Roadtrip door vulkanisch Auvergne

Yes, het is tijd voor een roadtrip! En wel in een van de meest ongerepte gebieden van Europa, waar vulkanen aan de horizon omhoog rijzen: Auvergne!

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 29 nov. 2017 18:06 CET
Een hike door het vulkaanlandschap van Auvergne.
Een hike door het vulkaanlandschap van Auvergne.
Foto door Veerle Witte

Samen met een van mijn beste vriendinnen – waar ik wat tijd mee in te halen heb omdat zij is geëmigreerd naar Tenerife – reis ik van het uiterste noorden van Auvergne, dwars door het vulkaanlandschap vol valleien, meren, bergen en bossen, richting het zuidoosten van dit groene hart van Frankrijk.

We starten onze roadtrip in Charroux: een piepklein plaatsje dat behoort tot de 150 officiële mooiste dorpjes van Frankrijk. Veel handarbeiders en kunstenaars werden verliefd op Charroux en vestigde zich hier. Zo koop je hier al sinds 1800 de beste traditionele mosterd van Frankrijk, maar vind je er ook suikerzaakjes, kaarsenwinkels en kunstateliers.

Charroux!
Foto door Veerle Witte

We stappen een jamwinkel binnen waar eigenaar Barrou Diallo vertelt over zijn 130 soorten jam: allemaal handgemaakt met vruchten van 500 verschillende boomsoorten in zijn tuin. ‘Onze recepten halen we uit middeleeuwse boeken. Zo hebben we een boek uit 1694: van de chef van de koning die hier woonde.’ Hij laat ons tientallen jamsoorten proeven en terwijl ik helemaal niet zo dol ben op jam, smaakt alles even verrukkelijk. Van framboos met mint en peer met pistache, tot aan roos met champagne en abrikoos met chilipeper... alleen al voor deze jamwinkel zou ik naar Charroux komen!  

Keten van de Puys

Onze volgende bestemming is er eentje waar ik lang naar uit heb gekeken: de Puy de Dôme! Deze bekendste vulkaantop van Auvergne maakt deel uit van een reeks van 80 vulkanen op een strip van slechts 40 kilometer. Mijn moeder heeft hem in haar jonge jaren ook twee keer beklommen maar stond altijd in de mist. Vandaag ga ik een poging wagen en we hebben geluk: het is stralend weer! Samen met gids Jean-Michel Bernardon, hiken we via een oude Romeinse weg naar de top. Je kunt ook de trein nemen, maar de klim is waanzinnig: in zo’n 45 minuten wandel je 2,2 kilometer omhoog naar de 1465 meter hoge top. Terug lopen we via de andere kant: vanaf de gigantische Puy de Dôme kijken we uit over de keten van de Puys: het vulkaanlandschap waar Auvergne zo bekend om is. Vervolgens dalen we af in een bos vol pijnbomen en kleurrijke, giftige bloemen, waarna we langs de voet van de vulkaan terug wandelen naar waar we zijn gestart. 

Het uitzicht vanaf de Puy de Dôme.
Foto door Veerle Witte

De ochtend na het beklimmen van de Puy de Dôme zitten we beteuterd aan het ontbijt: het regent, waarschijnlijk vandaag de hele dag nog, dus het fietsen langs het schijnbaar prachtige Lac Chambon gaat niet door. Maar de aanstekelijk enthousiaste eigenaar van Volcalodges heeft een idee: hij kent de mooiste route van Auvergne. Vrolijk trekt hij een kaart tevoorschijn en omcirkelt zijn favoriete plekken: van kleine dorpjes met beroemde basilieken, tot aan meren en uitkijkpunten over vulkanen. Zo gezegd, zo gedaan! Onze eerste stop is Orcival: een prachtig gelegen dorpje in de Sioulotvallei met een van de vijf romaanse basilieken in Auvergne.

Van meren naar uitkijkpunten

Na Orcival rijden we verder naar Lac de Servière: een meertje op 1202 meter hoogte in de bergen. De GPS hebben we uitgezet en we besluiten lekker ouderwets kaart te gaan lezen, om de roadtrip feel wat extra dimensie te geven. Het kleine meer ligt er romantisch bij, omringd door dichte pijnboombossen, er heerst hier zoveel rust en stilte. 

