Wat doet de natuur met je brein?

Je hoofd even leegmaken… Waar kan dat beter dan in de natuur? Na een superdrukke periode reis ik naar Thüringen om me helemaal onder te dompelen in de groene natuur van Midden-Duitsland!

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:08 CET
De Trusetalwaterval in de avondzon, Thüringen.
De Trusetalwaterval in de avondzon, Thüringen.
Foto door phoelixDE, Shutterstock

Wanneer ik gestrest ben, zoek ik het liefste de natuur op. Al loop ik maar even een rondje in het park, mijn geest komt als vanzelf tot rust. Dit effect is al talloze keren wetenschappelijk bewezen. Opvallend vond ik een recente studie die aantoont dat de stad zo’n onnatuurlijke omgeving voor ons is, dat de geest constant verward en hyperalert is. Dat maakt dat we gestrest raken. De natuur daarentegen, onze natuurlijke habitat, kalmeert ons brein direct.

Een toerist wandelt door een beukenbos op de SaaleHorizontale.
Foto door Thüringer Tourismus GmbH

Afgelopen tijd heb ik nogal wat op mijn bord gehad waardoor ik overuren draaide en amper de stad uit ben geweest. Bij het plannen van mijn reis naar regio Thüringen, in het hart van Duitsland, wist ik het dus meteen: tijd om even lekker aan de drukte te ontsnappen. De natuur in.

En laat Thüringen – met vijf natuurparken, twee biosfeerreservaten en een nationaal park – nou een van de groenste regio’s van Duitsland zijn. Glooiende heuvels bieden uitzicht op stuwmeren, bergdalen en kastelen. Rivieren stromen langs bloeiende weides en uitgestrekte bossen. Daar ga ik het eens goed van nemen.

Uitzicht op de rivier langs de Saalefietsroute.
Foto door Joachim Negwer, Thüringer Tourismus GmbH

Zo ga ik de hele dag westernrijden door het Unesco Biosfeerreservaat Rhön, een middelgebergte dat ook wel het ‘land van de verten’ wordt genoemd. Verder loop ik het 40 meter hoge boomkronenpad boven het indrukwekkende woud van nationaal park Hainich en ga ik 26 kilometer kanoën van Creuzburg naar Treffurt. En wie had er gedacht dat je in Thüringen kan rotsklimmen? Ook dat staat op de agenda!

Als mijn brein na deze vijf dagen niet volledig zen is, dan weet ik het ook niet meer.

Veerle Witte reist als digital nomad voor National Geographic de hele wereld rond. Deze reis is ze voor het eerst live te volgen via Instagram. Volg haar stories via @digitalnomadnl en @natgeonl. Meer over Thüringen? Lees verder op de website >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Ken jij het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland al?
Digital Nomad
4x Dichtbij de natuur in de Duitse regio Thüringen
Digital Nomad
Boven de bomen in het Thüringer Woud
Digital Nomad
3x Wunderschöne kerstmarkten in het hart van Duitsland
Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.