In dit verstopte stukje Oostenrijk verander je je levensstijl

Omringd door 36 bergen is er maar één weg die het Kleinwalsertal in én uit loopt. Deze afgelegen groene vallei in Oostenrijk is enkel te bereiken via Duitsland, wat het maakt tot een knus walhalla voor outdoorfanaten en rustzoekers.

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET
Het Kleinwalsertal.
Het Kleinwalsertal.
Foto door Robin Visser

Waar Kleinwalsertal – een hoogalpine dal met drie dorpen – in de winter een wintersportparadijs is, brengen de skiliften je ’s zomers van de ene naar de andere bergtop voor spectaculaire uitkijkpunten en wandelroutes. Kwaliteit van leven staat hier voorop en dat merk je aan alles. Hoewel het dal slechts 5000 inwoners heeft, telt het meer dan tien bekroonde restaurants en kent het 118 kilometer aan wandelpaden die je meenemen door ongerepte bergnatuur, met vitaliteitsroutes voor elk niveau. Ontstressen gaat in deze vallei vanzelf.

Het is dan ook niet voor niets dat een professor uit Wenen Kleinwalsertal aanwees als dé plek om hartmetingen met toerisme te combineren, waarmee het de eerste Lebensfeuer-regio in de wereld werd. Coaches meten 24 uur je hartslag, om te zien hoe je reageert op stress, sport en ontspanning, waarna ze je advies geven over je levensstijl, hoe het beste je vakantie in te richten en welke vitaliteitsroutes daarop aansluiten: activerende, herstellende of balansroutes. ‘Iemand die een te hoge hartslag heeft, kan beter wat minder inspannende routes lopen om tot rust te komen,’ aldus Manfred Dienstbier-Sättele, een van de tien coaches in het gebied.

Manfred geeft me twee stickers, voor onder mijn sleutelbeen en linksonder mijn hart, waar een kastje op wordt aangesloten: tijd om mijn levensstijl onder de loep te nemen. Kleinwalsertal is de ideale regio om mijn hartslag in verschillende situaties te meten. In 24 uur tijd wandel ik door een vallei vol bloemen, beklim ik – recht langs een waterval – een steile berg, neem ik een kabelbaan naar de top van de bijna 2000 meter hoge Walmendingerhornberg, geniet ik van culinaire hoogstandjes tijdens zesgangendiners en puf ik uit in de sauna, waarna ik vanuit de tuin uitkijk over de hoge omringende bergtoppen waar nog wat restjes sneeuw liggen. Outdoor, wellness en culinair genieten is waar het hier om draait – als je het mij vraagt absoluut geen straf!

Dan is het tijd voor het uur van de waarheid. Alhoewel ik hard werk en redelijk weinig sport, leef ik voor mijn gevoel gezond. Ik sta dan ook lelijk te kijken wanneer mijn biologische leeftijd tien jaar hoger blijkt te liggen dan mijn werkelijke leeftijd: 38 in plaats van 28! Ingewikkelde grafieken maken onder meer duidelijk dat mijn hartslag tijdens diepe slaap niet genoeg omlaag gaat, waardoor ik onvoldoende energie uit mijn slaap haal. Mijn lichaam kan niet goed herstellen omdat ik te weinig beweeg en geen pauzes neem. Een aardige wake-up call dat dit gegeven uit te lezen is in mijn hartslag en zo veel effect blijkt te hebben op mijn welzijn.

Stress is in deze tijd een veelvoorkomende klacht. Hoe mensen hiermee beter kunnen omgaan, is simpel volgens Manfred: 'Zorg dat je minimaal acht uur slaapt, drie keer per dag gezond eet, elke twee á drie uur pauze neemt en minimaal twee keer in de week actief beweegt.’

Vooral pauzes zijn volgens Manfred essentieel voor mentale rust en het omlaag brengen van je hartslag: hier in Kleinwalsertal zweert men erbij. Na een paar uur werken hebben je hersenen rust nodig: mediteren, de natuur in of een powernap – al is het maar tien minuten – is nodig om te herstellen. Dit wonderdal laat me vertrekken met nieuwe energie en motivatie om mijn levensstijl aan te passen: vaker pauze nemen, meer sporten en meer de natuur in. En als het allemaal even teveel wordt? Dan weet ik het Kleinwalsertal te vinden!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Werken voor je eten: culinair hiken in Oostenrijk
Digital Nomad
Kamperen op 2200m hoogte in de Oostenrijkse Alpen
Digital Nomad
6x Waanzinnige activiteiten in de kleinste regio van Oostenrijk
Digital Nomad
Op zoek naar de lekkerste kruiden van Oostenrijk
Reizen
Waarom dit plaatsje uit de Bronstijd zo populair is

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.