Onderweg naar onze volgende stop worden de uitzichten steeds mooier: prachtige slingerwegen nemen ons mee door bossen en dorpjes met slechts een paar huisjes, in de verte zien we besneeuwde bergtoppen. Het lijkt helemaal open te trekken, maar net als we bij Roches Tuilière et Sanadoire aankomen, het eerste uitkijkpunt, begint het keihard te sneeuwen. Wie had dat verwacht, eind april in Frankrijk? We besluiten even te wachten en wonder boven wonder stopt het na een paar minuten met sneeuwen en breekt het open: de zon schijnt recht op de grillige vulkaantoppen. Ik vind het iets hebben, dit weer. Het past bij het dramatische landschap.

Het uitkijkpunt Roches Tuilière et Sanadoire
Foto door Veerle Witte

Wanneer we verder rijden begint het weer te sneeuwen. We slingeren door de bossen, op naar het volgende uitkijkpunt, dat op 1400 meter hoogte ligt: Col de la Croix Morand. Door de mist zien we niks, het landschap om ons heen is inmiddels wit. Naast het uitkijkpunt staat een kleine herberg met een cafeetje, helemaal in de winterse sferen met een haardvuur en bontjes. We besluiten te stoppen voor een welverdiende koffie met slagroom: een heerlijke Franse gewoonte!

Kastelen en romantische dorpjes

‘Woooow!’ roepen we in koor. Wanneer we onze weg vervolgen naar het dorpje Murol, doemt er plotseling een zwart, rond kasteel op in de verte. Als een arendsnest prijkt het op zijn basalten heuvel: het is het kasteel van Murol. Wat zo leuk is, is dat we zonder voorbereiding aan deze spontane roadtrip zijn begonnen en dus ook steeds overvallen worden door wat we te zien krijgen. Wat een prachtig plaatje! We rijden erheen en dwalen door de kapellen, de ridderzaal, de keuken, bakkerij en slaapkamers van het 13e-eeuwse kasteel. Hoewel het maar een klein kasteel is, trekt het me volledig mee naar vroegere tijden. Vanaf de ronde toren die je kunt beklimmen  heb je een waanzinnig uitzicht op Murol, het Chambonmeer en de vulkanen in de verte.

Het kasteel van Murol.
Foto door Veerle Witte

Na Murol rijden we verder naar één van de andere tien mooiste Franse dorpjes in Auvergne: Montpeyroux, gelegen op een heuvel rondom de ruïnes van een oud kasteel. Het wordt bijna een cliché, maar ook hier zijn de uitzichten weer waanzinnig. Wandel het romantische dorp rond en beklim de toren, vanwaar je uitkijkt over de hele omgeving. 

Meer natuur…

De volgende dag zijn we weer vroeg uit de veren: tijd voor hike nummer twee in de Auvergne: in het Regionaal Natuurpark Livradois-Forez, een gigantisch nationaal park in het oosten van de regio vol bergen en bossen. We starten de wandeling op 1200 meter en klimmen geleidelijk aan naar het plateau op 1400 meter hoogte.

Een boswandeling in het Regionaal Natuurpark Livradois-Forez.
Foto door Veerle Witte

Gids Aurélien vertelt dat dit niet zo'n bekend gebied is en dat hier veel minder mensen naartoe komen. Ik begrijp daar niks van, want het is hier waanzinnig mooi. Overal stromen kleine beekjes en wanneer we hoger in het bos komen ligt er zelfs een klein laagje sneeuw. Langzaam aan wordt het bos minder dicht tot het transformeert in een relatief kaal landschap op het plateau: vol heide, moerasgrond, kleine bomen en bosbessenplanten. In de verte zien we het Massif Du Sancy liggen, die we vanaf de Puy de Dôme nog van de andere kant zagen. Wat is Auvergne toch mooi!

We eindigen onze roadtrip door deze regio bij een inmiddels bekende rivier voor ons: de Loire. Haute-Loire is ons eindstation: het departement dat samen met Cantal het zuidelijke afsluitstuk van de Auvergne vormt. Slingerende bergwegen brengen ons van het ene naar het andere dorpje langs de rivier, tot we aankomen bij onze laatste bestemming, die ligt te stralen in de avondzon: Cosy Camp, waar we 'glamperen' in een boomhut aan de voet van een gebergte waar de Santiago de Compostella overheen loopt. Voor mij kan Auvergne werkelijk niet meer stuk.  

