Een roadtrip langs de kust van Schotland is ronduit spectaculair: smalle wegen kronkelen langs fjorden, meren en bergen. Schapen en Schotse hooglanders staan te grazen langs de kant of hobbelen soms – op hun dooie gemak – de weg over. Maar rijden hier is ook een uitdaging: niet alleen moet je links rijden – doodeng! – maar je deelt regelmatig een slingerende eenbaansweg met verkeer twee kanten op.

De Schotten zelf zijn vrij rustige rijders en bovendien buitengewoon sociaal in het verkeer. Zeker in het hoogseizoen hebben zij nog wel eens last van toeristen die als gekken over de weg vliegen. Vooral op de zogenaamde single track-roads, waarbij verkeer van twee kanten een enkele baan deelt. Wanneer je de North Coast 500 rijdt, zal je regelmatig op dit soort wegen rijden. Tegenliggers laat je passeren bij de daarvoor bestemde passing places, ofwel passeerhavens, maar er zijn nog meer tips die het rijden – voor zowel jezelf als de andere bestuurders op de weg – een stuk aangenamer maken!

1. Rij niet in groepen

Mocht je met een groep op reis zijn, waarbij jullie met meerdere auto’s zijn, ga dan niet in een rij achter elkaar rijden. Het wordt dan voor tegenliggers bijna onmogelijk om jullie te (laten) passeren in de daarvoor bestemde passeerhavens, waardoor er lange files kunnen ontstaan. Rij liever afzonderlijk van elkaar en spreek af op de volgende bestemming.

Het prachtige Schotse landschap
Het prachtige Schotse landschap.
Adam Burton/robertharding/Getty Images

2. Laat snellere bestuurders passeren

Als ik het heb over sociaal rijden bedoel ik precies dit, prachtig vind ik het! Wanneer je achter een Schot zit en hij merkt dat jij sneller rijdt dan hij, dan zal hij je in de eerstvolgende passeerhaven erlangs laten en met zijn knipperlicht naar links indiceren dat hij je de ruimte gaat geven om te passeren. Aardig, toch? Wees zelf ook sociaal en laat snelle bestuurders passeren. Het wordt gewaardeerd!

3. Geef voorrang aan bestuurders die de berg opkomen

Wanneer er plotseling een tegenligger opdoemt op een single track-road, is het altijd even kijken wie wie nu precies voorrang gaat geven. Deze regel maakt het gemakkelijker: in de bergen krijgt de bestuurder die omhoog komt altijd voorrang van de dalende automobilisten. Simpel, toch?

Wegversperring
Wegversperring.
Michael Carver/Getty Images

4. Let op overstekend wild

Wees constant op je hoede voor overstekend wild. Langs de North Coast 500 vind je duizenden loslopende schapen langs de weg, die soms recht erlangs staan te grazen. Ook lopen er hier en daar Schotse hooglanders en steken edelherten regelmatig de weg over. Vaak worden deze plekken aangegeven met borden, maar ze kunnen je ook plotseling verrassen op plekken waar je het niet verwacht. Blijf dus altijd alert!

5. Pas op je snelheid

De adviessnelheid wordt standaard aangegeven met borden langs de weg, maar op veel single track-roads mag je vaak wel 60mph, wat neerkomt op bijna 100 kilometer per uur! Op wegen waarop je tegenliggers – waarmee je dezelfde baan deelt – niet aan ziet komen door speltbochten en hoge heuvels in de weg, kan het erg gevaarlijk zijn om zo hard te rijden. Keep it cool, like the Scottish do!

---
Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door Buro Scanbrit. Wil je zelf een vergelijkbare reis maken, kijk dan hier.
---