedral Quarter, mijn favoriete stukje Belfast! Bij Duke of York, een karakteristieke pub met de grootste collectie Ierse whiskey op het hele eiland, drinken we een kop koffie

12:45 uur – Ik neem afscheid van Billy Scott! Bye Billy!

13:00 uur – Tijd voor Titanic: de trots van Belfast! Titanic Belfast is mijn nieuwe favoriete museum! Het hippe hoge stervormige gebouw neemt je op interactieve wijze mee door het verhaal van de Titanic: van Belfast honderd jaar geleden, een reis door de scheepswerf, de inrichting van het schip, de reis, het zinken en de nasleep tot aan Titanic op de bodem van de zee. Serieus, dit museum heeft zelfs een achtbaan! Een virtuele 3D-tour, the shipyard ride, neemt je in een kabelbaan mee door het bouwproces van de Titanic. Steeds meer begint de gigantische grootte van het schip en het werk dat erin is gaan zitten tot me door te dringen: 15.000 man hebben 26 maanden lang aan de Titanic gewerkt.

Uitzicht vanuit het museum
Uitzicht vanuit het museum.
Titanic Belfast

16:00 uur – Toch zie je pas echt hoe gigantisch de Titanic was in de Dry Dock: het droogdok waar Titanic na de tewaterlating heen gesleept werd om afgemaakt te worden.

19:30 uur – Ik sluit de dag af met een gigantische burger en een welverdiende Guinness de populaire McHughs Bar. Voor een typische Ierse maaltijd ben je hier aan het goede adres!

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Buro Scanbrit.