Cosy Camp, recht aan de oevers van de ongerepte Loire.
Foto door Veerle Witte

PRAKTISCH

4x Fantastisch slapen in Auvergne

Romantisch landhuis
Onze roadtrip in Auvergne start in aux Jardins des Thévenets: het waanzinnige landhuis van de Zuid-Afrikaanse Lynn en de Franse Olivier. Jaren hebben ze samen aan het 17e-eeuwse landhuis gewerkt om het volledig te restaureren, met behoud van de originele elementen, zoals resten van 19e-eeuws behang, bakstenen muren en eeuwenoude deuren. Iedere kamer ademt een totaal eigen sfeer, het huis hangt vol kunst. ’s Avonds is het genieten van de voortreffelijke kookkunsten van Lynn, die de Zuid-Afrikaanse en Franse keuken perfect weet te combineren.

Houten chalets met eigen jacuzzi
Een andere bijzondere locatie in Auvergne waar ik helemaal aan verkocht ben is Volcalodges. In een groen heuvelachtig landschap staan houten chaletjes verspreid, met ieder een eigen jacuzzi op het balkon. Er is niks heerlijkers dan je na een lange hike in het warme water te laten zakken, terwijl je de zon langzaam onder ziet gaan en de koeien langzaam in het landschap beneden je voorbij sjokken. Daarna doe je je tegoed aan regionale specialiteiten in het restaurant. Vooral de eend is een aanrader, maar eigenlijk is alles gewoon om te smullen. Daarbij zijn de eigenaren buitengewoon lief en enthousiast. Je voelt je hier direct thuis.

Opwarmen in de jacuzzi bij Volcalodges!
Foto door Veerle Witte

Landelijk slapen en vers eten van de boerderij
In Coqcooning worden we opgewacht door een heel welkomstcomité voor een gezamenlijk aperitief, waarna een uitgebreid diner volgt. God, wat worden we volgestopt hier in Frankrijk. Eigenaresse Florence kookt enkel met haar eigen producten. De kip, de groenten: alles op ons bord komt van haar eigen boerderij. En in de hutjes is het heerlijk slapen. ’s Avonds laat je je spieren ontspannen in een bubbelbad, terwijl je ‘s ochtend wakker wordt op het gekraai van de hanen. Zodra je je hutje uitkomt, komen drie dolenthousiaste terriërs je begroeten. Wat heerst hier een rust!

De mooiste glamping van Frankrijk
In het departement Haute-Loire ligt een camping – of beter: glamping – zoals je nog nooit eerder zag: Cosy Camp, recht aan de oevers van de ongerepte Loire. Zodra we de auto parkeren, hoor je alleen nog maar de rivier en de fluitende vogels. Op deze ecocamping overnacht je in safaritenten, boomhutten of pipowagens. Maak je eigen ontbijt of laat 's ochtends een ontbijtmand brengen. Vanaf de camping hike je zo de omringende bergen in, bijvoorbeeld richting de ruïne, die recht boven de camping ligt. Of pak een kano de Loirerivier op. Ik ben stiekem een beetje verliefd geworden op deze mooiste glamping van Frankrijk.

Eten in Auvergne

Voortreffelijk dineren doe je zowel bij aux Jardins des Thévenets, Volcalodges en Coqcooning. In Charroux kan je heerlijk eten bij Le Petit Café Blue: een aanrader is de lokale ham met aardappeltjes uit de over met blauwe kaas! In Ambert - in het Regionaal Natuurpark Livradois-Forez - kan je voor 13 euro een zeer goed menu krijgen bij Le M & Caffe Noisette. Avondeten in de buurt van Cosy Camp, kan bij Les Rives de l'Arzon.  

Overige activiteiten

Als je geïnteresseerd bent in kunstberoepen en ambacht, dan zit je in Auvergne goed. Zo kan je in het Regionaal Natuurpark Livradois-Forez een 'beroepenroute' volgen, waarbij je beroepen met eeuwenoude technieken kunt ontdekken. Zo bezochten wij een papiermolen, waar je kunt zien hoe papier gemaakt wordt met 14e-eeuwe apparatuur, om onder andere papier met bloemen te maken.

Meer weten over Auvergne? Lees hier verder!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
De groene parel van Frankrijk die je nog niet kende
Digital Nomad
Dwalen langs Zwitserse bergmeren
Digital Nomad
Reistip: Overnacht in een berghut in de Oostenrijkse Alpen
Digital Nomad
4x Dichtbij de natuur in de Duitse regio Thüringen
Digital Nomad
6x Actief in de Franse Ardennen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.