‘You really need a guide ma'am,' zegt een in een wit gewaad gehulde jongen met scheve tanden die de banden van onze enorme Land Rover leeg laat lopen voordat we de Sharqiya Sands-woestijn inrijden. 'Driving in the desert really dangerous.’ Hij wijst op onze kaart met uitgetekende aanwijzingen over hoe we in het woestijnkamp moeten komen. 'Makkelijk, makkelijk, makkelijk,' zegt hij terwijl hij verschillende plekken aanwijst. 'Moeilijk! In deze bocht zijn de zandheuvels gigantisch hoog,’ vervolgt hij, terwijl hij zijn armen hoog in de lucht zwaait. ‘Je komt zeker vast te zitten. Laat mij meegaan als chauffeur.’

Wadi Bani Khalid is een van de mooiste wadis van Oman waar je heerlijk kunt zwemmen
Wadi Bani Khalid is een van de mooiste wadi’s van Oman, waar je heerlijk kunt zwemmen.
Robin Visser

Hoewel ik in de verleiding kom op zijn aanbod in te gaan, lijkt het me toch wel heel sterk dat 1000 Nights Camps ­– of onze reisorganisatie Zahara Tours – daar niks over gezegd zou hebben. Ik zeg dus dat het niet nodig is. Hij kijkt me hoofdschuddend en met angstige ogen aan. ‘Trust me, ma'am... u heeft daar geen bereik en bent nog kilometers verwijderd van het kamp.’ Zal ik hem meenemen? Nee, ik ga het toch zelf proberen, op hoop van zegen. Of inshallah, zoals ze hier zeggen. Als god het wil.

Nieuwsgierige dromedarissen kom je overal tegen in Oman
Nieuwsgierige dromedarissen kom je overal tegen in Oman.
Robin Visser

Met zachte banden rij ik de woestijn in. Langzaam worden de oranje zandduinen steeds hoger. Dromedarissen lopen langs de zandheuvels, hun schaduw tekent lang uit door de zon. Als ik stop en het raampje naar beneden draai, steken enkele nieuwsgierige beesten hun kop naar binnen. Dat vind ik misschien wel het allerleukste aan deze roadtrip door Oman: de loslopende dromedarissen! Na een uur crossen door de zandduinen kom ik bij de heuvels die de hosselaar had aangewezen op de kaart. Chapeau voor zijn acteerkunsten. Ik was er bíjna ingetrapt.

Grazende dromedarissen
Grazende dromedarissen.
Robin Visser

Roadtrippen door Oman is een waanzinnig avontuur. Eentje die veel toeristen nog niet aandurven. Onzin! Zelf rijden is leuk en heel goed te doen. De wegen in Oman zijn uitstekend, mensen vriendelijk en landschappen waanzinnig. Vanuit hoofdstad Muscat kan je een perfecte ronde rijden, waarbij je van alles wat meepakt. Rij van Muscat recht het Al Hajargebergte in, dat over het gehele noordelijke deel van Oman strekt, met grijsbruine bergen die alsmaar rijzen naarmate je verder in het binnenland komt. Uitgestrekte vlaktes worden getekend door traditionele Arabische landhuizen in zachte kleuren oranje, geel en roze. Tuinen en plantages vol dadelpalmen vormen groene dotten in het bruinige landschap.

Wandelen door een bergdorpje in Wadi Tiwi
Wandelen door een bergdorpje in Wadi Tiwi.
Robin Visser

Binnen drie uur rijden sta je in het zogenaamde ‘groene bergen’ van Oman, Jebel Akhdar, waar je hiket, klimt en traditionele dorpjes bezoekt. Verwonder je aan kloven die niet onderdoen voor de Grand Canyon, met de 3.000 meter hoge toppen van Jebel Shams op de achtergrond.

Met de 4x4 in Wadi Ghul een vallei in het Al Hajargebergte
Met de 4x4 in Wadi Ghul, een vallei in het Al Hajargebergte.
Robin Visser

In de enorme kloven van de gebergtes, waar rivierbeddingen vol met palmbomen volstromen met heldergroen water wanneer het heeft geregend, vind je oase-achtige valleien, oftewel wadi’s. In sommige kan je heerlijk zwemmen. Wanneer je de bergen verlaat, loopt de route verder langs de Sharqiya Sands-woestijn om vervolgens weer terug omhoog te voeren langs de kust van Oman. Een prachtige weg met aan de ene zijde het Al Hajargebergte vol verstopte wadi’s, en aan de andere zijde witte zandstranden en een azuurblauwe zee. In vijf dagen heb ik voor mijn gevoel slechts het tipje van Oman’s sluier gezien. Ik kom absoluut terug voor meer!

Een uitkijkpunt in Jebel Akhdar wat letterlijk vertaald de groene bergen betekent
Een uitkijkpunt in Jebel Akhdar, wat letterlijk vertaald ’de groene bergen’ betekent.
Robin Visser

TIPS

- De hoofdwegen van Oman zijn perfect te doen met een normale auto, maar wil je de bergen of woestijn in, dan heb je een 4x4 nodig om off road te rijden. Ik had een grote Land Rover via Zahara Tours. Zij kunnen ook helpen een geschikte route uit te stippelen.

- Vind je zelf rijden nog wat spannend? Kies dan voor een georganiseerde rondreis of een privéchauffeur. Dit is in Oman erg gebruikelijk.

- Zorg dat je van tevoren Google maps gedownload hebt op je telefoon, zodat deze offline beschikbaar is. De bewegwijzering laat namelijk vaak te wensen over en de gps herkent veel nieuwe wegen niet, waardoor de navigatie je omstuurt.

- Toiletten vind je bij de meeste tankstations. Ook in restaurantjes of winkeltjes kan je vaak van het toilet gebruik maken. Neem zelf toiletpapier mee, want dat is er meestal niet.

- Wanneer je in de woestijn gaat rijden laat je van tevoren voor een klein bedrag je banden half leeglopen bij een tankstation. Laat je hierbij niet overhalen door mannen die zich voordoen als gids / chauffeur. Tenzij het anders is aangegeven door het kamp, kan je het prima zelf bereiken.

- Zorg dat je voldoende water meeneemt voor onderweg. Temperaturen kunnen hoog oplopen in Oman en soms kom je lange tijd geen winkel of tankstation tegen.

Veerle Witte reist als digital nomad voor National Geographic de hele wereld rond. Volg haar sinds kort ook op Instagram via @digitalnomadnl. Oman zelf ook ontdekken? Met Silverjet Vakanties geniet u in alle luxe van een bijzondere privérondreis. Bekijk nu >